Izumirajoči jeziki, jeziki, ki izginjajo

Izumirajoči jeziki so izginjajoči jeziki.

V svetovnem merilu so izumirajoči jeziki v primerjavi s prevladujočimi svojevrstna posebnost. Izumirajoči jeziki so na ta način veliko bolj zanimiv in v mnogih primerih deležni posebne pozornosti. Slovencem se nam zdijo izumirajoči jeziki tujka in oddaljena realnost, vendar se v tem prepričanju motimo. Izumirajoči jeziki so realnost tudi na slovenskem etničnem ozemlju. Da izumirajoči jeziki ostanejo pri življenju in se uporabljajo še naprej je gre zasluga mnogim kulturni delavcem in prostovoljcem z veliko zavesti. Izumirajoči jeziki so lahko priložnost za posebne kulturne dogodke in tudi delavnice na katerih se te jezike lahko nauči. Poleg tega je zelo pomembno za narodno zavest, da se vsak jezik, ki je v nevarnosti, da izgine, ostane v uporabi, pa čeprav na majhnem ozemlju. Podobno kot narečja predstavljajo veliko kulturno bogastvo vsakega naroda. Mnogi napredni in narodno zavestni narodi v tem pogledu naredijo veliko. V jezike manjšine prevajajo svetovno znane knjige kot je recimo Sveto pismo, jezike manjšine imajo zapisane na vseh pomembnih krajih kot so krajevne table, napisi na pomembnih krajih, napisi na raznih napravah in predmetih. Izumirajoči jezik na slovenskem etničnem ozemlju je rezijanščina. Ohranila se je v odmaknjeni dolini Reziji, ki je obdana z visokimi gorami, med katerimi s svojo podobo prednjači Kanin. Jezik se je zaradi oddaljenosti ohranil v svoji starožitnosti, saj ni bil deležen sodobnih popravkov in sprememb, kot je to bilo značilno za večinski jezik. Na ta način ima od izumirajočega jezika tudi jezik večine koristi. Na osnovi izumirajočega jezika lahko sklepamo in ugotavljamo določene jezikovne posebnosti, predvsem pa lahko razumemo kako se je jezik skozi čas in preko raznih vplivov spreminjal. Razna potujčenja in zasedba etičnega ozemlja s strani sovražnih sil je v tem pogledu naredil veliko škodo, še večjo škodo pa se v nekaterih primerih dela s strani ljudi, ki odločajo o pravilnosti zapisa.

Izumirajoči jeziki so priložnost in izziv.

Več si preberite tukaj.

Motivacija za iskanje službe, življenjska priložnost

Motivacija za iskanje službe mora biti razumljena kot življenjska priložnost.

Vsaka motivacija za iskanje službe je zgodba zase. Ljudje smo med seboj različni. Predvsem motivacija za iskanje službe odslikava karakterne značilnosti osebe. Poleg tega je motivacija za iskanje službe odvisna od sposobnosti osebe. Motivacija za iskanje službe je v veliki meri odvisna tudi od tega ali oseba službo išče nujno ali ima za iskanje več časa. Vsaka motivacija za iskanje službe mora postati življenjska priložnost. Motivacija za iskanje službe se mora navezovati na osebnost osebe. Iskanje službe je za mnoge zahtevno opravilo, drugim pa je iskanje služba predvsem iskanje izzivov. Sposobne osebe si lahko službo bistveno lažje poiščejo, lahko rečemo, da služba njih išče. Med sposobnostmi, ki so iskane se s strani zaposlenih odslikavajo predvsem konkurenčne prednosti. Izdelki ali storitve na konkurenčnem trgu tekmujejo, lastnosti, ki pripomorejo k prodaji pa zelo cenjeno. Običajno jih prepoznajo osebe, ki jih službe iščejo. Vsakdo je že slišal za osebe, ki so poznane širšemu krogu ljudi. Nekatere bistveno prispevajo k prodaji izdelkov ali storite. V oglasih velikokrat ta imena poudarjajo, saj želijo, da odigrajo pomembno vlogo pri odločitvi. Motivacije so seveda lahko tudi bolj ali manj eksistenčne narave. Bolj kot je motivacija eksistenčne narave, bolj se odslikava potreba. Za iskanje službe mora biti vsaj na razgovoru ta lastnost nekoliko potisnjena v ozadje, morebitnemu bodočemu delodajalcu mora iskalec zaposlitve predvsem ponuditi nekaj več, nekaj novega, nekaj boljšega, kar v preteklosti med zaposlenimi ni zazna. Tako lahko oseba, ki išče zaposlitev realno upa na uspeh. Posebej pomembna je ta lastnost, ko se za zaposlitev poteguje večje število oseb. Med velikim številom iskalcev zaposlitve bodo izbrani samo najboljši, z drugo besedo tisti, ki bodo zaposlovalcu prinesli koristi. Predvsem so iskane koristi, ki so izvirne in prinašajo svež veter v delovno okolje.

Motivacija za iskanje službe mora že v sami osnovi biti obsojena na uspeh.

Več si preberite tukaj.

Kampiranje na Hrvaškem, prijetna izkušnja

Kampiranje na Hrvaškem je prijetna izkušnja.

Gostom kampiranje na Hrvaškem nudi bivanje v naravnem okolju. Kampiranje na Hrvaškem gostom nudi obilico izbire na razmeroma majhnem prostoru. Kdor se bo odločil za kampiranje na Hrvaškem na razmeroma majhnem področju bo ugotovil, da kampiranje na Hrvaškem ponuja številne možnosti. Znani turistični kraji nimajo zgolj enega kampa, ampak množico kampov, ki so med seboj različni. Kampiranje na Hrvaškem si tako gostje lahko izberejo po svojih željah in okusih. Gostom bo tako kampiranje na Hrvaškem v veliki meri pisano na koži. Zato ne preseneča dejstvo, da je kampiranje vedno bolj priljubljena oblika počitnikovanja. Obiskovalcem omogoča pristen stik z naravo in prijeten pobeg iz urbanega sveta. Ob morju poleg tega življenje velja za zdravo, pa naj si gre za zrak, morje ali vse, kar vsakdanjik ob morju ponuja. Morska hrana velja za zdravo in priporočljivo. Toliko bolj je morska hrana na Jadranu zdrava in priporočljiva, ker je sveža. Mnogi kampi imajo v neposredni bližini možnost, da se oskrbijo z svežo hrano, katero so ribiči ulovili pred nekaj urami. Možnosti nastanitve različnih bivalnih enot so velike. Obiskovalci se lahko odločajo za različne dele kampa. Mnogim prija bližina obale, drugim so bolj všeč odmaknjeni kotički. Brez težav pa si gostje lahko mislijo kampiranje z vsem bivalnimi enotami. Tako lahko v kampu postavijo svoj šotor, parkirajo svojo počitniško prikolico in avtodom ter mobilno hiško. Nekateri imajo takšne bivalne enote nameščene preko cele sezone. Na ta način oblikujejo svoj življenjski slog. Sama okolica bivalne enote govori o tem, da so lastniki ali najemniki vedno v bližini. Mnogi se v kampe vračajo predvsem ob vikendih oziroma ob koncu službenih obveznosti. In med delovnim tednom komaj čakajo vikend oziroma konec delovnih obveznosti, da se lahko vrnejo v njim prijetno okolje kampa.

Kampiranje na Hrvaškem je dobrodošla sprostitev po napornih delovnih dnevih.

Kako potovati po ZDA, zanimivo vprašanje

Kako potovati po ZDA je zanimivo vprašanje.

Pravega odgovora ni, ker odgovor na vprašanje kako potovati po ZDA, pozna zgolj vsak posameznik posebej. Država je velika in raznolika, zato bo v njej vsak našel kotiček zase. Zanimiva in raznolika država kot je ZDA ponuja veliko potovalnih izzivov in raznolikih oblik preživljanja časa. Kako potovati po ZDA je zanimivo vprašanje predvsem za vse, ki si želijo raziskati to prostrano deželo. Z vprašanjem kako potovati po ZDA se ne bodo vpraševali turisti, ki se bodo odločili za eno samo lokacijo. Mnogi na ta način zamujajo priložnost doživetja različnosti. Nekatere so le korak stran od turistično obleganih krajev. Pri vprašanju kako potovati po ZDA se ponujajo mnoge rešitve. Potovati je mogoče po cesti, železnici, vodi in zraku. Z nekaj znanja uporabe sodobnih tehnologij je odgovor na vprašanje kako potovati po ZDA tudi cenovno sprejemljiv. Seveda je potrebno pri iskanju odgovora na vprašanje kako potovati po ZDA je potrebno predvsem prisluhniti sebi. Kdor želi velike razdalje bo izbral notranje lete raznih letalskih prevoznikov. Investicija je lahko povsem sprejemljiva, predvsem z časovnega vidika. Čisto nasprotje so turisti, ki si radi za pot vzamejo več časa in doživetja srkajo počasi. Ceste lahko izbirajo v naboru med prometnimi in bolj odmaknjenimi. Zgodovina ob cestah je temu primerno bolj ali manj očitna. Prometne ceste, kjer poteka večina prometa so okolico dodobra spremenila. Ostankov starih časov ni veliko. Ravno nasprotno doživetje bodo imeli vsi, ki se odločijo za odmaknjene poti. Okolica, stavbe in vse, kar je moč uzreti ob poti je kot bi se vrnil v neke davno minule čase. Mesteca z nekaj sto prebivalcev so za ljudi, ki se radi srečujejo z umirjenim tempom življenja zelo zanimiva. Z znanjem jezika je mogoče z domačini vzpostaviti prijeten dialog, ki odkrije marsikaj, kar turistični vodniki ne vedo.

Kako potovati po ZDA je modro vprašanje.

Več si preberite tukaj.

Zgodovina Hrvaške, zanimiva povest

Zgodovina Hrvaške je zanimiva povest .

Pestra in bogata zgodovina Hrvaške se je prelila na mnoge sodobne medije. Omogočajo ogled v preteklost od današnji dni pa vse do časa kamene dobe. Rodovitno in plodno ozemlje je narekovalo možnosti naseljevanja že v kameni dobi. Zgodovina Hrvaške ostanke davnih dni lahko turistom prikazuje na mnogih lokacijah. Otoki, polotoki, celina je vse povsod posejana z ostanki, ki jih zgodovina Hrvaške ceni in spoštuje. Morje je pomemben del, ki ga zgodovina Hrvaške opisuje. V najstarejših časih je morje ljudem pomenilo tako pomembno prometnico, veljalo pa kot najbolj plodna njiva. Zato ne preseneča, da je zgodovina Hrvaške v obmorskih krajih posebno bogata in pestra. Zgodovina Hrvaške je preko morja hkrati vpeta v vse sodobne tokove zgodovine. Preko morja je bila povezana s Sredozemljem, ki je svoj čas za starodavne čase pomenil glavnino dogajanja. S tem, ko si dosegel skrajne obale Sredozemlja si prišel na konec sveta. Na ta način so pomorščaki pomenili pomembno vez z vsem takrat znanim svetom. Ob obalah sosednji držav so trgovali, s tem so na eni strani pridobivali pogoje za življenje, na drugi strani so v svoj vsakdanjik lahko uvajali novosti z drugega konca sveta. Sredozemlje ni bilo le obala, bila je tudi stična točka z oddaljenimi kraji na celini. Tako so morjeplovci imeli na dosegu še bistveno daljše dežele. Njihovi prebivalci so se v enaki meri zavedali pomembnosti pristanov Sredozemlja, na njih so trgovali in izmenjevali blago, znanje in izkušnje. Zato ni presenečenje, da se sodobnost preteklosti odslikava na mnogih ostankih preteklosti. Hrvaška jih ima veliko, pomembni so za tako ljudi, kot obiskovalce. Obiskovalcem si jo z veseljem ogledujejo, lokacij je veliko, da bi vse videli bodo morali deželo obiskovati kar desetletje, če ne celo več kot desetletje. Vsekakor pa obiski ne bodo naporni, ravno obratno : obiski bodo zanimiv, pestri in poučni.

Zgodovina Hrvaške je bogata in pestra.

Srce, organ človeškega telesa

Srce je organ človeškega telesa .

Kot vsak organ je tudi srce pomemben organ za pravilno delovanje človeškega telesa. Med vsemi organi ima srce posebno mesto, saj velja za življenjsko pomemben organ. Ritmično delovanje je značilnost, ki zaznamuje srce oziroma njegovo delovanje. Delovanje srca deluje tako, da se aktivnosti ponavljajo v točno določenem in usklajenem zaporedju. Srce pri človeku mora delovati, sicer nastopijo mnoge nepopravljive posledice. Poglavitna naloga, ki jo ima srce je poganjanje krvi po človeškem telesu. Brez ustrezne količine s kisikom obogatene krvi bi organi ne mogli optimalno delovati. Posledica manjše količine s kisikom obogatene krvi se kaže v nekateri bolj ali manj vidnih znakih. Bogatost krvi s kisikom je omogočena s samim značilnim delovanjem srca. Kri se iz enega dela srca preko pljuč prenaša v drugi del srca. Zelo pomembna je ta informacija za vse kadilce, ki prisegajo na neškodljivost razvade kajenja. Kri obogatena s kisikom iz srca potuje na vse ostale organe človeškega telesa. Nezavedno je pomembna za delovanje organov, ki za neuke in v nekaterih primerih tudi splošno prepričanje, nimajo nobene zveze z krvjo. Človeško srce je podobno srcu ostalih sesalcev. Srce je razdeljeno na dve enoti in sicer dva preddvora in dva prekata. Srce deluje tako, da kri prehaja iz desnega preddvora v desni prekat. Med desnim preddvorom in desnim prekatom je srčna zaklopka. Od desnega dela srca kri potuje v pljuča. Pljuča, kot že rečeno, oskrbujejo kri z kisikom. Iz pljuč prehaja preko pljučnih ven v levi preddvor ter nadalje v levi prekat. Levi prekat ima močno mišično steno. Iz levega srčnega prekata kri nadaljuje pot v glavno telesno arterijo, to je aorto. Iz aorte se kri obogatena s kisikom dostavlja vsem žilam človeškega telesa.

Srce je različno veliko, v splošnem je moško srce večje kot žensko srce, velikost je pogojena z različnimi lastnostmi.

Več o tem si lahko preberete tukaj.

AMINOKISLINA L-ARGININ

Osebe, ki trpijo zaradi poškodbe imajo znatne koristi od prehranskega dodatka L-Arginin, povečana potreba po L-Argininu se pokaže v času telesne poškodbe in obnovi. Osebe, ki trpijo zaradi slabega spolnega zdravja, lahko prav tako imajo koristi od uporabe L-Arginin zaradi njegovih lastnosti. L-Arginin deluje pri povečevanju premera krvnih žil, s čimer poveča pretok krvi, do željenih območij.

L-Arginin predstavlja mnoge koristi za športnike, ki imajo naporne in težke treninge. Dopolnitev z L-Argininom lahko povečajo delovanje imunskega sistema, kar omogoča športnikom, da lahko trenirajo še bolj naporne treninge in se izognejo negativnim učinkom manjših zdravstvenih težav, povezanih z pretreniranostjo. Športniki, ki so prekinili z uporabo androgenih ali proizvodov za pridobivanje mišic lahko imajo koristi od dodatka L-Arginin, saj uporaba steroidov pogosto povzroči hipertenzijo in kopičenje slabega holesterola. Izkazalo se je , da L-Arginin spremeni smer teh pogojev. Zaradi sposobnosti L-Arginina, da poveča raven rastnega hormona, njegovo sposobnost, da spodbuja oksidacijo lipidov, njegovo sposobnost, da znižuje krvni tlak in njegovo zmožnost za zmanjšanje arterijskega plašča, dodatek L-Arginina lahko koristi pri debelih osebah.

Koliko L-Arginina smemo jemati in ali obstajajo kakršne koli neželene učinke?

Posamezniki z obstoječimi motnjami srca ali psihiatričnimi motnjami se morajo posvetovati s svojim zdravnikom pred dopolnitvijo z L-Argininom. Z izdelkom, ki vsebuje katerokoli aminokislino imamo  možnost vzeti prevelik odmerek. Odmerjanje s prevelikim odmerkom L-Arginina lahko povzroči drisko, šibkost in slabost. Jasne smernice odmerjanja še niso bile določene, zato je najbolje, da upoštevamo, kar je znano kot “kartiranje tolerance”.

Vzemite majhen odmerek za en teden, upoštevajte, koristi in stranske učinke, ter povečajte odmerek, dokler ne dosežete maksimalne koristi in čim bolj zmanjšate nezaželene učinke. Sčasoma se bosta skupaj uravnala in boste zadeli optimalni odmerek. Ta postopek je podoben “kartografiji receptorjev” za bodybuilderje, ki uporabljajo inzulin in steroide.

Veliko beljakovin v prahu na trgu, so obogatene z aminokislinami, vključno z L-Argininom. Imejte to v mislih in bodite zlasti pozorni na to, koliko L-Arginina ste zaužil iz drugih virov. Če se ne počutite udobno po zgoraj opisanem postopku, je vedno najbolje, da sledite navodilom, kot je predpisano na etiketi proizvodov.

Oglejte si nekatere prehranske dodatke tukaj >>

Izumirajoči jeziki, jeziki v zatonu uporabe in priljubljenosti

Izumirajoči jeziki so jeziki v zatonu .

Beseda izumirajoči jeziki se nam zdi tujka in neznanka, vendar imamo izumirajoče jezike tudi na etničnem področju Slovenije. Izumirajoči jeziki so nam zaradi tega dejstva lahko bistveno bližji kot si mislimo. Potrebno se je samo sprehoditi po etničnem ozemlju pa bomo na eni stani videli, da so izumirajoči jeziki pri nas prisotni, ter da na drugi strani za njih še obstaja upanje. To pomeni, da bodo lahko izumirajoči jeziki na etničnem ozemlju postali ali svetovno znana jezikovna posebnost, ki bo pridobila na pomenu in veljavi. Ali pa bodo izumirajoči jeziki na slovenskem etničnem ozemlju dokončno izumrli. Vse je odvisno od predvsem državne politike, ter njenega zavedanja pomena, ki ga izumirajoči jeziki na slovenskem etničnem ozemlju imajo za zavest in nacionalno pripadnost. Primer izumirajočega jezika na etničnem ozemlju Slovenije je rezijanščina. Ohranja se v dolini ujeti pod ostenja kaninskega pogorja ter visoka travna področja. Rezijanščina je jezikovna skupina, ki zaradi svoje odmaknjenosti od osrednje slovenske govorne skupine ohranja starožitnost slovenskega jezika. Na osnovi izražanja prebivalcev Rezije lahko sklepamo, da je bila svoj čas takšna govorica naših prednikov v širši okolici Rezije. Ker pa je z priseljevanjem tuje govorečih ljudi v okolico Rezije prišlo do ovir, se je rezijanščina ohranila in razvijala v čisto svojem časovnem ritmu, kot je to značilno za slovenščino na širšem okolju. Rezijanščina ni edini primer, v svetu so znani izumirajoči jeziki večjih jezikovnih skupin. Večje jezikovne skupine so imele v preteklosti svoje migracijske spremembe. V želji po boljšem življenju so se ljudje selili na tuja ozemlja, kjer so upali na boljši kos kuha. Tako so na tujih ozemljih večje jezikovne skupine ohranile jezikovne posebnosti iz domačega okolja. Ker pa je bila razdalja med njima velika sta se v času in prostoru ločeno razvijali.

Izumirajoči jeziki so na račun svojih posebnosti zanimivi in pomembni.

3 nasveti za zmanjšanje celulita

  1. Krtačenje telesa

 

Čeprav se boste celulita težko znebili v celoti, pa vendarle obstaja nekaj precej uspešnih načinov za zmanjševanje videza pomarančaste kože. Mednje spada tudi redno krtačenje telesa, saj boste na ta način pospešili delovanje limfnega sistema, ki skrbi za izločanje toksičnih snovi iz vašega telesa. Tako se bo sčasoma zmanjšal tudi obseg vašega celulita, seveda pa je za doseganje želenih rezultatov pomembna vztrajnost. Dovolj bo sicer že 5 do 10 minut krtačenja dnevno, najbolje med tuširanjem. Osredotočite se predvsem na najbolj problematične dele, kar se tiče celulita, pri tem pa pazite, da ne boste pregrobi.

 

  1. Sadje in tekočina

 

Uživanje svežega sadja, še posebej ananasa vam bo prav tako pomagalo pri odpravljanju celulita. Ananas pomaga obnavljati kolagenska vlakna, hkrati pa vsebuje tudi veliko vitamina C – prav zaradi teh lastnosti naj bi bil tako zelo uspešen v boju proti celulitu. Priporočljivo je tudi uživanje jagodičevja, saj gre za odličen vir antioksidantov. Ne pozabite niti na zadostno količino tekočine, predvsem vode; dnevno popijte vsaj 2 litra. To bo pripomoglo k odstranjevanju strupov iz maščobnih celic v vašem telesu, zaradi česar bo tudi celulit bistveno manj opazen.

 

  1.  Operativni poseg

 

V skrajnem primeru se za odstranjevanje celulita izvaja tudi operacija – najučinkovitejša je običajno hidroliposukcija. Seveda pa tovrsten poseg predstavlja precejšnje tveganje, obenem pa pomeni tudi velik udarec za vašo denarnico, zato za začetek raje posezite po manj drastičnih metodah. Zavedajte se tudi, da se žensko telo z leti spreminja, kar je povsem naraven proces. Nemogoče je namreč, da boste vse življenje videti tako kot pri dvajsetih. Gubicam in celulitu se je praktično nemogoče izogniti – redke pa so tiste ženske, ki znajo sprejeti tudi svoje drobne nepravilnosti in ohraniti samozavest. In tu se pričenja resnična lepota …

Kako potovati po ZDA prijetno

Kako potovati po ZDA ter doživeti lepo in prijetno potovanje se sprašujejo mnogi, ki se odpravljajo na drugo stran Atlantika.

ZDA velja kot simbol svobode, tudi znamenitosti in ogleda vrednih stvari ni nikoli primanjkovalo. Vprašanje Kako potovati po ZDA se je ob tako privlačni ponudbi zastavilo najrazličnejšim ljudem. V pionirskih časih je bila to obljubljena dežela, ki je predvsem evropskim narodom predstavljala priložnost boljšega življenja. Vsi so se pred odhodom spraševali : kako potovati po ZDA. V tistih časih je bil najhitrejši prevoz z ladjami prek oceanov. Ker so bile razdalje velike, kraji pa čista neznanka je bilo vprašanje kako potovati po ZDA povsem na mestu. Ljudje niso vedeli kakšna bo pot, kaj jih bo čakalo na drugi strani obale Atlantika, kako si bodo ustvarili dom, kje bodo živeli in še mnogo drugega. Mnogim se je vprašanje
kako potovati po ZDA spremenilo v prijetno doživetje, ki so ga z delom pridnih rok spremenili v bogastvo in srečo. Na žalost je vprašanje kako potovati po ZDA za mnoge predstavljalo manj sreče in bogastva kot so si predstavljali. Srečo in bogastvo je vprašanje kako potovati po ZDA zagotavljalo vsem, kateri so njanj najboljše odgovorili. Pomembno je bilo dobiti dober kos zemlje, ter kulturo, kater je bila donosna. Najbolj donosne so bile prepovedane kulture, kot so tobak. Odkrivanje na vzhodnih obalah se je s časoma preselilo vedno bolj v notranjost dežele. Ljudi je vedno bolj zanimalo kaj je na zahodu prostrane dežele.
Velika in prostrana dežela pa je mnoge prevzela zaradi razdalj in različnih naravnih okolji. Tudi odkrivanja bogastev so si mnogi želeli, tistim z pustolovsko žilico pa je bil cilj doseči zahodno obalo ZDA. V gorah pred zahodno obalo je vse pionirje čakal eden največjih izzivov.

Kako potovati po ZDA je enako mikavno vprašanje tudi sodobnim potnikom v deželo na drugi strani Atlantika.