Prenosniki – si lahko zamislite življenje brez njih?

Prenosniki postajajo neobhoden pripomoček tako doma kot tudi v poslovnem svetu. Kako tudi ne, saj nam zagotavljajo številne prednosti. Prenosniki so namreč znani po svoji fleksibilnosti, ki se kaže predvsem v tem, da jih lahko uporabljajte kjerkoli in kadarkoli ter imate tako svoje pomembne dokumente vedno pri roki. Odlikuje jih tudi tanjša oblika ter manjši obseg strojne opreme, zaradi česar za svoje delovanje porabijo veliko manj energije kot njihovi namizni sorodniki.

Prenosniki se med seboj razlikujejo po velikosti ekrana, po videzu in seveda po zmogljivosti. Pred nakupom prenosnika je potreben temeljit razmislek, saj boste le tako ugotovili. katere tehnične lastnosti so za vas najpomembnejše ter si tako priskrbeli ustrezen delovni pripomoček.

Prenosniki se razvrščajo v različne kategorije

Omenili smo že, da se med seboj razlikujejo po takšnih in drugačnih karakteristikah. Pri izbiri ustreznega prenosnika morate tako upoštevati njegovo ceno, kakovost, namembnost, velikost in še bi lahko naštevali. Predvsem bodite pozorni na to, da se za nakup ne boste odločili le na podlagi cene, saj morajo biti prenosniki predvsem visoko kakovostni. Le tako vam bodo omogočili brezskrbno in nemoteno delo.

Prenosniki se med seboj razlikujejo tudi po pomnilniku ter po procesorju. Ta dva elementa določata, kako hitri bodo prenosniki in koliko programov naenkrat bodo lahko izvajali. Pomembna je ¸še velikost trdega diska, na katerega shranjujete vse svoje dokumente, slike, filme in podobno. Upoštevajte tudi velikost zaslona. Večji zaslon bo sicer prispeval k temu, da bo prenosnik težji, a hkrati zagotovil lažji ogled filmov, videov in podobno. Prenosnik mora imeti tudi ustrezno videokartico, ki poskrbi za vizualne učinke pri uporabi prenosnika.

Na koncu naj omenimo še zmogljivost baterije. Zmogljivost baterije lahko povečate tudi sami, in sicer tako, da zmanjšate svetlost ekrana ali pa uporabljate ohranjevalnik zaslona. Izklopite lahko tudi velike porabnike energije, kot so na primer nepotrebni vmesniki in LAN povezave.

Pravi prenosnik si izberi www.harveynorman.si.

Netbook ali običajni prenosnik?

mini-prenosnikČe ste morda lastnik mini prenosnika ali pa se ste se kadarkoli odločali o tem, da bi si ga omislili, ste se verjetno srečali z vprašanjem, kakšne so pravzaprav glavne razlike med netbooki in prenosniki. Oboji nam sicer omogočajo, da ne glede na lokacijo ostanemo povezani z internetom, vseeno pa se v mnogih lastnostih razlikujejo.
Netbooki, kot je na primer HP mini prenosnik, so zasnovani z namenom, da uporabniku vsepovsod omogočajo enostaven dostop do svetovnega medmrežja. Majhni in izredno lahko mini prenosniki so kot nalašč za vse tiste, ki veliko potujejo, vendar se je potrebno na drugi strani zavedati, da ne omogočajo tolikšne učinkovitosti kot običajni prenosniki, poleg tega pa tudi ne podpirajo medijsko bolj zahtevnih medijskih aplikacij. Najbolj optimalna rešitev je ta, da netbook kombiniramo s prenosnikom, vendar si verjetno marsikdo ne more kar tako privoščiti obeh naprav.
Tudi prenosniki uporabniku ponujajo možnost povezljivosti na internet ne glede na lokacijo in vgrajen brezžični modul. Seveda je vse odvisno od posameznega modela, vendar se praviloma večji zaslon, večji trdi disk ter vgrajen DVD pogon kažejo v večji teži in posledično manj enostavni prenosljivosti naprave, a zaradi svoje večje zmogljivosti so prenosniki bolj učinkoviti pri zadovoljevanju naših vsakodnevnih računalniških potreb.
Ko se torej odločamo med neetbookom in prenosnikom, je vse odvisno od predvidenega načina uporabe. Če želite urejati videe, gledati filme ali igrati igrice, bo zagotovo boljša izbira prenosnik, če pa iščete učinkovito napravo, ki vam omogoča brezžično povezljivost, surfanje po internetu ter ohranjanje stikov vsepovsod po svetu, bo mini prenosnik zagotovo zadovoljil vaše potrebe.