Higiena rok je pomembna v vsakem prostoru

Že v vrtcu so nas učili, kako zelo je pomembno, da si sproti umivamo roke. Govorili so nam, da če si ne bomo umivali rok bomo zboleli in okužili bomo še druge. To nam je prišlo v kri in vsaj nekajkrat na dan si umijemo roke. Higiena rok pa je še posebej pomembna v ključnih primerih. V nadaljevanju si jih bomo tudi pogledali in nekaj malega zapisali o njih.

Umivanje je najboljši ukrep

Higiena rok je najbolj pomembna takrat, ko imamo stik z določenim pacientom. Če poskrbimo za primerno higieno, potem pacienta ščitimo pred škodljivimi mikrobi, ki jih imamo na roki. Tovrstna higiena je prav tako ključna v primerih, ko se lotevamo kakršnega koli opravila, ki je čist ali aseptičen. Higiena rok je nujna tudi v primeru, ko imamo neposreden stik s telesnimi tekočinami. S tem zaščitimo sebe ter okolje pred škodljivimi mikrobi. Tudi če se npr. pacienta samo dotaknemo, moramo takoj poskrbeti za higieno. Ali pa če smo v njegovi neposredni bližini. Sploh v primeru, če se dotikamo predmetov.

Ne mislimo pa sedaj samo na higieno rok, ko smo v bolnici. Ves čas smo v opisovanje vključevali pacienta in njegovo bližino. Higiena rok je dejavnost, ki jo moramo izvajati vsak dan in to čim večkrat. Ponavadi nam pride v kri in točno vemo, kdaj si moramo še posebej dobro očistiti roke. Nujno je potrebno za to poskrbeti, preden se lotimo posameznih obrokov ali ko odidemo iz stranišča. Primerov, ko moramo poskrbeti za primerno higieno rok in si umiti roke, je nešteto.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>