3d tiskanje ima številne prednosti

Danes je na trgu cela vrsta amaterskih 3d tiskalnikov, ki omogočajo kvalitetno 3d tiskanje izdelkov in predmetov za domačo uporabo. Potem so tu še tiskalniki, ki jih uporabljajo manjša podjetja za proizvodnjo svojih izdelkov, najbolj kakovostni pa so profesionalni 3d tiskalniki, ki se uporabljajo v različnih vejah industrije in omogočajo izdelavo večje serije izdelkov.

3d tiskanje malih serij

3d tiskanje ima visoko stopnjo ponovljivosti in natančnosti

Ne glede na to, za kakšne 3d tiskalnike gre, se 3d tiskanje ponaša s številnimi prednostmi, zaradi katerih je ta način tiskanja postalo tako priljubljeno. En od teh je, da je proizvodnja takšnih izdelkov izjemno hitra, pri čemer ima veliko stopnjo ponovljivosti in natančnosti. Od 100 izdelanih predmetov jih je s pomočjo 3d tiskanja 99% izdelanih popolnoma enako.

To je še posebej pomembno takrat, ko gre za zakomplicirane izdelke, kjer je verjetnost napak in nenatančnosti toliko večja. V tem primeru so vsi izdelki identični, prav tako pa je tudi bistveno manj napak v sami izdelavi.

3d tiskanje bistveno skrajša proces izdelave

Majhno število napak in visoka ponovljivost pa pripeljeta proizvodni proces tako daleč, da je tudi čas izdelave s pomočjo 3d tiskalnikov bistveno krajši. Medtem, ko je s klasičnimi metodami čas izdelave dolg tudi po nekaj tednov, pa nam 3d tiskanje omogoči, da je izdelek natisnjen lahko kar čez noč.

Pri klasičnih metodah gre za dolgotrajne procese načrtovanja in testiranja, medtem ko je pri 3d tiskanju postopek zelo enostaven. Že pri izdelavi prototipa, je mogoče v fazi nastajanja računalniškega 3d modela popraviti določene nepravilnosti, zaradi česar je takšen prototip lahko hitreje testiran, celotna proizvodna linija izdelka pa lahko na ta način hitreje steče.

Zmanjšajte stroške proizvodnje

3d tiskanje omogoča tiskanje z najrazličnejšimi materiali, od jekla, do lahkih materialov kot so na primer ogljikova vlakna in aluminij. Ne glede na to, za kateri material gre, pa je potrebno poudariti, da je njegova izkoriščenost maksimalna in praktično ni nobenega odpadka, posledično temu pa so tudi stroški materiala bistveno manjši.

Ker je celoten proces proizvodnje takšnih izdelkov bistveno krajši, je logično pričakovati, da so tudi na račun tega celotni stroški bistveno manjši kot pa pri klasičnih metodah.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>