Tekaška kapa s šiltom

Morda si ne bi mislili, da je kapa nujna oprema za tekače – če na televiziji zasledimo prenos kakšnega atletskega tekmovanja, verjetno niti en izmed tekmovalcev ne bo nosil kape. A pri rekreativnih tekačih je drugače, prav tako pri tekačih, ki se lotevajo daljših razdalj. V takšnih primerih je kapa s šiltom lahko povsem nepogrešljiva, zato jo je dobro imeti pri roki, ko se odpravljamo na trening ali rekreativni tek. V različnih okoliščinah se takšna kapa zelo dobro izkaže, saj ima več funkcionalnosti, ki pomagajo pri teku. Kapa s šiltom v prvi vrsti ščiti pred soncem, zato je zelo pogost pripomoček v vročih poletnih dneh. Nekatere kape imajo dodatno zaščito, ki prekrije tudi vrat in tako še bolje ščiti pred nevarnimi sončnimi žarki. A prav tako dobro se izkaže v dežju, vetru in snegu, torej gre za vsestranski pripomoček, ki ga lahko vedno vzamemo s seboj. Poleg tega kapa s šiltom vpija znoj in naredi tek nekoliko bolj prijeten, zelo uporabna pa bo tudi za tekače z daljšimi lasmi, ki teh pri gibanju ne morejo obdržati pod kontrolo. Sprva morda res ne bi pomislili, da ima lahko kapa takšen vpliv na izkušnjo pri teku, a vsekakor se splača to opcijo preizkusiti.

Kapa s šiltom

 

 

 

 

 

Kakovostna športna kapa s šiltom

Medtem ko za osnovno zaščito pred soncem dobro poskrbi vsaka kapa s šiltom, moramo pri uporabi v športu paziti na nekatere posebne lastnosti. Kapa mora biti lahka in zračna, saj glave med aktivnostjo ne želimo dodatno obremenjevati. Še posebej pri daljših tekih se pozna vsak gram teže, tudi kapa lahko naredi razliko. Nadalje pa mora biti kapa s šiltom povsem udobna in prave velikosti, po možnosti tudi prilagodljiva – v nasprotnem primeru pride med gibanjem do drgnjenja in žuljenja, kar seveda ni prijetno in lahko vodi v nepotrebne bolečine in poškodbe. Več ponudbe kap s šiltom najdete tukaj.

Bukovi peleti in druga biomasa

Biomasa je priljubljena izbira tistih, ki želijo koristiti učinkovit vir energije za enostavno in uspešno ogrevanje svojega doma. Pravzaprav je ta energent vsestransko uporaben in lahko služi celi vrsti namenov, tudi zahtevnejši uporabniki bodo odkrili svoje možnosti. Pomembno pa je, da izberemo pravi material za kurjenje, saj je od tega odvisen izkoristek, pa tudi druge lastnosti. Bukovi peleti so priljubljena izbira, prav tako so priljubljeni peleti iz lesa iglavcev. Mnogi dobavitelji ponujajo mešane pelete, včasih je sestava tudi zelo raznolika, tako da je težko predvideti točne lastnosti takšnega kuriva. S tega vidika so bukovi peleti boljša izbira, saj vemo, kakšen izkoristek lahko pričakujemo, prav tako vemo, da na ta način ne bomo deležni velikih količin pepela in dima. Bukovi peleti so zelo prijazni do uporabnika, saj omogočajo učinkovito izgorevanje brez nevšečnega odpadnega materiala, prav tako so relativno poceni za nakup ter enostavni za shranjevanje in uporabo. V vsakem primeru se uvrščajo med priljubljene možnosti in si zaslužijo pozornosti.

bukovi peleti

Bukovi peleti v mešanicah

Bukovi peleti so lahko dobavljivi v čisti sestavi, lahko pa tudi v mešanicah z drugimi vrstami lesa. Na ta način je možno doseči različne učinke, ne samo pri uporabi kuriva, temveč tudi pri proizvodnji, prodaji, shranjevanju in podobno. Nenazadnje je od sestave odvisna tudi cena, tako da lahko bukovi peleti v mešanicah predstavljajo bolj smiselno izbiro za kupce, ki iščejo najboljšo ceno. V nekaterih primerih to seveda ne pride v poštev, saj potrebujemo čisto sestavo, pogosto pa razlika v sestavi ni pomembna. Poleg tega so tudi mešanice povsem nadzorovane in imajo določeno sestavo, pogosto so bukovi peleti v veliki večini, recimo 80%, preostanek pa predstavlja les iglavcev. Vedno pa se je seveda smiselno pozanimati o tem, kaj peleti vsebujejo in kaj lahko od njih pričakujemo, upoštevati pa moramo predvsem lastnosti kurilne naprave, ki postavlja svoje zahteve glede kuriv. Za vas smo pripravili kratek vodič,  ki govori o ogrevanju s peleti. Najdete ga na Petrol spletni strani.

Filter za plin se uporablja pri postopku filtracije zemeljskega plina

Zemeljski plin se danes uporablja na različnih področjih, za domače potrebe pa ga najpogosteje uporabljamo kot naravni vir energije. Uvrščamo ga med okolju najbolj prijazne energente, ki ima visoko kurilno vrednost in izkoristek. Dobava zemeljskega plina poteka s pomočjo na tisoče kilometrov plinovodov, ki omogočajo njegovo distribucijo. Preden pa je zemeljski plin pripravljen za uporabo, potrebuje predelavo, za kar je potreben ustrezen filter za plin.

 

Načrpan zemeljski plin vsebuje trde delce, sluzi , vodikove sulfide, olje in ostale onesnaževalce, zato je obvezen filter za plin, ki jih s primerno filtracijo odstrani preden pride plin do kemičnih obdelav in črpalk. Pri celotnem postopku filtracije sta potrebna dva filtra za plin. Pred črpalko je vstavljen filter za plin trdih delcev, ki na tej točki zadrži vse trde delce. Za črpalko pa je vgrajen filter za plin, ki ga imenujemo tudi separator, ki odstrani še morebitne oljne aerosole, ki pridejo do samega kompresorja.

 

 

Filtre za plin uvrščamo tudi v skupino procesnih filtrov

 

Filter za plin pa se ne uporablja zgolj za predelavo zemeljskega plina. Posebno skupino filtrov za plin uporabljamo tudi za filtracijo v množici industrijskih procesov, zato so različni tako imenovani procesni filtri nepogrešljiva sestavina tudi v različnih vejah industrije.

 

Poleg njega poznamo še filter za tekočine, ki se najpogosteje uporablja na področju industrije pijač, v prehrambeni industriji, farmacevtski industriji, kemični industriji, lekarnah, pivovarnah ali vinarnah. Filter za stisnjen zrak pa se uporablja v številnih proizvodnih podjetjih, kjer se proizvaja z različnimi kompresorji ali puhali.

 

Več o filtrih za plin si lahko preberete na naslednji povezavi: www.prima-filtertehnika.si/industrijski-filtri/filtri-zemeljskega-plina