Francija, dežela neštetih doživetij

Za nepozabne počitnice ni treba potovati na drugi konec sveta. Relativno blizu je namreč moč najti številne izjemno zanimive destinacije, ki veliko ponujajo tudi tistim, ki so že veliko prepotovali. Francija verjetno ne velja za posebej eksotično državo, a vsekakor navdušuje z neštetimi skritimi dragulji, ki privabljajo milijone obiskovalcev z vsega sveta. Povsem upravičeno je ta država na samem vrhu seznama najbolj priljubljenih turističnih destinacij na svetu! Ponuja namreč zelo pestro paleto atrakcij, ki prepričajo še tako zahtevne turiste. Že Pariz bo navdušil tiste, ki iščejo izjemno kulturno in zgodovinsko bogastvo, da ne omenjamo neprecenljivih umetniških zbirk, ki jih gosti francosko glavno mesto. Poleg tega ima Francija tudi nekaj drugih zelo zanimivih mest, v katerih se bodo dobro znašli tisti, ki radi dopustujejo v urbanih okoljih – med priljubljenimi gre izpostaviti predvsem Nico, ki predstavlja še eno prepričljivo atrakcijo države, to je čudovita obala ob sredozemskem morju. Obmorskih letovišč ne manjka, nekaj se bo našlo za vsakogar, ki bi rad dopust preživel na ležalniku pod senčnikom. Nekoliko bolj aktivno bodo svoj dopust preživeli tisti, ki se odpravijo pohajkovat po Alpah, kar še vedno še zdaleč ni vse, kar nudi Francija. Splača se to državo obiskati večkrat, saj atrakcij ne bo zmanjkalo, pravzaprav se vedno najde kaj novega!

Francija je enostavno dostopna

Ena izmed prednosti, ki jih ima Francija v primerjavi z mnogimi drugimi turističnimi destinacijami, je enostavna dostopnost. Na razne konce države letijo nizkocenovni in dražji letalski prevozniki, odlične so železniške povezave, seveda pa tudi je tudi po cesti Francija zelo lahko dosegljiva. Poleg tega so na voljo mnogi organizirani izleti, potovanja in daljše počitnice. Vsekakor je ponudba zelo razvita in razvejana, tako da bo Francija lahko navdušila prav vsakogar, ki se želi pobližje spoznati s to izjemno raznoliko, zanimivo in naposled nepozabno državo.

https://www.agencija-oskar.si/francija/

Islandija je neodkrita evropska dežela

Islandija je v veliki meri neodkrita evropska dežela. Na zemljevidu Evrope se Islandija izrisuje, kot severno ležeči otok. Zahodno od nje leži Grenlandija, vzhodno od nje Norveška, jugovzhodno pa Združeno Kraljestvo ter Irska. Natančneje otoka Velika Britanija in Irska, med njimi pa se nahajajo Ferski otoki. Od Grenlandije je oddaljena skoraj tristo kilometrov, Frerski otoki so oddaljeni štiristo dvajset kilometrov, skoraj šesto kilometrov je oddaljen otok Jan Mayen, Shetland in Zunanji Hebridi ter Škotska in otok Orkney so oddaljeni okoli sedemsto petdeset kilometrov, skoraj tisoč kilometrov pa je oddaljena Norveška. Frerski otoki, otok Jan Mayen, Shetland in Zunanji Hebridi, otok Orkney so pogosto spregledani, saj ji zaradi njihove velikosti pogosto spregledamo. Izjema je otok Orkney, znan kot severni del Škotske. Ker je Islandija bliže Evropi kot Severni Ameriki ter je zaradi političnih, zgodovinskih, kulturnih in nenazadnje praktičnih razlogov del Evrope.

Dežela brez poletnega sončnega zahoda

Poleti na Islandiji klasični sončni zahod zaman pričakujemo, nudi pa se nam čisto drugačno doživetje. Sonce se sredi noči dotika obzorja ter s tem ustvarja nepopisno lepe prizore dežele na severu Evrope. Otok Islandija meri nekaj več kot sto kvadratnih kilometrov, celotna država pa ima dodatno še trideset manjših otokov. Naseljena sta Grímsey in Vestmanski otoki. Ledeniki in jezera zavzemajo preko štirinajst odstotkov površine, z vegetacijo pa je porasle manj kot četrtina ozemlja. Čeprav je pokrajina na prvi pogled pusta, ponuja Islandija obilico edinstvenih naravnih lepot. Med njimi so na prvem mestu gejzirji, slapovi, lagune s termalno vodo ter druge naravne lepote, ki jih v drugih delih stare celine zaman iščemo. Z nekaj sreče nam lahko Islandija ponudi tudi ogled kitov v naravnem okolju Severnega morja, veliko bolj domač pa je prizor neskončnih čred ovac. Surova, neokrnjena ter zato toliko lepša mati narava je tisto, po čemer se Islandija v veliki meri loči od ostalih evropskih dežel.

Oglejte si termine potovanj na Islandijo z agencijo Oskar!

Sicilija, velik sredozemski otok

Kako velika je Sicilija si velikokrat težko predstavljamo iz različnih razlogov. Pogost krivec je njena lega na jugu Italije ter sredi Mediterana. Večji Apeninski polotok zato poskrbi za predstavo o majhnem otoku. Ozemlje otoka je večje kot ozemlje Slovenije, hkrati je največja italijanska dežela. Otok na vzhodu obliva Jonsko morje, na severu pa Tirensko morje, Mesinski preliv pa loči otok od Apeninskega polotoka. Sicilija je večinoma gričevnat otok, skoraj dve tretjini njenega ozemlja zavzemajo griči. Gorovje zavzema četrtino ozemlja, najvišji vrh Eta je visok preko tri tisoč tristo metrov. Vendar gre za izjemo, večina drugih vrhov je visokih pod dva tisoč metri. Vrhov med tisoč in dva tisoč metri nadmorske višine je vsega osem, vsi se nahajajo na severu otoka. Najvišji med njimi je Pizzo Carbonara z tisoč devetsto devet in sedemdesetimi metri, najnižji med njimi pa Monte Cuccio z tisoč petdeset metri nadmorske višine. Predstavnik višjih vrhov na jugu je Monte Lauro s skoraj tisoč metri nadmorske višine. Zgolj dobra desetina ozemlja otoka Sicilija predstavljajo obmorske ravnine. Največji ravnini sta naplavinska dolina reke Simeto v bližini mesta Catania ter Conca d’oro, na območju katere se nahaja prestolnica Palermo. Poleg reke Simeto je pomemben vodotok Južna Imera. Peragusa je edino naravno jezero na otoku Sicilija. Otok se nahaja sredi Sredozemlja ter je skoraj enako oddaljen od njegove najbolj zahodne in vzhodne točke. Podnebje na otoku je tipično sredozemsko, z milimi zimami in toplimi poletji. Posebno toplo podnebje ima južna Sicilija, kjer je čutiti Afriški vpliv. Z naraščanjem nadmorske višine ter oddaljevanjem od obale se temperature znižujejo. Sneg na otoku Sicilija ni redkost, z njim je pogosto pobeljena Etna. Prav tako sneg ni redkost v Madonijah in Nebrodih. Na otoku živi pet milijonov prebivalcev, večina v večjih mestih. Potujte na Sicilijo z Agencijo Oskar.

 

Bad Hofgastein, dopust z odliko

Bad Hofgastein je možnost za odličen dopust .

Dopust v Bad Hofgastein ima bogato tradicijo, v bližja termalna zdravilišča so svoj čas hodile prosti čas preživljat številne kronane glave ter druge pomembne osebe svojega časa. Zato se je za Bad Hofgastein utrdil sloves turističnega območja z zdravilno termalno vodo, čistim zrakom ter izjemno naravno kuliso. Danes so termalni in wellness objekti namenjeni vsem, ki željo v svoje zdravje okrepiti in pripraviti za številne izzive vsakdanjika prihodnosti. obiskovalcem je na voljo šest doživljajskih, termalnih kopeli, savne ter posebnost podzemnega zdravilišča. V osrčju bližnjih gora so našli prostor, ki nudi izjemne terapevtske možnosti. Okolje pod zemljo se ponaša z visokimi temperaturami ter visoko vlažnostjo, ki zdravilno delujeta na mnoga obolenja ter zdravstvene težave. Sam Bad Hofgastein je prav tako prijeten za obisk, zgodovinsko mesto z izjemnim posluhom za pešce in sprehajalce navduši obiskovalce od blizu in daleč. Zgodovinsko mestno jedro z številnimi možnostmi za turiste je pravi magnet v vseh letnih časih in ob vsaki uri. Poleti je mogoče preživeti čas v izjemnem okolju ter ob bolj ali manj aktivnem dopustovanju. Možno je izbrati sproščujoč sprehod, ali se odpraviti na bolj oddaljene cilje v okoliške gore. Okolico je mogoče premeriti tudi s kolesom, na voljo so številne bolj ali manj zahtevne proge. Lahko pa zgolj pogledamo dolino, njene tri večje kraje ter druge znamenitosti. V zimskem letnem času Bad Hofgastein vabi smučarje in ljubitelje drugih zimskih aktivnosti, na smučišča višje ležečih pobočjih. Skupno je na voljo dvainpetdeset žičnic, devetnajst vlečnic ter devetnajst sedežnic. Piko na i prevozu smučarjev na želeno lokacijo daje štirinajst kabinskih žičnic ter možnost prevoza z gondolo na dva tisoč šesto metrov visoki Kreuzkogel . Bad Hofgastein skupno nudi sto šestinosemdeset prog, od tega triinšestdeset modrih in zelenih, sto petnajst rdečih ter osem kilometrov črni prog.

Bad Hofgastein so počitnice z odliko.

http://www.skifun.si/avstrija/bad-hofgastein/

Andamanski otoki, dosegljiva eksotika

Andamanski otoki so manj znan začetek področja jugovzhodna Azija .

Mnogim Andamanski otoki postanejo znani po naključju, ko se nahajajo v Indiji, na območju Indokine, otokov jugovzhodne Azije ali na podobnih bolj znanih destinacijah. Najlažje jih bomo našli, če poiščemo Bengalski zaliv . Nahaja se vzhodno od Indije oziroma Indijskega polotoka. Vzhodno mejo Bengalskega zaliva predstavljajo Andamanski otoki, prepoznali pa jih bomo kot skupino otokov. Razvrščeni so v smeri sever jug med Mjanmarom in Indonezijo. Skupino sestavlja petsto šestinsedemdeset otokov, od katerih je vsega šestindvajset naseljenih. V zgodovinskih zapisih so Andamanski otoki prvič zapisani v arabskih zapisih z imenom Akhbar Al-Sin wa’l-Hind iz srede devetega stoletja. Območje je bilo pomembno zaradi trgovskih poti med Indijo in Kitajsko, na plovbo pa so v veliki meri vplivali monsuni. V svojih zapiskih jih omenja tudi Marco Polo. Proti koncu osemnajstega stoletja so Andamanski otoki postali zanimivi za ustanovitev kaznjenske kolonije, prva je bila ustanovljena na otoku Chatham. Na njem se danes nahaja Port Blair, največje mesto ter prestolnica otočja. Pred koncem osemnajstega stoletja je bil otok zaradi velike smrtnosti ter visokih stroškov vzdrževanja zapuščen. Naseljevanje v začetku devetnajstega stoletja so domorodci onemogočali z branjenjem ozemlja pred vdori tujcev. Ponovna vzpostavitev kolonije je bila dosežena leta tisoč osemsto oseminšestdeset. Prva leta bivanja so zaznamoval velik smrtni davek, rešitev je prinesel golosek območja. V začetku dvajsetega stoletja so Andamanski otoki gostili skoraj dvanajst tisoč kaznjencev, skupno je na njih prebivalo prek šestnajst tisoč naseljencev. Večina kaznjencev je bilo zaprtih zaradi boja za neodvisnost Indije. V drugi svetovni vojni so otoke zasedli Japonci, ob koncu vojne so postali ponovno Britanski, leta tisoč devetsto sedeminštirideset pa so postali del Indije. Potres v Indijskem oceanu leta dva tisoč štiri je prizadel obale otokov z desetmetrskimi valovi.

Andamanski otoki so idealen oddih za vse, ki želijo obiskati odmaknjena območja.

Irska, gostoljubna dežela

Irska je med obiskovalci znana kot gostoljubna dežela z mešanico bogate tradicije in globalno naprednih sodobnih trendov.

Mnogi so prav presenečeni gostoljubja, ki ga občutijo, kakor, da bi bili del lokalnega prebivalstva. Otok Irska je zanimiva turistična zgodba . Ne glede na kateri del otoka se turist odpravi, ogleda vrednega je na vsakem kraju več kot dovolj. Glavni mesti se nahajata na vzhodni obali otoka, Belfast severneje, Dublin južneje. Belfast je prestolnica severnega dela otoka, velja za četrto največje mesto v Združenem kraljestvu. Svetovni sloves mu je prinesel Titanik, ki je bil pred več kot sto leti zgrajen v ladjedelnici Harlan-Wolff. Industrijska revolucija je mestu dala zagon in napredek, poleg ladjedelništva se je v mesto proslavilo še s proizvodnjo tobaka, vrvi in lanenega platna. Dublin leži več kot stopetdeset kilometrov južneje in je prestolnica irskega dela otoka. Velja kot največje mesto otoka Irska, podobno kot za bližnjo okolico vzhodnega dela velja, da ima bistveno manj padavin, najmanj v marcu in aprilu. Najbolj moker mesec je avgust, temperature pa so preko celega leta za naše razmere poglavje zase. Poleti bomo doživeli temperature okrog devetnajst stopinj Celzija, pozimi pa okrog sedem stopinj Celzija. Prestolnica Republike Irska ima svojo tipično arhitekturo, kjer boste zaman iskali visoko pod nebo segajoče stolpnice, navdušijo pa široke ulice in ceste. Zgodovinsko je Dublin najbolj znan po pivovarstvu, v sodobnem času pa so se med pomembne panoge vpisali farmacija ter IT sektor. Velja za središče otoka Irska že vse od srednjega veka, danes pa je v njem čutiti predvsem pozitiven pritok podjetništva z vseh koncev sveta. Zahodni del otoka je bolj radodaren s padavinami, kar je posledica voda Atlantika ob njem. Irska velja po prepričanju mnogih za prijetno okolje bivanja, z navdušujočimi posebnostmi, ki vplivajo na rastoči trend prebivalstva.

Irska je navdušila že mnoge obiskovalce iz širnega sveta.

Vreme Istra in lep dopust

Vreme Istra in lep dopust je slogan, ki si ga velja zapomniti. Slogan vreme Istra in lep dopust si velja zapomniti, ko načrtujemo letne ali druge počitnice. Vreme Istra in lep dopust je v veliki meri zagotovilo, da bodo naše počitnice prijetne. Z veseljem se bomo na vreme Istra spomnili predvsem v zimskih delih leta. Slogan vreme Istra je dobrodošlo upoštevati v vseh obdobjih leta.

Sonce in sončni žarki so tu bilj prijazni kot v drugih, predvsem celinskih delih regije, zato slogan vreme Istra sporoča o primernosti za dopust v praktično vseh obdobjih leta. Slogan vreme Istra je najpogosteje aktiven v poletnih mesecih. Takrat se na obale in v notranjost Iste zgrne množica turistov, ki zasede vse najlepše kotičke dežele. Izbira je odvisna od posameznika. Nekateri se za Istro odločajo na podlagi lastnih izkušenj. Letovali so že v mnogih drugih turističnih deželah in krajih, vendar jih Istra najbolj navdušujejo. Drugi se odločajo tudi na podlagi informacij, ki so jih prejeli iz raznih virov. Ti viri sporočajo, da je Istra vredna obiska in ogleda v vseh letnih časih, predvsem pa Istra nudi mnoge druge prednosti v primerjavi z drugimi turističnimi destinacijami. Mešanica lastnih izkušenj in tujih virov je vsekakor najbolj dobrodošla, ko želimo spoznavati neodkrite dele Istre.

Kdor je polotok Istra veliko ozemlje, se lahko na vsakem kotičku najde dovolj edinstvenega. Poleg tega je sama Istra na različnih koncih drugačna že zaradi samih geoloških značilnosti. Nekaj čisto drugega so gorska področja, kot obala. In svet zase je tudi notranjost Istre. Vsi deli Istre so za obisk zanimivi predvsem turistom, ki želijo od dopusta odnesti največ. Gre za radovedne in aktivne turiste, ki ne želijo zgolj poležavati, ampak želijo prosti čas namenjen dopustu, nameniti odkrivanju neznanih krajev, običajev, kulture, naravnih znamenitosti in podobnega. Vreme Istra ima vsega naštetega v izobilju na vsakem koraku.

http://maistra.si/Destinacija

Tibet, gorata planota

Tibet je gorata planota , ki leži v centralni Aziji.

Mnogi danes Tibet poznajo predvsem kot romantično, oddaljeno deželo, katero ljudje obiskujejo predvsem z namenom obiskovanja vrhov ali pa duhovnega poglabljanja. Danes je Tibet tudi živahno dogajanje na račun neurejenih odnosov s Kitajsko. Ime Tibet izhaja iz kitajščine in pomeni zakladnica zemeljskega bogastva na zahodu . V današnji pogovorni komunikaciji pa pojem Tibet izhaja iz arabske oziroma perzijske besede, ki označuje višino oziroma visoko planoto. Domačini svojo deželo imenujejo Bod, v nekaterih dialektih tibetanskega jezika pa Po. Nam razumljiv prevod teh besed pomeni domovina. Tibet ni po naključju dobil ime, ki označuje višino oziroma visoko planoto. Ozemlje države Tibet se v povprečju nahaja na višini štiri tisoč pesto metrov nad morsko gladino. Zaradi velike nadmorske višine v vsakdanji komunikacijah zasledimo ime streha sveta. Ozemlje države se razteza na dolžini približno tisoč kilometrov med najbolj severno in najbolj južno točko, ter dva tisoč petsto kilometrov med najbolj zahodno in vzhodno točko ozemlja. Verjetno najbolj znan predel se nahaja na jugu dežele. Na tem delu Tibet meji na Himalajsko gorovje, v tej pokrajini se nahaja vseh štirinajst najvišjih vrhov sveta, ki merijo v višino preko osem tisoč metrov. Značilnost površine dežele je puščavsko podnebje, med ozemljem pa najbolj izstopa posebno suh del, ki ga v prevodu imenujemo Severna ravnina. Suho puščavsko podnebje je posledica Himalajskega gorovja. Za Himalajo je značilno, da loči Indijsko podcelino od Tibetanske visoke planote. Razteza se na dolžini dva tisoč štiristo kilometrov. Ker je Himalaja sestavljena iz visokih vrhov preprečuje prenos vremenskih vplivov med Tibetansko visoko planoto in Indijsko podcelino. Indijska podcelina je zaradi Himalaje obvarovana pred mrzlimi arktičnimi vetrovi. Na ta način se Indijska podcelina ne ohlaja tako izrazito, kot bi se v primeru vpliva mrzlih arktičnih vetrov.

Tibetanska visoka planota je na drugi strani obvarovana pred monsuni, posledično Tibet zaznamujejo puščave.

Več si preberite tukaj.

Indija, dežela nepopisnih doživetij

Indija je država, ki zavzema večji del Indijskega polotoka. Milijarda prebivalcev, milijoni brezdomcev in revežev, vonj po kadilu, guruji v belih haljah, neverjetne živopisne barve, mistika, skrivnostna pravljičnost in mamljiv okus karija. Vse to in še veliko več boste doživeli, če se boste odpravili na potovanje po Indiji. To je dežela, v kateri boste videli in doživeli tako rekoč vse. Spoznali boste številna starodavna mesta, se morda prvič srečali s svilo in bombažnim blagom, ki je pretkano s srebrom in z zlatom. Priljubljeni vzorci so pri njih luna, zvezde in glava pava. Preproge se pri njih še vedno tkejo ob petju pesmi, ki naj bi bile delavkam v navdih, za ustvarjanje čim lepših vzorcev. Vzorci in tehnika tkanja se niso prav nič spremenile in to, že več kot sto let. Hiter tehnološki napredek in revščina na drugi strani, sta igra nasprotij in nepozabno doživetje. Indija vabi z mnogimi kulturnimi, naravnimi in zgodovinskimi zanimivostmi. Najvišji vrh v tej državi je, Slovencem kar dobro poznan Nanga Parbat s svojimi veličastnimi 8126 metri, najdaljša reka pa sveta reka Ganges, ki je dolga 27000 km in ustvarja skupaj z Brahmaputro največjo delto na svetu. Indijci govorijo kar okoli 1600 jezikov, od tega jih je le 19 takšnih, ki imajo status uradnega jezika. Verska svoboda je vsem državljanom zagotovljena z ustavo, a večina prebivalcev je hindujske vere, ki pozna kar 330 milijonov različnih bogov. V Indiji je veliko zanimivosti, ki si jih je v vsakem primeru treba ogledati. Taj Mahal je najveličastnejši spomenik ljubezni na svetu, tempelj Meenakši je eden najbolj fantastičnih hindujskih templjev, ki je dolg 260 m in širok 230 m Jaipur – “Rožnato mesto”, velja za pravi biser med indijskimi mesti. Najbolj zanimivi ogledi, sproščenost, odlična morska hrana, narodni parki, plantaže čajevce, vse to in še veliko več je Indija.

Kako potovati po ZDA, zanimivo vprašanje

Kako potovati po ZDA je zanimivo vprašanje.

Pravega odgovora ni, ker odgovor na vprašanje kako potovati po ZDA, pozna zgolj vsak posameznik posebej. Država je velika in raznolika, zato bo v njej vsak našel kotiček zase. Zanimiva in raznolika država kot je ZDA ponuja veliko potovalnih izzivov in raznolikih oblik preživljanja časa. Kako potovati po ZDA je zanimivo vprašanje predvsem za vse, ki si želijo raziskati to prostrano deželo. Z vprašanjem kako potovati po ZDA se ne bodo vpraševali turisti, ki se bodo odločili za eno samo lokacijo. Mnogi na ta način zamujajo priložnost doživetja različnosti. Nekatere so le korak stran od turistično obleganih krajev. Pri vprašanju kako potovati po ZDA se ponujajo mnoge rešitve. Potovati je mogoče po cesti, železnici, vodi in zraku. Z nekaj znanja uporabe sodobnih tehnologij je odgovor na vprašanje kako potovati po ZDA tudi cenovno sprejemljiv. Seveda je potrebno pri iskanju odgovora na vprašanje kako potovati po ZDA je potrebno predvsem prisluhniti sebi. Kdor želi velike razdalje bo izbral notranje lete raznih letalskih prevoznikov. Investicija je lahko povsem sprejemljiva, predvsem z časovnega vidika. Čisto nasprotje so turisti, ki si radi za pot vzamejo več časa in doživetja srkajo počasi. Ceste lahko izbirajo v naboru med prometnimi in bolj odmaknjenimi. Zgodovina ob cestah je temu primerno bolj ali manj očitna. Prometne ceste, kjer poteka večina prometa so okolico dodobra spremenila. Ostankov starih časov ni veliko. Ravno nasprotno doživetje bodo imeli vsi, ki se odločijo za odmaknjene poti. Okolica, stavbe in vse, kar je moč uzreti ob poti je kot bi se vrnil v neke davno minule čase. Mesteca z nekaj sto prebivalcev so za ljudi, ki se radi srečujejo z umirjenim tempom življenja zelo zanimiva. Z znanjem jezika je mogoče z domačini vzpostaviti prijeten dialog, ki odkrije marsikaj, kar turistični vodniki ne vedo.

Kako potovati po ZDA je modro vprašanje.

Več si preberite tukaj.