Domene in VPS gostovanja

Kot je razvidno že iz naslova, bomo v današnjem članku govoril o domenah in gostovanju. Obe stvari sta ena izmed prvih korakov na poti do lastne spletne strani. Nakup domene je vsekakor potreben. Domena je naslov, ki ga vtipkate v okence brskalnika, je kot neko ime vaše spletne strani. Načeloma omejitev pri imenih domen ni, omejene so le domenske končnice, vendar je teh na razpolago kar nekaj.

Kot sem že rekel, omejitev pri imenih domen ni, če le ta niso zasedena. Prostost domene boste najlažje ugotovili z orodjem preveri domeno. To orodje vam na precej enostaven način poišče ali je domena, za katero ste se odločili še prosta. Ko najdete primerno domeno za vaš posel in je ta prosta, vam ostane le še registracija domene. To lahko opravite pri katerem izmed mnogih registratorjev domen v Sloveniji ali tujini.

Naslednji korak pri postavitvi spletne strani pa je zakup strežniškega prostora ali z drugo besedo gostovanja. Večinoma lahko izbirate med tremi tipi gostovanj in sicer običajnim spletnim gostovanjem, reseller gostovanjem ter pa VPS gostovanjem. Običajno gostovanje je super ugodno iz vas bo stalo že od slabega evra na mesec. Reseller gostovanje pride za vas v poštev, če imate naprimer podjetje, ki se ukvarja s spletnimi stranmi in jih izdelujete za svoje stranke, zakupljen strežniški prostor lahko prodajate naprej. VPS gostovanje pa je gostovanje za napredne uporabnike. Pri tem postopku zakupite strežniški prostor na virtualnem strežniku, dostop imate do zelo veliko podatkov in funkcij ter nastavitev, s strežnikom pa lahko upravljate popolnoma sami.

Na kratko smo predelali kako poteka nakup domene ter strežniškega prostora. Postavljanje spletne strani je kar obširna tema in o naslednjih korakih bomo spregovorili v katerem drugem članku.

Ali se splača skleniti dopolnilno zavarovanje?

To se verjetno sprašuje veliko ljudi in to zato, ker ne vedo, katere stroške dopolnilno zdravstveno zavarovanje sploh krije. Ker imamo v vsakdanjem življenju ogromno skrbi, se ne ukvarjamo s tem, koliko znaša račun za naše zdravstvene storitve, ker nam je to že samoumevno, vendar dejstvo je, da so zdravstvene storitve plačljive, zneski pa so lahko v primeru, da nismo zavarovani zelo veliki.

V Sloveniji obstajata dva tipa zavarovanj, ki krijeta stroške zdravstvenih storitev in sicer obvezno zdravstveno zavarovanje in pa dopolnilno zdravstveno zavarovanje. Vsako izmed teh zavarovanj krije določen del stroškov zdravstvenih storitev. Dopolnilno zdravstveno zavarovanje tako krije zdravstvene storitve, ki niso krite iz deleža obveznega zdravstvenega zavarovanja, večino zdravil, prevoze z bolniškim vozilom, ki niso nujni, zdravstvene pripomočke, ortopedske pripomočke, slušne aparate, ortodontske pripomočke, zobnoprotetične nadomestke, zobozdravstvene ter druge storitve.

Torej, kot vidite je zelo smiselno in pametno skleniti dopolnilno zdravstveno zavarovanje, saj bi drugače za zdravstvene storitve plačali kar veliko. Zavarovanje ni obvezno, vendar vam svetujem , da ga sklenete, odločitev pa je v končni fazi vaša. Zavarovanja lahko sklenete osebno na posebnih, za to namenjenih uradih, v različnih poslovalnicah ali pa kar prek spleta. Sklenitev zavarovanje prek spleta je še najenostavnejša in najhitrejša. Na spletnih straneh imate zbrane vse podatke, ki jih potrebujete, lahko pa ste deležni tudi popustov, ki jih sicer nebi bili.

Marsikomu izmed nas se strošek okoli 27€ mesečno, ki ga plačujemo za dopolnilno zavarovanje zdi nesmiseln in velik, a ko se nam zgodi kaj hudega in izvemo, kakšen bi bil račun za zdravljenje pa se zgodba obrne.

Italija, zanimiva smučarska izkušnja

Italija je mnogim zanimiva smučarska izkušnja .

Svoja smučišča ima Italija na obsežnem delu celotnega severnega dela države, ki se razprostira od Slovenije na vzhodu, do Francije na zahodu. Slovenskim najbližja so smučišča v deželi Furlanija Julijska krajina. Nahajajo se na italijanski strani kaninskega pogorja, ter nadaljujejo v smeri proti Karnijskim Alpam.
Smučišča, ki jih ima Italija se nato nadaljujejo v drugih delih države sicer : Benečija, Lombardija, dolina Aoste, Piemont, Trentinsko – Zgornje Poadižje , Južna Tirolska. Smučišča so dobro urejena, imajo tudi dobro prometno povezavo. Na ta način je Italija in njena smučišča povezana z oddaljenimi kraji.
Italija je med Slovenci priljubljena destinacija. Razlogi za priljubljenost so dobra povezava, kultura, znanje jezika, kulinarika, domačnost in mnogi drugi. Med mnogimi Slovenci je Italija, kot smučarska dežela, zapisana kot številka ena za dnevno smuko. Oddaljene doline in pobočja, po katerih so speljane mnoge smučarske proge, so povezane s sodobno prometno infrastrukturo. Kar je za dnevno smuko več kot dobrodošlo, v veliko primerih tudi odločilnega pomena. Na ta način je omogočena smuka vsem, ki želijo smuko na podlagi hitre odločitve. Narekuje jo skromno odmerjen prosti čas in priložnost prostega dneva ali odličnega vremena. Pravo nasprotje temu so slovenski smučarji, ki jih Italija in njena smučišča zanima za daljše obdobje bivanja. Užitke smučanja planirajo veliko pred odhodom, temu primerno si rezervirajo prosti čas in do datuma odhoda do potankosti pripravijo vse potrebno. Ob vprašanju kako v primeru slabega vremena, na katerega na žalost nihče nima vpliva, znajo odgovoriti, da je ponudba ostalega dovolj pestra in zanimiva. Posebno smučarjem ob zahodni slovenski meji v tem primeru pripomore sožitje z bližnjo italijansko kulturo in navezanost vsakdanjika na sosednje dežele. V stiku z domačini hitro dobijo občutek domačnosti, ki je za bivanje zelo dobrodošlo.

Italija je zanimiva in raznolika smučarska dežela, vredna doživetja smučarskih izkušenj.

Mobilni ovitki za Samsung telefone

Azijski proizvajalec mobilnih telefonov in ostale zabavne tehnike Samsung je eden izmed vodilnih na svojem področju. Svoj sloves so si pridobili z izdelavo kvalitetnih produktov, predvsem pa so v svetu znani njihovi mobilni telefoni. Razvoj mobilne tehnologije poteka s svetlobno hitrostjo zato je zelo težko biti pri vrhu, a to Samsungu uspeva že mnogo let.

Ker pa so pametni telefoni tehnološko dovršeni, je tem primerna tudi cena. Niso najbolj poceni ,a pri kvalitetnih produktih tega ni za pričakovati. Veliki zasloni ter tanki telefoni so pravi recept za neljube nezgode. Še tako pazljivemu človeku se lahko zgodi, da mu telefon pade na tla, ali pa je za to odgovoren nekdo drug. Če boste imeli srečo, telefonu ne bo nič, če je ne boste imeli pa se vam bo opraskalo ohišje ali celo počil zaslon, vsekakor pa ni vredno tvegati. Samsung Galaxy S3 etui vas bo stal zelo majhen delež cene telefona, preprečijo pa lahko poškodbe, ki bi vas sicer drago stale.

Na trgu obstaja mnogo različnih dodatkov, ki na tak ali drugačen način zaščitijo vaše telefone, še vedno pa so najbolj cenovno ugodni etuiji in ti nudijo tudi največ zaščite. Samsung Galaxy S4 etui vas bo tako stal malo več kot 15€, nivo zaščite, ki ga nudi pa je zelo visok. Omogočen je dostop do vseh gumbov, tako lahko upravljate napravo brez, da bi vam bilo le to potrebno vzeti iz ovitka.

Mobilni ovitki za svoj denar ponujajo zelo veliko, na trgu pa obstaja mnogo različnih modelov, tako težav pri izbiri ne boste imeli. Svetujem vam, da svojo napravo zaščitite takoj ob nakupu in tako zavarujete svoj telefon.

Šrilanka, otok vreden ogleda

Šrilanka je otok vreden ogleda .

Nekdaj se je Šrilanka imenovala Cejlon. Zgodovino in razvoj otoka je v veliki meri narekovala geografska lega. Šrilanka je v zgodovini predstavljala pomembno postojanko raznim pomorščakom, ki so pluli na tem območju Azije. Šrilanko je med drugimi opisal znan pomorščak Marco Polo. V kolonialnem času so bile oddaljene obale zanimive za pomorske velesile takratnega sveta. Predvsem bogastva obal in notranjosti tujih dežel so bila mamljiva do te mere, da se je med različnimi osvajalci neredko vnela vojna. Povezava med jugozahodno in zahodno Azijo je tako privabila tudi mnoge nepovabljene goste, ki so svoje interese vsilili domačinom in jim določali potek zgodovine. Do domačinov osvajalci niso bili vedno prijazni, spopadi so bili neizbežni. Šrilanka in njena zgodovina je povezana z vojnami in osvajalci, predvsem iz Evrope. Na ozemlju države Šrilanka so se v zgodovini odvijale mnoge vojne med Evropejci iz različnih držav. Znani so spopadi med Nizozemci in Portugalci. Do današnji dni se je marsikaj evropejskega ohranilo, v sodobnem času pa se želi Šrilanka ustvariti boljši jutri na lastnih temeljih. Šrilanka je znana po proizvodnji hrana in tekstila. V svetu je znana kot proizvajalka čaja, cimeta in kavčuka. Želja Šrilanke je povečati obseg storitvenega sektorja, predvsem s področja financ in telekomunikacij. Na območju države Šrilanka živi slabih 20 milijonov prebivalcev, najbolj razširjena vera je budizem, v bistveno manjšem odstotku pa tudi hinduizem, islam in krščanstvo. Promet na Šrilanki je poglavje zase. Slovenci se moramo najprej sprijazniti z trobljenjem in hrupom, zmedo, vendar se z izkušnjami vse skupaj zlije v razumljivo rutino.
Cene vozovnic so spet poglavje zase in nimajo nič skupnega z utečenimi navadami v Sloveniji in Evropi. Cene se določijo z barantanjem, bolj kot popotnik obvlada veščino, bolj je prevoz ugoden.

Šrilanka je vredna obiska zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti, pa tudi mnogih razlik z slovenskim vsakdanjikom.

Prehranski dodatki, dodatki živilom

Prehranski dodatki so kemijski dodatki živilom .

Namen, ki ga prehranski dodatki imajo je, da konzervirajo, zgoščujejo, razredčujejo, obarvajo živil ali mu dodajo aromo. V sodobni živilski industriji so
prehranski dodatki nepogrešljivi. Prehranski dodatki morajo biti na embalaži ustrezno označeni. Navedeni morajo biti vsi prehranski dodatki, ki so bili uporabljeni v proizvodnem procesu živila. Največkrat so prehranski dodatki označeni z črko E ter dodanim trimestnim številom. Označevanje je urejeno tako, da določena vrednost pove za kakšno vrsto prehranskega dodatka gre. Barvila so označena s številko ena na prvem mestu, konzervansi s številko dva na prvem mestu, antioksidanti in regulatorji kislosti s številko tri na prvem mestu, stabilizatorji s številko štiri na prvem mestu, s številko pet na prvem mestu so označena sredstva za uravnavanje pH in sredstva proti strjevanju, s številko šest na prvem mestu so označeni ojačevalci okusa, drugi aditivi pa so označeni z števili od devet na prvem mestu. Z številom deset do petnajst na prvem mestu so označeni novi aditivi. Označevanje prehranskih dodatkov je razvila Evropska gospodarska skupnost za uskladitev zakonodaje in lažje mednarodno trgovanje z živili. Označevanje prehranskih dodatkov z številom E in tri mestno številko uporabljajo tudi Arabske države, Avstralija, Nova Zelandija, Izrael. Vse pogosteje se oznake uporabljajo tudi v Kanadi in deloma ZDA. Vpliv na človeško znanje ni še docela pojasnjen, nekatere raziskave so pokazale nevarnost in škodljivost človeškemu organizmu. Prehranski dodatki se delijo v več skupin. Skupine v katere se delijo prehranski dodatki so sladila, konservanti, kisline, stabilizatorji, ojačevalci okusa, barvila, sredstva za vzhajanje, antioksidanti, sredstva proti penjenju, sredstev za ohranjanje sipkosti in uravnavanje kislosti.
Previdnost pri uporabi prehranskih dodatkov ni odveč, dobrodošlo je tudi aktivno informiranje s strani organizacij, ki skrbijo za varnost hrane in zaščito ter zdravje potrošnikov.

Prehranski dodatki so posledica intenzivnega načina pridelave živil ter sodobnih pristopov pridelave živil.