Pohorsko vreme na območju predalpskega hribovja

Pohorsko vreme označuje značilne vremenske razmere na območju predalpskega hribovja.

Predalpsko hribovje Pohorje ima tipično vreme, ki ga določata vpliva bližnjih gorskih področji ter panonskega sveta. Dve večji slovenski gorovji se nahajata zahodno od Pohorja, Panonski svet pa se odpira proti vzhodu. Vpliva gorskega in panonskega sveta oblikujeta vreme, Pohorje pa je hkrati po reliefu zelo različno področje. Vpliv gorskega sveta je izrazit na višjih, severnih legah, na nižjih pa je zaznati celinski vpliv. Nadmorska višina ob vznožju Pohorja je okrog štiristo metrov, najvišji vrhovi pa presegajo višino tisoč petsto metrov. Nadmorska višina vpliva na vreme, zato ima Pohorje glede na višino področja zelo raznolike vremenske pojave. Več kot polovica območje predalpskega hribovja leži na nadmorski višini od štiristo do devetsto metrov, polovico manj je ozemlja na nadmorski višini od devetsto do tisoč tristo metrov, nad tisoč tristo metrov pa je zgolj sedem odstotkov ozemlja. Deževno vreme je najbolj izrazito poleti, januarja in februarja pa je na Pohorju najmanj padavin. Pohorje ima tudi tipičen vzorec naraščanja oziroma upadanja količine padavin glede na smer neba. V smeri sever jug je najmanj se padavine zmanjšujejo, prav tako pa tudi od zahoda proti vzhodu. Zimsko vreme na Pohorju je bogato s snežnimi padavinami ter snežno odejo, najprej pobeli višje ležeča območja ter se ohrani do pet mesecev. Na smučišču Rogla zabeležijo med sto in sto dvajset smučarskih dni. Kar je zelo razveseljiv podatek glede na nadmorsko višino tisoč petsto metrov ter dostopnost po sodobni avtocesti. S tem se Rogla pridružuje smučiščem, v katerih neposredno bližino je mogoče priti po avtocesti. Sodoben človek si takšnih povezav želi, saj omogočajo hiter prihod na smučišče. V uri ali dveh je mogoče dospeti na Roglo že iz večine slovenskih ter številnih tujih krajev, kar je za turizem izredna danost in priložnost.

Pohorsko vreme je idealno za zimski turizem ter turizem v drugih letnih časih. Oglejte si trenutne vremenske razmere.

Kaj dobite, če najamete apartma na Rogli

Najeti apartma na Rogli je super izbira za preživljanje dopusta. Vsak apartma na Rogli je zgrajen v gorskem zidanem stilu, ki je značilen za to območje, kar daje preživljanju dopusta poseben pečat, ki je povezan z edinstvenim občutkom podeželja. Apartma na Rogli je več kot le nastanitvena kapaciteta, ampak je poleg tega tudi simbol bogate kulturne dediščine, arhitekturnih posebnosti in domače topline.

Če najamete apartma na Rogli, potem imate do njega odlične cestne povezave. Avtocesta, ki povezuje Ljubljano in Maribor je oddaljena od tega predela kakšnih 20 kilometrov, tako da je dostopnost enostavna. Kdor najame apartma na Rogli, ima na volja različne storitve, ki jih ta prekrasen del Slovenije ponuja. Seveda pa je dostopnost močno odvisna od letnega časa. Lepote teh krajev so številne, tako da so doživetja edinstvena ne glede na to, ali se odločite za obisk poleti ali pa pozimi. Seveda pa se za apartma na Rogli odločajo najbolj množično ljudje pozimi, ko je čas smučarske sezone. V primeru, da tudi vi planirate zimski obisk, predvsem če gre za čas šolskih zimskih počitnic, potem je pametno, da naredite rezervacijo dovolj zgodaj, saj gre za izjemno priljubljeno zimsko letovišče, ki privablja domače in tudi tuje goste. Tisti, ki boste najeli apartma na Rogli izven sezone, se boste podali v prekrasen zeleni del Slovenije.

Zreško Pohorje se uvršča med naravne znamenitosti, ki skupaj z Dravinjsko dolino ponuja izjemne priložnosti za sprehode in pohode. Navdušenci nad rekreacijo bodo prišli na svoje na številnih urejenih pešpoteh in kolesarskih progah, ki se vlečejo po kulturni krajini.