Nuwara Eliya, gorski raj

Nuwara Eliya je gorski raj sredi tropskega otoka.

Zaradi Evropejcem bolj prijaznega podnebja je Nuwara Eliya kmalu postala priljubljeno gorsko letovišče . Do njega se že dolgo časa ni treba mučiti peš, saj je iz prestolnice Colombo oziroma mesta Kandy speljana železniška povezava. Predstavlja pa eno od možnosti preko katere se doseže Nuwara Eliya. Sama vožnja je doživetje, izbirati pa je možno tudi udobje od prvega do tretjega razreda. Prvi razred potovanja je primeren za vse, ki cenijo individualnost. Drugi in tretji razred pa ponuja vožnjo do Nuwara Eliya v tipičnem indijskem slogu. Vožnja iz mesta Kandy traja šest ur, potovanje samo mnoge navduši. Mesto Kandy leži na nadmorski višini petsto metrov ter je nekdanja prestolnica otoka Šrilanka. Zgodovinska značilnost in posebnost otoka je menjavanje prestolnic skozi stoletja. Dolga stoletja je bila prestolnica Anuradhapura, kasneje Polonnaruwa, Kandy pa je nasledil Colombo. Danes Kandy šteje preko sto tisoč prebivalcev, ter nudi ogled številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Hkrati ga turisti poznajo kot izhodišče za potovanje do Nuwara Eliya. Velja za pravi oddih vsem, ki jim tropi niso najbolj pri srcu. Na nadmorski višini dva tisoč metrov bodo zadihali s polnimi pljuči, oči pa božajo neskončne plantaže. Prav zaradi tega je kmalu postala priljubljena destinacija vseh, ki želijo uživati bolj domače okolje sredi tropskega otoka. Samo območje je prepleteno s številnimi vodnimi vir, ki se za turiste v najboljši možni luči kaže preko številnih slapov. Nuwara Eliya nudi v okolici številne možnosti za sprehode v naravo ali bolj zahtevna potovanja. Poleg prijetne klime, navdušuje narava sama. Za razliko od nižje ležečih predelov otoka je Nuwara Eliya pravo bogastvo zelenega sveta, ki ga poznamo v nam znanih in veliko bližnjih gorskih območjih.

Nuwara Eliya je odlična priložnost za popestritev pestrega obiska na Šrilanki med številnimi drugimi zanimivostmi ali pa edini cilj potovanja na tropski otok.

Potepanje po Šrilanki – “TOP 10”

Anglija, vikend ali teden

Anglija je lahko daljši ali krajši obisk .

Ne glede na razpoložljivi čas pa lahko Anglija nudi zelo intenzivno doživetje, če si seveda obiskovalec to želi. Sama prestolnica London nudi v primeru izbire opcije preko vikenda zelo pester urnik. Povezava je dobra, javni promet deluje odlično, skrb, da bi ostali brez prevoznega sredstva oziroma prispeli pravočasno na cilj je odveč. Potrebno se je zgolj držati načrta potovanja. Prestolnica je hkrati tudi stari celini najbližji predel Otoka. Povezava poteka po zraku, vodi ali pod morsko gladino. Glede na primernost je tako Anglija lahko dosegljiva s stare celine direktno ali posredno. Pri posredni opciji se je potrebno zgolj zavedati vseh prednosti, ki jih nudijo sodobni evropski prometni tokovi. Če jim sledimo imamo ne le možnost njihovega doživetja, velikokrat je to tudi investicijsko gledano zelo dobra opcija. Neposredna bo boljša zaradi možnosti časovnega prihranka, vendar je tu prav tako dobrodošlo navezati se na najbolj prometne in priljubljene tokove. Prestolnica je le del Otoka, kdor si lahko privošči daljše počitnice ima lahko v tednu dni na voljo izkušnjo vseh njegovih pomembnih delov. Anglija predstavlja le del otoka, gre pa za najbolj naseljen del otoka Velika Britanija. Prav ta dva pojma se pogosto zamenjuje, pred potovanjem je dobro te razlike poznati, predvsem zaradi boljše komunikacije. Otok obsega še Škotsko na severu, Wales na zahodu. Južni del je Anglija, obsega pa ozemlje od južne obale do meje s Škotsko. Jugo zahodni del pa je Wales. Otok predvsem ne gre jemati enostavno, razlike so velikokrat večje, kot bi si človek predstavljal. Dobrodošlo je vedeti, da Otok sestavljajo različne regije, zato Anglija, Anglež in podobno vsepovprek uporabljati ni primerno. Potrebno je spoštovati pripadnost regije od koder sogovornik prihaja.

Anglija je zelo zanimiv del otoka, zaradi prestolnice tudi zelo živahen del.

Zda nudijo številne zanimive destinacije

Zda nudijo mnoge zanimive destinacije .

Kratica Zda pomeni Združene države Amerike. Sestavljajo jo številne zvezne države ter izven zemeljski teritoriji. Na njenem ozemlju živi preko tristo milijonov prebivalcev, večina v mestih na zahodni ali vzhodni obali. V notranjosti je število večjih urbanih območji, kot jih srečamo na obalnem pasu manjše, obstajajo tudi obsežne pokrajine, kjer praktično ni žive duše. Raznolika poseljenost si podaja roko z raznolikosti podnebja. Aljaska na severu velja za globalno eno najbolj hladnih področji, nasprotje so Havaji z tropskim in vlažnim vremenom. Vzhodni del Zda je vlažen, zahod dežele pa suh. Vreme je pred odhodom dobro poznati vsaj okvirno, saj lahko vpliva na razpoloženje. Veliko ljudi se odloča za obiske od junija do septembra. Takrat lahko računamo na našim krajem najbolj podobno vreme, klimo in temperaturo. Veliko raznolikost lahko predstavljajo tudi cilji. Velemesta na obalah so za naše razmere dežele zase. Tako lahko izberemo zgolj eno mesto, pa imamo v nekaj dneh zagotovljeno nešteto doživetji. Poleg znamenitosti mesta v širšem in ožjem območju, daje posebnost barvitost narodnosti, saj niso redki primeri, ko je mogoče na vsakem koraku srečati praktično ves svet. Zda je na drugi strani odlična priložnost spoznati pojem razsežnosti in sicer tako, da se odločimo prepotovati deželo tako, da začnemo na eni obali ter končamo potovanje na drugi. Med začetkom in koncem potovanja v Zda pa imamo prosto po Prešernu moč spoznati kulturne in naravne znamenitosti, pestro ponudbo svetovnih čudes ter dosežkov človeškega znanja in napredka. Možnosti pa so s tem zgolj vrh ledene gore. Urbana območja so le majhen del prostrane dežele, zaradi dobrih povezav na tisoč in en način pa si lahko omogočimo Zda čisto po svoje. Pri tem imamo bodisi v naprej pripravljen načrt in se ga držimo ali pa se vsaki nov dan odločimo kaj bomo počeli.

Zda so dežela neizmernih možnosti potovanj.

 

več

Potovalna agencija, potovanja za vse

Potovalna agencija nudienkratna potovanja za vse.

Enkratna potovanja za vse potovalna agencija nudi v sodobnem času že skoraj dve stoletji. Z razvojem in napredkom so razdalje postajale vse krajše, potovanja pa vse dostopnejša. Omogočal jih je najprej razvoj železnice, kasneje pa so postala priljubljena tudi organizirana potovanja po cesti. Zato so se pri ljudeh začele pojavljati izrazitejše želje po potovanjih. Primere razvoja določenega kraja ali območja s prihodom železnice in drugih sodobnejših prevoznih sredstev imamo tudi v naših krajih ter v bližnji soseščini. Potovalna agencija, kljub skoraj dvema stoletjema obstoja, ni novost. Omenjeno obdobje velja za novejšo zgodovino. V kateri se je od skromnih začetkov, do danes turizem razvil v pomembno panogo. Veliko pred sodobno dobo turizma je prav tako obstajala potovalna agencija, le da se je v marsičem razlikovala. Skupna točka, ki jo ima potovalna agencija danes s tisto, katera je obstajala nekoč pa so potovanja. V osnovi so ostala ista, spreminjale so se le lastnosti. Pri spremembah gre predvsem omeniti organizacijo, ki svojim naročnikom oziroma kupcem turističnih produktov omogoča potovanje izven kraja stalnega bivanja ter bivanje izven kraja stalnega bivanja. Kakovosten turizem sodobnega časa pa to osnovno dejavnost razširja. Kar pomeni, da išče priložnosti poslovanja povsod tam, kjer želi naročnik turističnih produktov, izven svojega kraja stalnega bivanja preživeti določeno časovno obdobje. Tako danes poleg klasičnih potovanj na različne konce sveta, potovalna agencija lahko ponudbi ogled raznih dogodkov ter številne druge aktivnosti, ki se skladajo s poslanstvom. Danes je veliko želja in hkrati ponudb, ki se glasijo sprostitev, pustolovščina ter razne druge želje in ponudbe. Izbrane so bodisi osebno po želji naročnika ali pa jih potovalna agencija nudi z namenom popestritve aktualnih ponudb. Zelo pomembno pri vseh ponudnikih je, da jih naročniki prepoznajo po dobrih lastnostih.

Potovalna agencija povezuje turiste z zanimivostmi v bolj ali manj oddaljenih delih sveta.

Tajska, rodovitna tropska dežela

Tajska je tropska dežela , ki se nahaja v jugovzhodni Aziji.

Tajska meji na Laos in Kambodžo na vzhodu, na jugu na Malezijo in Tajski zaliv, na zahodu pa na Mjanmar in Andamanskim morjem. Turistom lahko Tajska ponudi veliko. Nekatere znamenitosti so znane globalno, druge pa imajo vse možnosti, da to postanejo. Obiskovalci se lahko odločijo za ogled naravnih in kulturnih znamenitosti, lahko izberejo potovanje z raznim prevoznimi sredstvi, možno se je odločit za trekinge ali poležavanja na plaži. Užiti je možno tako vrvež prestolnice, kot doživeti džunglo. Tajska ima obsežno ozemlje, zato velja pri načrtovanju potovanja to upoštevati. Tako imajo mnogi poleg prestolnice Bangkok, ki leži na južni obali, tudi severno prestolnico Chiang Mai. Prestolnici povezujejo prometnice, na poti pa je moč doživeti raznolikosti in pestrost življenja na Tajskem. Tako imenovana severna prestolnica je prijetno drugačna kot Bangkok. Zaradi gozdnate pokrajine je klima bogata. In območje kot tako zanimivo za vse, ki se navdušujejo nad avanturizmom ter za vse ljubitelje živali. Bangkok zaznamuje bližina Tajskega zaliva ter bregovi reke Chao Phraya. Velja za zelo dinamično mesto, ki se žiri z neverjetno naglico. Vse kar turisti doživi danes v Bangkoku bo po vsej verjetnosti že praktično jutri drugače. Strokovnjaki predvidevajo, da se bo prestolnica razvila v močno regijsko središče, ter zna v vsega nekaj leti pomeniti konkurenco Singapurju in Hong Kongu. Prestolnica že sedaj velja za globalno eno najbolj obiskanih turističnih destinacij. Turistična destinacija Bangkok obiskovalcem lahko veliko ponudi. Širši del prestolnice se razteza na površini veliki skoraj osem milijonov kvadratnih kilometrov. Tajska prestolnica šteje več kot osem milijonov prebivalcev na ožjem območju, na širšem pa okoli petnajst milijonov. Tajska prestolnica Bangkok predstavlja za večino turistov vstopno točko. Možnosti za zelo različne cilje in namene obiska je več kot dovolj.

Tajska je jugo vzhodna azijska dežela, ki jo velja odkriti.

Indija, trend destinacija

Indija je trend destinacija potovanj, ki so hkrati množična in v istem hipu individualna.

Trend destinacij, katere omogočajo doživljati cilj potovanja Indija, se od časa do časa spreminjajo. Večinoma pa za trende, ki omogočajo cilj Indija veljajo tudi značilnosti, ki se ne spreminjajo ravno pogosto v času in prostoru. Tako Indija v mnogih primerih velja kot destinacija, ki je zelo iskana . In bo kot vse kaže tudi v prihodnosti. Izbira, ki jo Indija ponuja je bogata in pestra. Ljudje se za cilj Indija odločijo predvsem takrat, ko želijo sebi privoščiti ali organizirati posebno lepo potovanje. Potujemo iz različnih razlogov. Mnogi ljudje si željo potovati zaradi počitnic, drugi radi potujejo na dogodke, tretji imajo za potovanja neke čisto svoje razloge. Dobrodošlo pri iskanju primernih načinov izpolnjevanja vseh različnih želja je, da imamo izdelan načrt ter se ga dobro držimo. V osnovi je vsako potovanje največkrat omejeno z investicijo, kar pomeni, da smo z storitvami omejeni. Vendar lahko to z dobro izbiro tudi preprečimo. Obisk lahko preložimo na čas, ko je destinacija ali potovanje manj iskano. Takrat zanj veljajo večje ugodnosti. Seveda se moramo ob tem odreči terminu, ki ustreza največ gostom. Kar pa še ne pomeni, da bomo za karkoli prikrajšani. Ljudje smo med seboj različni, zato enaka stvar za različne ljudi ni nujno enako prijetna in zaželena. Pomislimo samo na zunanjo temperature. Nekateri ljudje imajo radi vročino, drugi jo ne morejo prenašati. Podobnih primerov je še veliko. Večje povpraševanje pomeni, da je destinacija s svojimi lastnostmi všeč določenemu krogu ljudi. V primeru zunanje temperature tako velja, da je določenemu krogu ljudi primerna. Izven tega obdobij je temperatura drugačna, kar pomeni da temu krogu ljudi ni več zanimiva. Lahko pa je zanimiva za druge ljudi. Tako lahko izven sezone dobimo dobro ponudbo po ugodnejši ceni.

Indija je čarobnost doživetja starožitnosti.

All inclusive, pestrost ponudbe

All inclusive je pestrost ponudbe , hkrati pa je tudi znak odličnosti ponudbe.

Danes all inclusive zanima številne turiste. Ker je mnogim all inclusive všeč, se za takšno ponudbo odločajo iz leta v leto. Zanimiva mešanica tradicionalnih in novih turistov naredi all inclusive odlično ponudbo. Sama po sebi postane all inclusive ponudba razlog za obisk. Turistom all inclusive ponuja odlične pogoje bivanja. Zato ne preseneča, da all inclusive postaja vedno bolj znan in zanimiv. Obisk je mogoč na številne načine. Turistom bo ponudba zagotovo všeč. Ker je ponudba všeč mnogim, zagotovo tudi novi turisti z njo ne bodo razočarani. Podobno, kot pri številnih drugih storitvah se ponudba lahko ponaša z dolgoletno tradicijo. Zato ne preseneča, da se je ponudba med turisti obdržala kot zanimiva in privlačna. Zagotovo bo ponudba priljubljena tudi v prihodnosti. Bivanje lahko poteka na številne načine, ki so v mnogih primerih tudi tradicionalno izbrani. Tako so na voljo apartmaji, hotel, kamp, resort ter številne druge možnosti. Veliko dobrih izkušenj z možnostmi kot so apartmaji, hotel, kamp, resort turiste vedno znova prepričujejo k isti odločitvi kot v minulih sezonah. Seveda pa obstajajo tudi turisti, ki jih ne zanimajo apartmaji, hotel, kamp, resort tako kot preteklo leto, ampak želijo imeti nekaj novega. Tako lahko pride do izmenjave možnosti, kot so apartmaji, hotel, kamp, resort. Nove izkušnje bodo pripomogle k ohranitvi na novo doživetega, lahko pa pomeni tudi vrnitev k stari preizkušeni izkušnji iz preteklih sezon. Zelo pomembno je, da apartmaji, hotel, kamp, resort nudijo pestrost ponudbe. Turisti si tako izberejo tisto, kar jim je najbolj všeč in kar jim najbolj odgovarja. Zelo dobrodošla je taka izbira za goste, ki letujejo v skupini z različnimi zahtevami . Turistična ponudba je lahko na eni strani omejena, na drugi strani pa omejitev praktično ni. Omejitve velikokrat zahtevajo turisti sami.

All inclusive je dobra odločitev.

Potovalna agencija, danes in nekoč

Potovalna agencija je sobna organizacija .

Sodobna organizacija je potovalna agencija, ker omogoča vse storitve na sodobne način. V primerjavi preteklostjo so storitve v marsičem drugačne. Spremembe pogojuje razvoj in napredek. Ta je na različnih koncih sveta različen. Različen vsakdanjik je tudi ena od turističnih znamenitosti, ki vleče turiste na ogled. Turistične znamenitosti so zanimive, če se razlikujejo od vsakdanjika od koder potniki prihajajo. Potovalna agencija lahko potnikom razvitih držav, kot turistične znamenitosti, kažejo manj razvite kraje. Obratno lahko potovalna agencija potnikom manj razvitih krajev, kažejo razvite kraje kot turistične znamenitosti. Potnikom iz razvitih krajev so manj razviti kraji zanimivi na več načinov. Predvsem jih sodoben način življenja vleče v odkrivanje njegovega nasprotja. Najde jih v manj razvitih krajih, ki so na eni stani primitivna, vendar na drugi tudi zelo pristna. Na splošno imajo vse, kar ljudje v razvitih krajih pogrešajo. Obratno si potniki iz manj razvitih krajev z navdušenjem ogledujejo napredek razvitih krajev. Zdi sem jim zanimivo in privlačno. Potovalna agencija ima mnogo zanimivih možnosti na vsakem koraku. V veliki meri se potovalna agencija enači s turistično razvitostjo dežele iz katere izhaja. Dobro razvite dežele imajo ponudbo, ki jo manj razvite dežele komaj zaznavajo. Potovalna agencija iz razvitih turističnih dežel, zato nudi bistveno drugačne storitve, kot enaka organizacija iz manj razvitih krajev. To se pozna predvsem pri storitvah, ki so na eni strani že znane v nekaterih razvitih državah, na drugi pa so v manj razvitih krajih novost. Te razlike je znala s pridom izkoristi agencija od najstarejših časov do danes. Gre za podobno logiko poslovanja, kot ga pozna trgovina. Nekatere stvari so na določenih območjih zanimive, na drugih pa vsakdanje oziroma nič posebnega. Razlike mora samo prenesti iz enega na drugo območje. Agencije, ki organizirajo potovanje počnejo podobno.

Potovalna agencija nudi bogato izmenjavo kultur, znamenitosti, običajev ter na splošno vsakdanjika med raznimi kraji.

Več

Uzbekistan, zibelka zgodovine

Zgodovina je bila na območju države Uzbekistan pestra. Aleksander Veliki, Mongoli, Džingiskan, ter nepregledne množice potnikov na znameniti Svilnati cesti so območju pustile svoj pečat.
Uzbekistan se je v svoji daljni zgodovini na zemljevide starodavnih poti med Kitajsko in Evropo vpisal na račun vodnatosti območja. Največji delež teh zaslug pripada na največjima rekama Amu Darji in Sir Darji , poleg tega je na teritoriju še 600 drugih rek.
Uzbekistan je država Srednje Azije , meji na Afganistan, Kazahstan, Kirgizistan in Tadžikistan ter na Turkmenistan. Državo Uzbekistan omejujeta dve mogočni reki : Sir in Amu Darija, sicer pa je Uzbekistan omejen z gorami Irana in Afganistana, brezmejnimi stepami Kazahstana, ter puščavo Karakum.
Glavno mesto države Uzbekistan je Taškent . Prestolnica je doživela burno zgodovino ter naravne nesreče, zato je tradicionalne stavbne dediščine malo, več je spomenikov in muzejev iz sovjetskih časov. Chorsu bazar je obsežno trgovsko središče arabskega sloga, ki je večinoma zaprto pod ogromno nadstrešnico, delno pa je odprto. Mošeja Khast Imama hrani enega izmed najstarejših ohranjenih koranov.
Šahrisabz v južnem delu države Uzbekistan je staro mesto z 2700 let dolgo zgodovino. Svoj čas med je spadalo med pomembnejša mesti v Srednji Aziji, ob znameniti Svilni cesti je označevalo polovico poti med Kitajsko in Evropo. Znamenitosti mesta pričajo o tako starodavnih kulturah, ki so jih gradile, kot o tistih, ki so jih rušile. Ena takih je Ak Saraja palača, od katere nekoč ogromnega kompleksa je danes ostal mogočni vhodni portal. Poleg tega se v mestu najde veliko starih mošej in mavzolejev, ter starodavne platane sveti simbol Šahrisabza.
Samarkand leži v dolini reke Zerafshan, ki je z vodnatostjo mesto postavila na strateške točke zemljevidov azijskih trgovskih poti.. Trg Registan je središče mesta. Zaznamujejo ga medrese, muslimanske izobraževalna ustanove Ulugbek, Tillya-Kari, in Sher-Dor. Samarkand je eno najstarejših mest na svetu, ter najbolj znano mesto države Uzbekistan.

Več informacij o državi najdete tukaj

Kako vam lahko turistična agencija najbolje pomaga

Na dopust v ZDA se lahko odpravite v lastni režiji, kar pomeni, da vse splanirate sami, lahko pa vam pri tem pomaga tudi turistična agencija. Od tega, na kakšen način boste planirali svoj dopust, je odvisno tudi to, kako uspešno boste ta čas preživeli. Za mnoge posameznike je turistična agencija najbolj primeren način za planiranje, ker je verjetnost, da se bo kaj zalomilo, zelo majhna. To velja predvsem v primeru, ko želite obiskati kakšne bolj eksotične kraje, kamor spada tudi Amerika, južna ali severna. Vsaka dobra turistična agencija bo poskrbela za vse: rezervacijo kart za prevoz, rezervacijo hotela, prevoz iz letališča do hotela, poskrbela bo tudi za animacijo, vodene oglede znamenitosti in še bi lahko naštevali.

Pri vsem tem ne smete zanemariti dejstva, da predvsem v bolj eksotičnih krajih obstajajo tudi jezikovne ovire. Velikokrat se zgodi, da turistični delavci ne obvladajo dovolj angleškega jezika, tako da lahko pride tudi do raznih nesporazumov. V primeru, ko vse organizira turistična agencija, do tega ne prihaja, pa tudi če bi prišlo do nesporazuma, vam ga bo turistična agencija hitro rešila. Vzemimo primer. Prišli ste na Tajsko in izkaže se, da so pomešali datum vaše nastanitve. V tem primeru vam bo turistična agencija nemudoma priskrbela novo nastanitev, ki je enaka ali boljša od tiste, za katero ste bili dogovorjeni. Če bi dopust planirali v lastni režiji, potem bi bili prepuščeni sami sebi. To je seveda izjemno zoprno, pa ne le zato, ker bi se morali znajti sami v vam neznanem okolju, ampak tui zato, ker bi izgubljali dragoceni čas dopust za urejanje drugih stvari namesto, da bi uživali.

Čeprav turistična agencija zaračuna provizijo, pa je njena storitev lahko velikokrat izjemno koristna. Tudi če se vam na dopustu v kateri izmed ameriških zveznih držav kaj zgodi, vam bo turistična agencija vedno priskočila na pomoč. Kadarkoli boste potrebovali dodatne informacije, če vas bo zanimalo kako rešiti težavo ali poiskati nekaj, kar ne najdete, vam bo priskrbela vse potrebne informacije.

http://www.agencija-oskar.si