Prvomajske počitnice – prvi dopust leta 2017

Prvomajske počitnice 2017 so lepo doživetje, ko temperature zraka ustrezajo našim pričakovanjem.

Dobre prvomajske počitnice leta 2017 morajo upoštevati vremenske razmere na izbrani destinacij. V Sloveniji težav ne bo, izdatne razlike bomo doživeli predvsem na višje ležečih območjih. Sicer pa bodo prvomajske počitnice letnika 2017 v večini drugih predelov Slovenije nudile primerljive temperature. V visokogorju so območja na prvi pomladanski dan pogosto prekrita s snežno odejo, veliko ga ostane še do začetka meteorološkega ali celo koledarskega poletja. Za prvomajske počitnice leta 2017 v gorah je zato potrebno računati s snežno odejo, ki se topi in postopoma izginja. S tem pa tudi izgublja stabilnost, mnoge poti so dodatno tudi prekrite z ostanki večjih ali manjših snežnih plazov. Po klasični in označeni poti ne moremo, zato moramo najti alternativne prehode. Na nižje ležečih območji sredogorja so prvomajske počitnice priložnost za opazovanje začetka pomladi z zamudo. V dolini je začetek že marca ali celo februarja v najbolj ugodnih primerih. Na nižje ležečih območjih sredogorja bomo zato deležni vseh prijetnih prizorov, ki so v dolini že pozabljeni. Čisto drugačno izkušnjo nam nudi obmorski pas, ki je za najbolj pogumne priložnost za prvo plavalno izkušnjo novega leta. Če zanemarimo novoletni skok v morje, ki pa je dobesedno to. Skok, nekaj zamahov ter povratek na kopno. Prvomajske počitnice na drugi strani lahko nudijo že prijetno plavanje v temperaturah primernih za najbolj neučakane. Drugim pa je dovolj, če pomočijo noge v vodi ter uživajo ob prijetnem vremenu ob obali. Uživanje v večjih spremembah nam bodo nudile prvomajske počitnice na drugih kontinentih. Meseca maja se začnejo temperature spuščati, ter nudijo obiskovalcem starega kontinenta znosnejše potovanje. Predvsem za tiste, ki ne marajo pretirano visokih temperatur. Takšne izkušnje lahko pričakujemo na nekaterih območjih Avstralije, Južne Amerike ter drugih kontinentih.

Prvomajske počitnice 2017 so lahko priprava na letni dopust.

agencija-oskar.si/prvomajska-potovanja/

Bazeni omogočajo zdravju koristne aktivnosti

Bazeni omogočajo zdravju koristne aktivnosti.

Sodobni bazeni omogočajo ustvariti kontrolirano naravno okolje. To pomeni, da prilagodimo temperaturo ter druge lastnosti vode izbranemu namenu. Bazeni nudijo toliko večje koristi so toliko večje, kolikor bolj premagujemo naravne ovire za plavanje ali gibanje v vodi na splošno. V zimskem času so tako bazeni primeren način kljubovanja nemogočih razmer za plavanje na prostem. Hkrati pa nudijo izjemno možnost ene izmed zdravju najbolj koristnih aktivnosti. Poleg zime, bazeni omogočajo plavanje v prehodnih obdobjih. V jesenskem in pomladnem času, zunaj prav tako razmere niso primerne za plavanje. Izjema so izredne vremenske razmere, ki podaljšajo plavalno sezono, ali lokacije z tradicionalno ugodnimi vremenskimi razmerami. Vendar gre za oddaljene kraje, njihova alternativa so pokriti oziroma ogrevani bazeni. Plavanje zahteva gibanje celotnega telesa, upor vode pomaga pri kurjenju odvečnih kilogramov, okolje samo pa je pomirjujoče in idealno za premagovanje stresa ter drugih obremenitev sodobnega življenja. V zdraviliško turistični ponudbah so bazeni zato stalnica, plavanje v vseh letnih časih nudi tudi naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla. Plavati je mogoče v wellness centru Planja, ki poleg plavanja nudi ostalo ponudbo sodobnega wellness centra. Aktivnosti izvajamo ali poljubno ali pa se prepustimo nasvetom strokovnjakov. Začnemo lahko z aktivnim plavanjem, nadaljujemo lahko z masažo, poskrbimo za nego telesa ter zaključimo s kosilom. Takšen način je odlična možnost za sproščanje, regeneracijo, krepitev imunskega sistema ter na splošno zdravju koristen. Ponudba kopanje in kosilo je zgolj ena od možnosti, kopanje je mogoče združiti s številnimi drugimi aktivnostmi. Ljubitelji rekreacije plavanje izkoriščajo na različne načine, aktivnosti pa pripomorejo k hitrejšemu napredku. Bazeni so poleg tega lahko namenjeni užitkarjem, ki predvsem cenijo blagodejne, zdravju koristne učinke vode. Vse kar počnejo je spontano, ne obremenjujejo se z doseganjem ciljev, ampak se preprosto prepustijo uživanju v vodi.

Bazeni omogočajo prijeten način sproščanja ter številne druge zdravju koristne učinke.

https://www.rogla.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness-center-planja/bazen

Biti samostojni podjetnik je lahko usodno

Samostojni podjetnik posameznik (s.p.)

Pod tem imenom poznamo t. i. s.p., ki ga vsi poznamo kot pridobitno dejavnost, s katero se ukvarja posameznik in pomeni korist v njegovo dobro.  Z vpisom v AJPES, ki pomeni vpis v poslovni register naše države. S svojim premoženjem odgovarja za vse stvari, ki se zgodijo njegovemu podjetju. Ob težkih časih mu na pomoč priskoči odvetniška pisarna.

Denimo, da se zgodi, da zaide v težave, iz katerih se bo težje izkopal. Govorimo o dolgu, ki zavzema polovico ali tretjino vrednosti njegovega imetja. Odgovarjal bo s svojim denarjem, svojo hišo, svojim avtomobilom in ostalim premoženje, dokler ne bo poplačal vseh upnikov.

Odvetniška pisarna je včasih edina stvar, ki ga loči od temne prihodnosti zaradi morebitnih težav. Kako pa se znebimo odgovornosti s svojim premoženjem?

Družba z omejeno odgovornostjo (d.o.o.)

Z ustanovitvijo družbe z omejeno odgovornostjo pa se lahko znebimo odgovarjanje z lastnim premoženjem. Zaradi osnovnih vložkov družbenikov vsebuje že nek kapital, s katerim se opravlja  tekoče posle in posle, ki zaostanejo. Ta družba je ustanovljena, ko podjetje ni še tako veliko, da bi se spremenilo v delniško družbo in razporedile svoje kapital v delnice. Pri tem nam lahko pomaga posvetovanje z odvetniško pisarno.

Delniška družba

Je kapitalska družba. Njeno premoženje, glavnica, je razdeljeno na kose. Ti kosi so kupljeni s strani zunanjih ljudi. Večinski delež pa odloča o tem kdo upravlja s podjetjem. Tisti, ki ima največ delnic lahko sestavi upravni odbor. Biti delniška družba pomeni imeti ogromen kapital, ki jo loči od družbe z neomejeno odgovornostjo in še bolj od pravno formalnega statusa samostojnega podjetnika.

Najvišji organ, katerega sestavljajo največji lastniki delnic se imenuje nadzorni svet, ki skrbi za nastavljanje primernih direktorjev, ki so del upravnega odbora.

Od samostojnega podjetnika do delniške družbe je pot zelo dolga, do družbe z omejeno odgovornostjo pa morda ne tako zelo.

Motivacija zaposlenih, osnova dobrega poslovnega rezultata

Motivacija zaposlenih je pogoj za dober poslovni rezultat podjetniške aktivnosti .

Vsaka motivacija zaposlenih je edinstvena, najbolj več dobrih in pozitivnih učinkov prinašajo nagrajevanje zaposlenih , okolje dela ter aktivno prilagajanje spremembam. Nagrajevanje zaposlenih mnogi razumejo kot osebni dohodek, vendar ni edina možnost za dobro motivacijo zaposlenih oseb v podjetju. V nekaterih primerih so vsaj enaka motivacija zaposlenih delodajalec, delovno mesto, delovna aktivnost ter razne druge oblike motivacije. Med seboj se delodajalci razlikujejo, cenjeni in uspešni delodajalci velikokrat delujejo na trgu dela kot referenca za osebno kariero. To so delodajalci, ki neprestano sledijo trendom ter samostojno uvajajo spremembe in novosti v delovnem okolju. Zato je v mnogih primerih motivacija zaposlenih že biti del takšnega uspešnega delovnega okolja. Pri graditvi osebne kariere je omemba delovnih izkušenj pri cenjenih in uspešnih delodajalcih močan adut. Konkurenca podjetja in konkurenčni delodajalci takšna okolja poznajo, zato vedo kaj pomeni imeti delovne izkušnje v takšnem okolju. Zato niso redki primeri, ko iščejo preko takšnih kadrov pot do konkurenčnih prednosti. Delovno mesto je podobna motivacija zaposlenih pri graditvi osebne kariere. Bolj kot je delovno mesto edinstveno, večjo dodano vrednost prinaša. Ter seveda tudi zahteva od zaposlenega, če se želi na takem delovnem mestu uveljaviti. Ko bo takšen zaposleni želel narediti korak naprej, ga bo izkušnja na takšnem delovnem mestu pri tem podpirala. V najbolj konkurenčnih delovnih okoljih delovne izkušnje štejejo in so tudi ustrezno nagrajene. Izjemne delovne izkušnje in sposobnosti velikokrat tudi krepko presegajo povprečje pri nagrajevanju, ter segajo v višje razrede. Zato je motivacija zaposlenih v številnih primerih ambicioznih posameznikov pridobiti čim več znanja in izkušenj na določenem delovnem mestu. Delovna aktivnost je podobna značilnost, za razliko od delovnega mesta ima širšo paleto sposobnosti in znanj. Kot velika motivacija zaposlenih velja delovna aktivnost predvsem v okoljih, ki strmijo k fleksibilnosti.

Motivacija zaposlenih je pisana paleta možnih načinov.

Klopni meningitis, virusno obolenje osrednjega živčevja

Klopni meningitis je virusno obolenje osrednjega živčevja.

Dobra vest za klopni meningitis je upad števila obolelih. Nacionalni inštitut že vrsto let beleži število obolelih oseb za eno od možni bolezni, ki so posledica ugriza okuženega klopa. Število obolelih oseb se je pred dvema letoma znižalo na triinšestdeset obolelih, leto pred tem je bilo število obolelih sto dva, pred štirimi leti je bilo število obolelih tristo devet, pred enajstimi leti pa je klopni meningitis prizadel tristo triinsedemdeset oseb. Glede na incidenco je bila v minulih obdobjih Slovenija med najbolj prizadetimi deželami na svetu. Število obolelih oseb, ki jih je prizadel klopni meningitis, se je zmanjšalo predvsem z ustreznejšim načinom življenja, primerno zaščito, repelenti, čim prejšnjo odstranitvijo na človekovo kožo prisesanih klopov ter preventivnim cepljenjem. Ustreznejši način življenja za klopni meningitis pomeni, da se zavedamo nevarnosti ugriza okuženega klopa. Vsak klop ni okužen, tudi vsak okužen klop ne pomeni nujno klopni meningitis ali drugo bolezen. Vendar je kljub temu biti previden, ko se gibljemo na življenjskem okolju klopa. To so območja z visokim odstotkom vlage, podrastjem in drugo vegetacijo. Kdor se giba na takih območjih, naj razmisli o cepljenju. Kako učinkovito je cepivo, govori statistika prizadetih oseb. Primerna zaščita so obleka in obutev v barvah, pri katerih je lahko prepoznati prisotnega klopa. Koristi tudi obleka in obutev z gladko površino. Repelenti so zaščitna sredstva, ki odganjajo klopa. Z njimi se zaščitimo predvsem na obočju stikov oblačil in obutve oziroma stikov posameznih kosov oblačil. Na tem mestu bo klop poiskal prehod do mesta uboda, s čemer tvegamo klopni meningitis. Odstranitev klopa je zahtevna, saj ima klop poseben ustni organ s kaveljčki, ki omogočajo odlično pritrditev. S posebnimi klešči je mogoče klopa učinkovito prijeti in ga odstraniti. Nikakor pa ni dobro poizkusiti odstraniti klopa z raznimi kemikalijami, ker lahko mesto uboda s tem dodatno okužimo.

Klopni meningitis je nevarna bolezen.

https://www.sos-klop.si/klopni-meningitis