Planinski čevlji za zahtevnejše pohodnike

Planinski čevlji igrajo zelo pomembno nalogo pri pohodništvu, verjetno bi lahko brez slabe vesti zatrdili, da gre kar za najpomembnejši kos opreme. Ravno čevlji so namreč stalno v neposrednem stiku z gorato deželo, hkrati pa seveda tudi z občutljivimi nogami – dobri čevlji lahko naredijo veliko razliko v udobju in počutju, pripomorejo pa tudi k varnosti in zdravju. Zahtevnejši uporabniki bodo znali te odlike hitro prepoznati, dobre čevlje pa bodo cenili. Seveda je pomembno, da imajo planinski čevlji tudi tiste splošne lastnosti, ki jih iščemo pri izbiri nove obutve. Biti morajo kakovostni in vzdržljivi, da jih ne bomo razparali že ob prvem stiku z ostrim gorskim kamenjem, predvsem pa morajo imeti zanesljiv podplat za brezkompromisen oprijem na spolzki podlagi. Ogromno pomeni še udobje, ki odloča tudi o morebitnem nastanku žuljev, seveda pa je ključnega pomena za prijetno izkušnjo na večdnevnih ali drugih daljših odpravah. Navsezadnje pa planinski čevlji zagotavljajo varen in stabilen korak ter s tem varujejo pred zvini in zlomi gležnjev in kolen ter drugimi pogostimi poškodbami.

Planinski čevlji zahtevajo premišljeno izbiro

Glede na to, kako pomembno vlogo igrajo planinski čevlji na zahtevnih turah, se splača v izbiro in nakup takšne opreme seveda vložiti veliko časa in truda, pa tudi denarja. V vsakem primeru je treba čevlje pred nakupom dobro preizkusiti, kolikor to pač dopušča prodajalna, kjer jih kupujemo. Pametno je preizkusiti več modelov in ugotoviti, kateri planinski čevlji že ob kratkem testu najbolj prepričajo. Vsekakor pa je treba nove čevlje preizkusiti tudi v praksi na terenu, najprej na kakšnem krajšem izletu, preden se odpravimo na zahtevno turo. Pomembno je, da planinski čevlji dobro sodelujejo z drugo opremo, predvsem z nogavicami – pri testiranju obutve pred nakupom moramo uporabiti nogavice, ki jih običajno uporabljamo na pohodih, da ugotovimo, kakšen bo občutek pri uporabi v hribih. Poleg tega je pametno izbrati velike čevlje, ki puščajo stopalu nekaj prostora za otekanje na dolgih turah.

Več o tem preberite v članku Kako izbrati prave pohodniške čevlje.

Najboljši znani in neznani tekaški copati

Najboljši tekaški copati so pogosto zahtevna izbira. Pogosto se najboljši tekaški copati poiščejo na podlagi izkušenj s starimi. V tem primeru je osnova izbire blagovna znamka, model ter primerna velikost.

Izbira tekaških copatov je zelo pomembna.

Izbira novih modelov in proizvajalcev tekaških copat

Težava nastane, ko priljubljen model tekaških copat ni več v proizvodnji ali prodaji. V tem primeru so lahko najboljši tekaški copati nasledniki starejših modelov. Pogosto proizvajalci takšnim kupcem olajšajo izbiro s podobnim poimenovanjem. To je lahko isto ime modela z ustrezno oznako nove generacije. Generacije si lahko sledijo po številkah ali na razne druge načine. Če naslednikov ne moremo poiskati na tak način, lahko v pomoč prodajni svetovalci. Kdor ni vezan na določenega proizvajalca ali njegov model, lahko išče na podlagi oznak proizvajalcev ali na podlagi referenc. V tem primeru bodo najboljši tekaški copati izbrani glede na oznake osnovnih lastnosti, kot so stopalni lok, podlaga, teža tekača in druge lastnosti. Na podlagi stopalnega loka izbrani najboljši tekaški copati so razmeroma preprosta naloga. Največ ljudi ima nevtralni stopalni lok, kupec mora v tem primeru biti pozoren na oznake nevtral ali razne druge podobne oznake. Bolj zahtevna izbira so najboljši tekaški copati v primeru supinacija in pronacije. V tem primeru je potrebno izbrati tekaške copate primerne obliki stopalnega loka. To velja predvsem za tekače z močnejšo pronacijo ali supinacijo. Tekači z zmerno pronacijo ali supinacijo lahko najdejo zase primerno tekaško obutev tudi med ponudbo za tekače z nevtralnim stopalnim lokom. Podlaga tekaške proge je lahko zelo različna, vendar vsaj v osnovi znana. To je lahko asfalt, gozdna pot, makadam, trava ali druge podlage. Načeloma je do tekača bolj prijazna mehkejša podlaga, saj manj obremenjuje kolena in druge dele telesa. Proizvajalci največkrat dovolj jasno označijo primernost tekaških copat za določeno podlago. Teža tekača je individualna lastnost, najboljši tekaški copati se njej primerno izbirajo na podlagi izkušenj ter tujih nasvetov. Če se odločite za nakup novh tekaških copat, preverite ponudbo na speltni strani www.tomassport2.si.

Sandali za mestne ulice in lažje pohodne poti

Sandali so preprosta ter hkrati lahko tehnična obutev. Preprosta obutev so sandali, ki imajo preprost podplat ter različne izvedbe pritrditve na stopalo. Tehnično zahtevnejši modeli so izboljšani na raznih delih. Pogosto je to podplat, ki zagotavlja dober oprijem, dobro blaženje, zaščito prstov pred udarci ali razne druge izboljšane lastnosti.

 

Obutev z odličnim zračenjem

Odlično zračenje je lastnost, zaradi katere so sandali priljubljeni v mesecih z višjimi temperaturami. Med hojo se dodatno stopalo znoji, kar zna v zaprtih tipih obuval povzročati neprijeten občutek. Za manjše obremenitve stopala in urejene podlage so dovolj že enostavni sandali. Paleta ponudbe se potem razširi na sandale za prosti čas, ali estetsko bolj dovršene modne modele. Odlično zračenje so pogosta zahteva uporabnikov, ki potrebujejo obutev za zahtevnejše podlage. Zanje so primerni sandali, ki imajo poseben podplat, močnejšo izvedbo pritrditve ter po potrebi razne dodatne lastnosti. Poznamo sandal blagovnih znamke Teva, keen, kamik, nike, grendha, ipanema, ki lahko ustrezajo tudi bolj zahtevnim kupcem. Poseben podplat omogoča, da ima uporabnik varen korak tudi na bolj neravnih podlagah. Močnejša izvedba pritrditve je namenjena predvsem bolj aktivnimi in intenzivnim načinom uporabe. To je lahko otroška igra, sandali pa niso redkost niti na pohodniških poteh. V teh primerih gre za različne izvedbe ter različne pohodniške poti. Predvsem gre za urejene in manj zahtevne pohodniške poti, na katerih ni posebnih nevarnosti in obremenitev. Dodatno varnost nekateri sandali ponujajo z modeli, ki izraziteje ščitijo prste ali druge dele stopale. Nekaterim kupcem je ta lastnost ključnega pomena pri izbiri. Njim so zelo primerni modeli, ki so križanci med sandali in pohodniško obutvijo. Pohodna obutev se prepozna v podplatu, zaščiti na peti in drugih lastnostih, sandali pa z večjimi odprtinami ter načinu pritrjevanja na stopalo. Odlikuje jih vodoodbojni material, podplat zagotavlja dober oprijem, uporabnikom pa takšni sandali ustrezajo tudi zaradi izjemne zračnosti in enostavnosti uporabe. Izberite si svoje sandale na www.tomassport2.si.

Spd čevlji so razmisleka vreden nakup

Spd čevlji so razmisleka vreden dober nakup. Sami po sebi spd čevlji nič ne koristijo, če niso na kolesu montirani spd pedai.

 

Shimano Pedaling Dynamics

Preprost prevod kratice bi bil dinamično pedaliranje z dodatkom imena znanega proizvajalca kolesarske opreme. Poleg kolesarske opreme ima v ponudbi tudi opremo veslanje in ribolov, svoj čas pa je ponujal tudi opremo za golf ter deskanje na snegu. Dinamično poganjanje pedal lahko uresničimo zgolj v kombinaciji spd čevlji in pedali. Spd pedali imajo poseben mehanizem, katerim se prilega kovinska ploščica posebne oblike. Nameščena je na podplat, spd čevlji dodatno omogočajo njeno prilagajanje v vse smeri. Možno premikanje kovinske ploščice je sicer razmeroma majhno, vendar prinaša pomembne razlike za kolesarja. Preko mehanizma in kovinske ploščice so spd čevlji in pedali združeni v celoto. Kolesar zato lahko izkorišča energijo pri tako pritiskanju pedal navzdol, kot hkrati njihovem vlečenju v nasprotno smer. Poleg tega spd čevlji omogočajo trdno podlago stopalom ter idealno lego nog med poganjanjem pedal. Spd čevlji in pedali zahtevajo nekaj investicije, vendar jo pravi in resni kolesarji jemljejo samoumevno oziroma del osnovne opreme. V primeru omejene investicije mnogi raje izberejo manj opreme ali drugače siromašnejše kolo, z namenom žrtvovanja razlike za nakup spd čevljev in pedal. Izbira na trgu je velika, vsak proizvajalec se želi na trgu uveljaviti in prodati čim več. Temu primerno se pojavljajo številne razlike med proizvajalci ter tudi trgovci. Za nakup spd čevlji načeloma niso zahtevni, potrebno je predvsem vedeti zakaj in na kakšen način jih bomo uporabljali. Enak razmislek zahtevajo tudi spd pedali. Verjetno največ dilem povzročajo spd čevlji in pedali tistim, ki imajo dva različna tipa koles ter kolesarskih aktivnostih. V takih primerih se kot rešitev ponujajo kompromisi, ki pa niso vedno najboljša odločitev. Cestnemu kolesarjenju namenjeni spd čevlji so v marsičem različni od tistih, ki so namenjeni gorskemu kolesarjenju. Enako kot je gorsko kolo različno od cestnega, so tudi spd čevlji za en ali drug tip kolesarjenja različni.

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila. Zasnova kompresijske nogavice poskrbi za zunanji pritisk, s tem zoži veno ter posledično omogoča venskim zaklopkam ponovno opravljanje funkcije ter preprečuje zastoj pretoka krvi v času mirovanja.

Kompresijske nogavice imajo namesnko uporabo

Klasična zaščita stopal s terapevtskim učinkom

V ostalih lastnostih se kompresijske nogavice ne razlikujejo od klasičnih nogavic. Klasične nogavice so domena predvsem zahodne kulture, predvsem v hladnejših obdobjih ter na hladnejših območjih. Kdaj natančno jih je človek izumil ni znano, zagotovo pa sodijo med zgodnejše človeške izume. K izumu je zagotovo prispeval mraz, učinek mrzlih stopal je tudi vsem znan. Do današnjih dni so se nogavice razvile v široko ponudbo zelo različnih izvedb. Med posebne izvedbe sodijo tudi kompresijske nogavice, obstaja pa še cela vrsta drugih posebnih izvedb. Izbira nogavic tudi veliko pove o kupcu, njegovi skrbi za lastno zdravje in dobro počutje. Vsem nogavicam je na prvem mestu je skupna zaščita stopal pred umazanijo, mrazom, grobimi materiali ter drugimi negativnimi vplivi iz okolja. podobno skupno imajo kompresijske nogavice estetsko funkcijo. Barva nogavic ter druge estetske lastnosti je mogoče v veliki meri izbirati kot pri klasičnih nogavicah. Zato kompresijske nogavice v ničemer ne odstopajo v estetski vrednosti od klasičnih nogavic. Prav tako jih je mogoče izbirati v estetskih lastnostih kompresijske nogavice ter prilagoditi z ostalo izbrano ali obstoječo garderobo. Pravila so znana, potrebno jih je zgolj upoštevati. Dodana vrednost kompresijskih nogavic je v terapevtskem učinku, zato pogosta uporaba ni nobena posebnost. Prej bi lahko rekli, da gre za večjo osveščenost uporabnikov. Problemi z žilami se pojavijo iz različnih razlogov, njihovo odpravljanje je dolgotrajno. Kompresijske nogavice rešijo estetsko težavo, mogoče pa jih je uporabljati tudi v preventivne namene. Vzroki so lahko nezdrave življenjske navade, genska nagnjenost, zmanjšanje fizične aktivnosti ter različni drugi vzroki. Večje obremenitve stopal so pogoste pri nekaterih pri nekaterih poklicih, kompresijske nogavice v takih primerih delujejo blagodejno preko terapevtskega učinka. Več o kompresijskih nogavicah si preberite na spletni strani: https://www.tomassport2.si/

Nike čevlji, izbira vrhunskih športnikov in aktivnih rekreativcev

Nike čevlji za različne športe so pogosta izbira aktivnih rekreativcev ter profesionalnih športnikov. Kako pogosta izbira profesionalnih športnikov so Nike čevlji zgovorno pričajo tekme, turnirji ter športni dogodki. Aktivni rekreativci niso deležni takšne medijske pozornosti predvsem na treningih, izjema so razna njim prilagojena športna tekmovanja in dogodki.

 

Individualna in množična obutev

Blagovna znamka Nike je pogosto prisotna na različnih vrhunskih tekmovanjih v različnih športih ter na različnih športnih tekmovanjih, namenski čevlji imajo pogosto temu primerno prepoznavne estetske značilnosti. Športni navdušenci jih tudi zlahka prepoznajo, brez težav lahko naštejejo tudi številne podrobnosti športne opreme. To so lahko individualne estetske značilnosti rezervirane za športnika ali ekipo, lahko pa so bolj ali manj enaki Nike čevlji in druga športna oprema na voljo tudi v prodajalnah. Individualne estetske značilnosti imajo unikatni Nike čevlji, izbrane so namenoma s točno določenimi razlogi. Zgodovina pozna tudi nekoliko drugačne zgodbe : Nike čevlji imajo logotip ali druge prepoznavne lastnosti obutve športnika, kupci po vsem svetu jih z veseljem kupujejo ter z njimi preživljajo prosti čas, tekmujejo ali ji celo nedotaknjene v originalni embalaži hranijo v svoji zbirki. Nekateri izmed njih so že dosegli kultni status, pravi zbiralci so naje pripravljeni globoko seči v žep. Vrhunski športniki so tudi za racionalne kupce zelo pomemben dejavnik izbire. Racionalni kupci se zavedajo, da vrhunski športniki pomagajo razvijati športno opremo. Lastnosti se temu spreminjajo, razvijajo ter postanejo od generacije do generacije boljše. Razvojni strokovnjaki brez takšne pomoči vrhunskih športnikov ne bi mogli razviti športne opreme na enako visoko raven. Ker preprosto ne bi imeli povratnih informacij o obnašanju športne opreme v praksi. Hkrati se racionalni kupci zavedajo, da športniku individualno izdelani Nike čevlji niso povsem enaki serijskim. Individualno izdelana športna oprema, da se čevlji natanko prilegajo stopalu športnika. Serijski Nike čevlji bodo imeli za razliko konfekcijske velikosti, kljub razlikam pa bodo številne vrhunske lastnosti enake ali primerljive. Svoje Nike čevlje lahko kupite v spletni trgovini: https://www.tomassport2.si/

Čevlji, racionalen prestiž

Čevlji se med seboj ločijo glede na kakovost materialov in izdelave ponudbe.

Večina ljudi ima izkušnje s kvalitetnimi čevlji, ki so bili v uporabi zelo dolgo ker so kakovost izdelave in druge lastnosti to omogočale. Največkrat je bil temu primeren cenovni razred obutve. Hkrati pa imamo tudi obratne izkušnje z čevlji, ki so trajali bistveno krajši čas. V večini primerov je bila tudi cena temu primerno dostopna. Investirati v dražje čevlje je vedno dilema, predvsem za tiste, ki želijo dober kompromis med ceno in kakovostjo. Za druge takih dilem ni, saj so zanje dražji čevlji pravilo izbire. Cenijo svoje zdravje, ter se zavedajo osnov gibanja oziroma čisto vsakega koraka. Hoja bistveno bolj obremenjuje stopala, kot obremenjujemo roke. Na stopala pritiskamo z vso telesno težo ter povzročamo temu primerne obremenitve. Roke malokrat obremenjujemo z enako težo, manj pogosto tudi obremenjujemo celo površino rok. Obremenitev stopal s težo telesa je zgolj ena izmed obremenitev. Na gibanje, trenje, temperature okolja, telesno temperaturo ter drugih obremenitev, se stopalo ustrezno odzove. Najbolj obremenitve razumemo v ekstremnih razmerah poleti, ko čevlje sezujemo. V naslednjem trenutku začutimo olajšanje in prijeten občutek. Čisto drugače je z občutki pozimi. Ob nizkih temperaturah želimo občutek optimalne temperature stopal. Občutek mraza najprej občutimo na stopalih in rokah, saj na ta način deluje človeški obrambni sistem. Zato morajo ob nizkih temperaturah čevlji prevzeti del varovanja pred občutkom mraza ali v ekstremnih razmerah pred ozeblinami. Na podlagi teh ugotovitev so za nekatere kupce edini primerni dražji čevlji oziroma namenski čevlji priznanih blagovnih znamk. Prestižna cena je za takšne kupce sprejemljiva, za druge previsoka. Vendar izgleda visoka cena nekaj čisto drugega, če jo razdelimo na predvidene mesece uporabe. V vsakem primeru je koristno, da obutev izbira z vsaj kančkom razmišljanja o dobrih ali manj dobrih lastnostih za naše zdravje.

Kvalitetni čevlji so pogoj za dobro počutje.

Čevlji, obuvala s trdnim podplatom

Čevlji so obuvala, ki imajo trden podplat ter segajo nekoliko preko gležnja.

Kako različni so čevlji lahko hitro ugotovimo, če se sprehodimo po naključno izbrani ulici. Ugotovimo, da so lahko čevlji visoki, nizki, na nogo jih pričvrstimo z vezalkami, zaponkami ali na razne druge načne, peta je lahko nizka, visoka ali je praktično ni. Veliko razliko med čevlji delajo tudi za izdelavo uporabljeni naravni materiali, ki nudijo drugačno izkušnjo kot umetni materiali. Kako različni so čevlji, bi verjetno najboljši odgovor podal sprehod po trgovini z ocenami potencialnih kupcev. V istem hipu bi lahko izvedeli, da za marsikoga ponudba določene trgovine ne ustreza vsem kupcem. Nekatere trgovine so specializirane za cenovno dostopne modele, druge pa nudijo ponudbo višjih cenovnih razredov. Kdor išče ponudbo višjih cenovnih razredov, bo v trgovini z cenovno dostopnimi modeli težko našel ponudbo zase. In seveda obratno : kupec cenovno dostopnih modelov med čevlji višjega cenovnega razreda ne bo našel ustrezno ponudbo. Ljudem pomenijo čevlji za v osnovi namen različno, temu primerno izbirajo različne lastnosti. Nekateri cenijo svoje zdravje, zato želijo imeti na kratko povedano najboljše. V lastnostih izraženo to pomeni dobre, kakovostne materiale, kakovostno izdelavo ter druge podobne lastnosti. Takšno razmišljanje je modro v primerih, ko se izbirajo čevlji za dnevno daljšo uporabo. V primerih časovno krajše uporabe na dnevni ravni, pa so takšni čevlji predvsem prestiž. Pri časovno daljši uporabi na dnevni ravni se pri nižjih cenovnih razredih lahko pojavljajo razni negativni vplivi na zdravje. Materiali in izvedbe ne omogočajo tako kakovostnega dihanja, stopalo ni v idealnem položaju, kar lahko negativno vpliva na hrbtenico ter druge dele telesa. Verjetno najbolj očitna razlika pa je v splošno dobrem počutju v različnih vremenskih razmerah. Kar pomeni optimalna temperatura stopala, neglede na temperaturo, in vlažnost zraka, mokroto ter druge pogoje

Čevlji so v lastnostih med seboj zelo različni.

Preverite najrazličnejše izdelke obutve.

Asics, oprema s tradicijo

Asics je blagovna znamka , ki ima več kot pol stoletja dolgo tradicijo.

Ta omogoča, da Asics lahko vedno znova najde vedno najboljše rešitve za športnike, aktivne rekreativce kot druge uporabnike, ki cenijo kakovost njihovih izdelkov. Izbrati športno opremo pravilno zahteva veliko, olajšane prinaša sama blagovna znamka. Ta ima ponudbo razvrščeno tako, da jo lahko uporabnik brez težav loči in izbere zase najboljše. Pri tem pa ima tudi odgovornost, saj Asics v ponudbi jasno razločuje med ponudbo za uporabnike z manj ambicije, več ambicije ter najbolj ambiciozne. Mešanje ponudbe med seboj uporabniku ne bo prineslo nikakršni pretiranih pozitivnih učinkov, zato je najbolje, da se drži skupin v katero spada. Pridobivanje napredka in sposobnosti ne bo nič hitreje, izgubil bo zgolj priložnost, da investira v napredek in sposobnosti. Izbran artikel največkrat ni edini, ki ga Asics ponuja. Z preveliko investicijo si zapravi priložnost, da bi izbral drugi kos opreme, kateri bi bolj koristil. Zato velja biti pri izbiri čim bolj na realnih tleh. Nič ni narobe, če za začetek izberemo obstoječo opremo. V garderobi imamo že mogoče kak kos Asics opreme, kar pomeni, da bomo lahko za začetek povsem dobro opremljeni. S tem pa si možnost za boljšo investiranje v napredek zgolj povečamo. Poleg nakupa opreme je zelo koristno investiranje v znanje in učenje. To velikokrat prinese več učinka kot nakup vrhunske opreme. Med drugim tudi strokovno podkovano mnenje kateri Asics je za naše trenutno stanje in ambicije v prihodnosti najboljša izbira. Nič pa ni narobe, če izberemo samostojno. Kot rečeno je ponudba razdeljena na ponudbo za začetnike do ponudbe za vrhunske športnike in aktivne rekreativci. Če smo začetniki je optimalno izbirati na začetku ponudbe oziroma osnovne izvedbe in modele. Bolj ambicioznim in zahtevnim pa je namenjena ostala ponudba.

Asics je dobra izbira za vse, ki želijo prosti čas nameniti izboljšanju svojih sposobnosti in zmožnosti.

Čevlji, udoben korak

Čevlji nudijo udoben korak

Udoben korak čevlji nudijo skladno z izbiro. Nekateri udobnost, ki jo nudijo čevlji v ponudbi postavljajo na prvo mesto. Drugim pa ustrezajo čevlji, ki imajo drugačne lastnosti. V vsakem primeru je pomembno, da čevlji ustrezajo s tako tehničnega vidika, kot tudi modnega in slogovnega vidika. Tehnični vidik, kateremu morajo ustrezati čevlji, je predvsem velikost, oblika osnove in izvedbe ter drugih lastnosti. V tehničnih lastnostih so si čevlji lahko hkrati podobni in hkrati zelo različni. Podobni so si največkrat artikli istega proizvajalca. Navidezna podobnost, pa se v tehničnih podrobnostih bolj razlikuje pri različnih proizvajalcih. Gre za razmeroma enostavno dejstvo, ki temelji na ekonomski logiki proizvodnje. Učinkovit proizvajalec je tisti, kateri najbolje oceni povpraševanje na trgu. Še boljši pa je tisti, kateri narekuje povpraševanje. Ocena povpraševanja je zalo pomembna za nove artikle, ter na splošno novosti na trgu. Uveljavljen proizvajalec pa ima več možnosti, da lahko sam narekuje povpraševanje. Pri sami proizvodnji se nato, skladno z oceno trga in dejstvi na trgu, odloči za točno določen proizvodni proces. V veliko primerih se uveljavlja ekonomija obsega. Kar pomeni, da želi proizvajalec z minimalnimi spremembami osnove, ustvariti kar se da veliko paleto neštetih različnih izvedb. To je dobro za široko ponudbo, slabše pa za zahtevne. Tako nekaterim osnova ali ustreza ali ne ustreza. S tega vidika je osebi, ki ima točno določene zahteve, vsa pestra ponudba odveč. Ker je zgrešena v sami osnovi. Poleg tehničnih lastnosti je pomemben tudi videz, skladnost z ostalo garderobo in številne podobne lastnosti. Veliko ljudi da pomemben poudarek lastnostim, ki se tičejo izgleda obutve. Zato je njihova izbira bolj zahteva. Zahtevna izbira se danes lahko tudi poenostavljeno izbira. Sodobni medijo omogočajo hiter pregled ponudbe. Tako lahko v kratkem času kakovostno izberemo tisto, kar nam v danem trenutku najbolj ustreza.

Čevlji spremljajo človeštvo od najstarejših časov do danes.

Več informacij