Andamanski otoki, dosegljiva eksotika

Andamanski otoki so manj znan začetek področja jugovzhodna Azija .

Mnogim Andamanski otoki postanejo znani po naključju, ko se nahajajo v Indiji, na območju Indokine, otokov jugovzhodne Azije ali na podobnih bolj znanih destinacijah. Najlažje jih bomo našli, če poiščemo Bengalski zaliv . Nahaja se vzhodno od Indije oziroma Indijskega polotoka. Vzhodno mejo Bengalskega zaliva predstavljajo Andamanski otoki, prepoznali pa jih bomo kot skupino otokov. Razvrščeni so v smeri sever jug med Mjanmarom in Indonezijo. Skupino sestavlja petsto šestinsedemdeset otokov, od katerih je vsega šestindvajset naseljenih. V zgodovinskih zapisih so Andamanski otoki prvič zapisani v arabskih zapisih z imenom Akhbar Al-Sin wa’l-Hind iz srede devetega stoletja. Območje je bilo pomembno zaradi trgovskih poti med Indijo in Kitajsko, na plovbo pa so v veliki meri vplivali monsuni. V svojih zapiskih jih omenja tudi Marco Polo. Proti koncu osemnajstega stoletja so Andamanski otoki postali zanimivi za ustanovitev kaznjenske kolonije, prva je bila ustanovljena na otoku Chatham. Na njem se danes nahaja Port Blair, največje mesto ter prestolnica otočja. Pred koncem osemnajstega stoletja je bil otok zaradi velike smrtnosti ter visokih stroškov vzdrževanja zapuščen. Naseljevanje v začetku devetnajstega stoletja so domorodci onemogočali z branjenjem ozemlja pred vdori tujcev. Ponovna vzpostavitev kolonije je bila dosežena leta tisoč osemsto oseminšestdeset. Prva leta bivanja so zaznamoval velik smrtni davek, rešitev je prinesel golosek območja. V začetku dvajsetega stoletja so Andamanski otoki gostili skoraj dvanajst tisoč kaznjencev, skupno je na njih prebivalo prek šestnajst tisoč naseljencev. Večina kaznjencev je bilo zaprtih zaradi boja za neodvisnost Indije. V drugi svetovni vojni so otoke zasedli Japonci, ob koncu vojne so postali ponovno Britanski, leta tisoč devetsto sedeminštirideset pa so postali del Indije. Potres v Indijskem oceanu leta dva tisoč štiri je prizadel obale otokov z desetmetrskimi valovi.

Andamanski otoki so idealen oddih za vse, ki želijo obiskati odmaknjena območja.

Krompirjeve počitnice preživimo prijetno

Krompirjeve počitnice nudijo možnost preživeti prosti čas prijetno.

V Sloveniji smo krompirjeve počitnice uvedli pred več kot dvema desetletjema, izraz pa je prevod nemškega Kartoffelferien. Počitnice so bile dejansko povezane s krompirjem, v nemških deželah so s tem pripomogli k spravilu pridelkov z njiv. V Nemčiji imajo krompirjeve počitnice že nekoliko prej, nekje konec septembra. Šolsko leto se pri njih začne prej, po petnajstem avgustu. V Sloveniji je vse skupaj pomaknjeno za pol meseca oziroma mesec dni. Pouk se začne septembra, krompirjeve počitnice pa konec oktobra. Kaj početi v prostem času je zelo dobro vprašanje, ki pa ima tisoč odgovorov. Vsaka družina si po svoje omisli preživeti krompirjeve počitnice, potovanja željni se odpravljajo na krajše počitnice v različne kraje. Ena od možnosti so rekreacija v naravi ali sprostitev v zdraviliščih, termah in drugo sprostitev. Rekreacija v naravi je možna tudi v okolici Rogle, terme Zreče pa ponujajo številne možnosti za krompirjeve počitnice v športno rekreacijskem centru. Rogla je naselje na Pohorju, nahaja se na nadmorski višini okrog tisoč petsto metrov. Bolj kot naselje je Rogla znana kot naravno klimatsko zdravilišče in rekreacijski center. Ime je dobilo po bližnjem vrhu, na katerem se nahaja razgledni stolp. Vzpon na razgledni stolp obiskovalca obdari s čudovitim razgledom na okolico. Potreba po razglednemu stolp v središču Pohorja je bil želja že pred stoletjem. To željo so uresničili v tridesetih letih minulega stoletja. Na najbolj ustrezni točki so postavili lesen stolp v tridesetih letih dvajsetega stoletja. Zaradi neustreznosti je sredi petdesetih let minulega stoletja star leseni stolp zamenjal nov jekleni. Stolp je visok trideset metrov, z njega je mogoče videti Julijske Alpe, Visoke in Nizke Ture, Svinško Planino, Golico, Kobansko, Boč, Donačko Goro, Paški kozjak, Mozirske planine, Konjiško goro in številne druge zanimivosti.

Krompirjeve počitnice velja izkoristiti za pridobivanje novih moči in sprostitev v naravnem okolju.

http://www.rogla.eu/en/

Vreme Istra pametna izbira

Vreme Istra je pametna izbira .

Pametna izbira je vreme Istra, ker ponuja odličnost vse leto. Turistična odličnost je poleg vremenske danosti, obogatena tudi z naravnimi in kulturnimi znamenitostmi. Vreme Istra je omogočalo dobre pogoje bivanja že v zelo oddaljenih zgodovinskih obdobjih. Ostanki iz davnih obdobji preteklosti govorijo, da je bilo vreme Istra ugodno za bivanje v najstarejših obdobjih človeške zgodovine. Vse do današnji dni je vreme Istra pomembno vplivalo na kakovost bivanja. Minula desetletja so omogočala vreme Istra izkoristiti v turistične namene. Vreme Istra je pomembne temelj turizma na največjem polotoku v Jadranu. Turizem v Istri je razmeroma nov pojav. Pred tem so vsekakor tudi prihajali obiskovalci iz tujih krajev v Istro vendar so bili motivi takrat drugačne narave. Življenje v Istri se v mnogočem do današnjih dni ni spremenilo. Pridobilo je sodobne pritikline, ki življenje naredijo lažje. Starožitnost je na drugi strani moč občutiti na vsakem koraku. Zelo prijetno je Istro obiskati sredi zime. Vsekakor obiskovalci ne smejo biti prezgodnji. V Istri namreč življenjski utrip poteka drugače kot na celini. Ob primerni uri pa življenje začenja svoj pospešen ritem. Ko se prebudijo majhni trgi in gostje začnejo polniti lokale, se prebudi Istra v nov dan. Utrip življenja je tam drugačen kot na celini v marsikateri značilnosti. Navdušenje obiskovalcem na tem življenjem je veliko. Kar potrjujejo gostje, predvsem tisti, ki prihajajo izven turistične sezone. Turistična sezona v Istri je sicer odmerjena podobno kot v drugih turističnih krajih. Vendar zaradi naravnih danosti, podnebja in drugih značilnosti, lahko začnejo gostje prihajati prej. Veliko k temu pripomorejo tudi primerne povezave. Preko njih je lahko Istro doseči na vse sodobne načine. Ker so povezave dobre je lahko izkušnja zelo zanimiva in prijetna. Velikokrat je tudi razlog za ponovno vrnitev.

Vreme Istra je razlog za obisk dežele, kje pomlad prispe veliko prej kot na celini.

All inclusive, odličnost ponudbe

All inclusive je odličnost ponudbe .

Za ponudbo all inclusive se bodo odločili vsi, ki želijo imeti na letovanju popolno postrežbo in udobje. Posebno zanimiva je za vse, ki si želijo resničnega oddiha in želijo uživati v vsem razkošju dopusta. All inclusive ponudba omogoča, da gost ne bo ne lačen in ne žejen v celotnem obsegu dopusta. Zelo zanimiva je ta ponudba za vse, ki si želijo dopust preživeti skupaj z mnogimi aktivnostmi ali pa si želijo počitka v pravem pomenu besede. All inclusive je posebno modra odločitev za vse, ki si želijo spoznavati okolico, jo spoznavati in doživeti. Ker imajo
all inclusive ponudbo, lahko več časa namenijo spoznavanj kulturni in naravnih znamenitosti, ki jih na Hrvaškem ne primanjkuje. Raztezajo se vzdolž celotne obale, veliko se jih najde tudi v ostalih delih države. All inclusive je zanimiva ponudba tudi za vse, ki se želijo udeleževati raznih kulturni in drugih dogodkov ter izkoristiti vsak trenutek. Dobrodošla je ponudba all inclusive tudi za vse, ki radi samostojno odkrivajo okolico, dogodke, znamenitosti, skratka vse, kar se v okolici nahaja, dogaja in ustvarja. V celoti se lahko posvetijo čaru odkrivanja neznanega, spoznavanju novega ter tako v polnosti odkrivajo drugačnost. Zanimiva je tovrstna ponudba za vse, ki se nočejo ubadati s težavami prevoza. V veliko ponudbah je slednji vključen, tako, da lahko odložijo skrbi, ki so povezane z lastnim prevozom. Te pa niso majhne saj potovanje zahteva veliko naporov, odgovornosti, užitek dopustovanja je prikrajšan tudi med časom bivanja, saj lasten prevoz pomeni skrb za povratek. Odlična lokacija in brezskrbnost bivanja ter odsotnost skrbi za vse je ponudba, o kateri velja dobro razmisliti. Seštevek ugodnosti lahko pomeni tudi racionalno odločitev, saj mnogih naporov in stroškov lastne režije velikokrat ne ocenimo najbolje. Preprost izračun razlike je za mnoge precejšnje presenečenje.

All inclusive je ponudba vse pri roki.

Več si preberite tukaj.

Smučarske počitnice nekoč in danes

Smučarske počitnice so vedno bile privlačne za množice turistov, ki radi obiskujejo kraje z zimsko snežno odejo.

Danes smučarske počitnice, za razliko od ponudbe pred stoletjem in več, omogočajo da so smučarski užitki na voljo veliko večjemu številu ljubiteljev belih poljan. Danes so se smučarske počitnice razvile v razvejano in pestro ponudbo za vsakogar. Za smučarske počitnice danes smuči in smučarska oprema ni obvezna, saj je ponudbe v vaseh, kraji in mestih ob vznožju smučarskih centrov pestra in bogata tudi za tiste, ki si smučanje iz takšnih ali drugačnih razlogov ne želijo. Trgovine, nakupovalni centri, športni centi ter mnoge drug aktivnosti se lahko počne tako podnevi kot ponoči. Smučarske počitnice so na ta način primerne za večje ali manjše skupine, kjer del članov ni smučarje. Tako lahko na smučarske počitnice odide družina, kjer lahko eden ali več članov sploh ne smuča, pa se bo v enaki meri zabaval in užival ravno tako kot član ali člani, ki smučajo na snežnih strminah.

Smučarske počitnice so tudi za tiste, ki želijo predvsem smučanja nadvse pestre in zanimive. V primeru, da si želijo večerno zabavo in sprostitev brez smuči jim je to omogočeno. Na drugi strani je veliko smučišč opremljenih za nočno smuko, kar pomeni za vse, ki se hočejo do skrajnih meja na smučati odlična priložnost. Smučanje seveda ni edini šport, čeprav govorimo o smučarskih počitnicah. Mnogi prisegajo še na druge zimske športe, zato dobro smučišče tudi njim nudi obilo užitkov na zimskih počitnicah. Dobro smučarsko središče ali smučišče misli na vse udeležence in obiskovalce, zato je poskrbljeno tudi za otroke in mlajše obiskovalce. Pri tem so možnosti varstva otrok in njihove zaposlitve z raznimi delavnicami, kot tudi učenje smučanja ali drugih zimskih športov pod strokovnim vodstvom. Starši tako smučarske počitnice preživijo z nekaj več svobode, hkrati pa je otrokom omogočena prijetna učna ura smučanja.

http://www.skifun.si/

Prednosti namestitve, ki jo nudi kamp na morju

Kamp na morju je priložnost za druženje, uživanje v naravi, je avantura in predvsem možnost za svobodno bivanje. Turisti vsako leto prevozijo na tisoče kilometrov, da pridejo, do svojega »začasnega« bivališča, kampa na morju in tega nikoli ne obžalujejo. Kamp je idealna priložnost za boljše spoznavanje drug drugega, predvsem to velja za družine, ki v današnjem hitrem tempu življenja pogosto ne najdejo časa zase in za svoje najbližje. Kamp na morju lahko najdete na spletnih straneh, lahko izbirate karkoli in kjerkoli želite, naj bo to v Sloveniji, pri sosedih v Italiji ali pa na Hrvaškem. Prav kampi na Hrvaškem so pri Slovencih še posebej priljubljeni, celo drugi smo, takoj za Nemci, ki leto za letom obiskujemo njihove kampe na morju. Imejte v mislih, da, ko se odpravite v kamp na morju, imate popolno svobodo gibanja, večina kampov pa tako ima svojo plažo.

Kamp na morju lahko obiščete v želji popolnega robinzonskega življenja v šotoru, lahko se odpravite z avtodomov, veliko ljudi ima prikolice, ki jih, bodisi leto za letom vozijo s seboj ali pa jih enostavno postavijo in plačujejo, tako imenovani letni pavšal za parcelo. Seveda pa je v zadnjem času še ena, nekoliko bolj moderna možnost bivanja v kampu, to je bivanje v tako imenovanih mobilnih hiškah, v bungalovih in v apartmajih. Opremljenost kampa na morju je vsekakor na visoki ravni, v večjih kampih imajo gostje možnost uživanja na igriščih, v številnih športnih aktivnostih, nekateri imajo v ponudbo vključene celo šole jahanja, surfanja, smučanja na vodi, potapljanja, kar zagotavlja, da vam zares ne bo nikoli dolgčas. Tudi tisti, ki imajo raje počitnice v miru, saj jim zasebnost pomeni veliko ali pa želijo uživati v naturizmu, bodo brez težav našli svoj kamp na morju, ki jim bo brez težav izpolnil takšne in drugačne želje.

Več informacij

Kaj dobite, če najamete apartma na Rogli

Najeti apartma na Rogli je super izbira za preživljanje dopusta. Vsak apartma na Rogli je zgrajen v gorskem zidanem stilu, ki je značilen za to območje, kar daje preživljanju dopusta poseben pečat, ki je povezan z edinstvenim občutkom podeželja. Apartma na Rogli je več kot le nastanitvena kapaciteta, ampak je poleg tega tudi simbol bogate kulturne dediščine, arhitekturnih posebnosti in domače topline.

Če najamete apartma na Rogli, potem imate do njega odlične cestne povezave. Avtocesta, ki povezuje Ljubljano in Maribor je oddaljena od tega predela kakšnih 20 kilometrov, tako da je dostopnost enostavna. Kdor najame apartma na Rogli, ima na volja različne storitve, ki jih ta prekrasen del Slovenije ponuja. Seveda pa je dostopnost močno odvisna od letnega časa. Lepote teh krajev so številne, tako da so doživetja edinstvena ne glede na to, ali se odločite za obisk poleti ali pa pozimi. Seveda pa se za apartma na Rogli odločajo najbolj množično ljudje pozimi, ko je čas smučarske sezone. V primeru, da tudi vi planirate zimski obisk, predvsem če gre za čas šolskih zimskih počitnic, potem je pametno, da naredite rezervacijo dovolj zgodaj, saj gre za izjemno priljubljeno zimsko letovišče, ki privablja domače in tudi tuje goste. Tisti, ki boste najeli apartma na Rogli izven sezone, se boste podali v prekrasen zeleni del Slovenije.

Zreško Pohorje se uvršča med naravne znamenitosti, ki skupaj z Dravinjsko dolino ponuja izjemne priložnosti za sprehode in pohode. Navdušenci nad rekreacijo bodo prišli na svoje na številnih urejenih pešpoteh in kolesarskih progah, ki se vlečejo po kulturni krajini.

Terme Olimia, priljubljen cilj za zdravje in sprostitev

Terme so v današnjih časih priljubljen kraj, tako za rehabilitacijo, kakor tudi za sprostitev. Terme Olimia ležijo v neokrnjenem delu Obsotelja, ki velja za najbolj čist in ekološko neoporečen. Terme so se v zadnjih letih razvile v Podčetrtku, nedaleč od vasice Olimje. Danes so priljubljen cilj vseh, ki si želijo doživeti tako užitke v termalni vodi, kakor tudi tiste, ki iščejo sprostitev in razvajanje. Ni težko najti razlog, zakaj oditi tja, kjer vas čaka topla termalna voda, spretni prsti maserjev in nepozabno vzdušje. Harmonično sožitje človeka s naravo dobimo, če obiščemo Terme Olimia. Ne le večdnevna, privoščimo si lahko tudi eno ali dvodnevna razvajanja. Razvajate se lahko v sodobnem Wellness centru Spa Armonia, ki je zasnovan po meri prav vsakega posameznika posebej in prilagojen tako željam, kakor tudi potrebam. Programi so zasnovani na harmoniji zdravja, sprostitve in dobrega počutja. Svoj obisk lahko nadaljujete v Wellness centru Termalija, kjer se je moč naužiti sonca, vode in zraka. To je kompleks, kjer lahko prav vsak najde zase nekaj, kar mu bo všeč, hitre reke, whirpooli, savne, masaže in fitnes nadgrajuje skok v bazen s termalno vodo. Poskrbite za dobro počutje in se odpravite v Terme.