Spd čevlji so razmisleka vreden nakup

Spd čevlji so razmisleka vreden dober nakup. Sami po sebi spd čevlji nič ne koristijo, če niso na kolesu montirani spd pedai.

 

Shimano Pedaling Dynamics

Preprost prevod kratice bi bil dinamično pedaliranje z dodatkom imena znanega proizvajalca kolesarske opreme. Poleg kolesarske opreme ima v ponudbi tudi opremo veslanje in ribolov, svoj čas pa je ponujal tudi opremo za golf ter deskanje na snegu. Dinamično poganjanje pedal lahko uresničimo zgolj v kombinaciji spd čevlji in pedali. Spd pedali imajo poseben mehanizem, katerim se prilega kovinska ploščica posebne oblike. Nameščena je na podplat, spd čevlji dodatno omogočajo njeno prilagajanje v vse smeri. Možno premikanje kovinske ploščice je sicer razmeroma majhno, vendar prinaša pomembne razlike za kolesarja. Preko mehanizma in kovinske ploščice so spd čevlji in pedali združeni v celoto. Kolesar zato lahko izkorišča energijo pri tako pritiskanju pedal navzdol, kot hkrati njihovem vlečenju v nasprotno smer. Poleg tega spd čevlji omogočajo trdno podlago stopalom ter idealno lego nog med poganjanjem pedal. Spd čevlji in pedali zahtevajo nekaj investicije, vendar jo pravi in resni kolesarji jemljejo samoumevno oziroma del osnovne opreme. V primeru omejene investicije mnogi raje izberejo manj opreme ali drugače siromašnejše kolo, z namenom žrtvovanja razlike za nakup spd čevljev in pedal. Izbira na trgu je velika, vsak proizvajalec se želi na trgu uveljaviti in prodati čim več. Temu primerno se pojavljajo številne razlike med proizvajalci ter tudi trgovci. Za nakup spd čevlji načeloma niso zahtevni, potrebno je predvsem vedeti zakaj in na kakšen način jih bomo uporabljali. Enak razmislek zahtevajo tudi spd pedali. Verjetno največ dilem povzročajo spd čevlji in pedali tistim, ki imajo dva različna tipa koles ter kolesarskih aktivnostih. V takih primerih se kot rešitev ponujajo kompromisi, ki pa niso vedno najboljša odločitev. Cestnemu kolesarjenju namenjeni spd čevlji so v marsičem različni od tistih, ki so namenjeni gorskemu kolesarjenju. Enako kot je gorsko kolo različno od cestnega, so tudi spd čevlji za en ali drug tip kolesarjenja različni.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>