Spoznajte čarovnije okusa in obiščite Vietnam

Vietnam je država, ki leži ob Južnokitajskem morju na jugovzhodu Azije. Glavno mesto Hanoj se močno razlikuje od tipičnih evropskih velemest, saj je približek kaosa. Cele četrti dišijo po hrani, ki se peče in pripravlja kar na pločnikih, zato sploh ne preseneča, da je Vietnam ena izmed najbolj želenih gastronomskih destinacij, njihova ponudba ulične hrane pa verjetno najbolj raznovrstna. Vietnam leži v subtropskem in v tropskem pasu, kar se seveda kaže tudi v njegovi klimi. Ima vse, kar je značilno za vsa tropska podnebja, suho sezono in mokro sezono, imenovano tudi monsun, ti dve sezoni pa sta v različnem času v različnih delih države.

Najbolj idealen čas za potovanje v Vietnam je med oktobrom in zgodnjim majem, ko je manj vlage in tako manj možnosti za padavine. Jezik, ki ga govorijo prebivalci, je vietnamski, v uporabi pa so tudi angleški, francoski, kitajski in khmerski jezik. Vietnam nudi svojemu obiskovalcu zares veliko, razgibane terene za šport, prelepe plaže, pa tudi svoj vznemirljiv kraški svet. Na severnem delu države je eno največjih svetovnih čudes, veličasten zaliv, ki spada k mestu Ha Long s približno 2000 otoki različnih velikosti, različnih oblik, ki se dvigujejo navpično nad gladino vode. Njihovi vrhovi so prekriti z gosto džunglo, večina jih je nenaseljenih. Nekateri otoki so bogati z velikimi kraškimi jamami, med katerimi jih je nekaj tudi osvetljenih za turiste. Če ste se odločili za potovanje v Vietnam pomeni, da si želite vstopiti v deželo, ki je polna naravnih lepot, kulturnih in zgodovinskih znamenitosti in izjemno srčnih in dobrodušnih ljudi. Dejstvo je, da je Vietnam velika država, zato ga bo treba, da bi ga zares spoznali, predvsem pa doživeli, obiskati kar nekajkrat. Vietnam je dežela nepreglednih riževih polj, ki se raztezajo vse od severa do juga in druga največja izvoznica riža na svetu.

Vedno bolj so iskane poceni kartuše

Poceni kartuše iščemo praktično vsi, ki imamo doma brizgalne tiskalnike in jih uporabljamo le za domačo uporabo. Da bi tiskalnik deloval, so potrebne kartuše, v katerih pa rado zmanjka črnila in to navadno prav v trenutku, ko tiskalnik najbolj potrebujemo. Če tiskalnik uporabljamo zelo pogosto, je treba kartuše velikokrat menjati in kupiti nove, kar pa lahko predstavlja kar velik strošek. Nekateri si jih kupimo sproti, torej takrat, ko jih zmanjka, spet drugi jih kupijo na zalogo.

Originalne kartuše so velik zalogaj, danes pa lahko pridemo z malo truda do poceni kartuš, ki v kvaliteti tiska prav nič ne zaostajajo za originali. Namesto, da stare kartuše, ki so se nam izpraznile vržemo v prvi koš in s tem onesnažujemo zrak in okolje, jih zberimo in jih odnesimo raznim proizvajalcem, ki se ukvarjajo z obnavljanjem kartuš. Ti bodo stare kartuše temeljito očistili in jih na novo napolnili. To so poceni kartuše, ki so ponovno napolnjene oziroma obnovljene kartuše, pri katerih lahko prihranimo tudi polovico cene nove originalne kartuše. Med poceni kartuše pa sodijo tudi kompatibilne kartuše oziroma nadomestne kartuše, ki so prilagojene določenemu tipu tiskalnika. Tako pri kompatibilni, kot tudi pri obnovljeni kartuši lahko prihranimo kar nekaj denarja in pri tem ne izgubimo na kakovosti tiska, kot bi si lahko marsikdo predstavljal. Dejstvo je, da nekakšna majhna odstopanja kar se tiče same barve in kontrasta so, kar pa ne pomeni nujno slabše kakovosti izpisa. Do poceni kartuše lahko pridemo tako, da pogledamo na splet, v spletne trgovine, ki se ukvarjajo s obnavljanjem in s prodajo kartuš ter na takšen način kupimo kartušo, ki bo točno ustrezala modelu tiskalnika, ki ga imamo doma.

Ne le tisti, ki tiskajo v domačem okolju, za poceni kartuše se zanimajo tudi podjetja, ki želijo prihraniti nekaj denarja, in pri tem ne izgubiti na kakovosti.

Čas za električno ogrevanje

Najbolj enostaven način ogrevanja in, če je pravilno nastavljen tudi eden izmed cenejših ogrevanj je gotovo električno ogrevanje, če smo bolj natančni, električno talno ogrevanje. Izkoristek tega ogrevanja je kar 100%, saj toplota ne uhaja. Talno električno ogrevanje pa ustvari tudi idealno porazdelitev temperature v vaših prostorih. Katere so še prednosti električnega ogrevanja?

Električno talno ogrevanje je nevidno, veliko bolj prilagodljivo kot klasično in hitro odzivno. To ogrevanje lahko uporabljamo v katerem koli letnem času, vedno, kadar želimo ogreti svoj prostor. Prostor je ogret hitro, kar pa pomeni tudi nižjo porabo energije. Poleg vsega tega pa električno talno ogrevanje ne potrebuje servisa, je lažje za vgradnjo, ne pušča in je cenejše. Električno ogrevanje vam torej prihrani kar nekaj živcev in pa tudi denarja.

Na splošno velja, da je električna energija preveč dragocena za ogrevanje, ampak je v določenih primerih uporaba le te ekonomsko upravičena. Pomembni so investicijski stroški, ki pa so v primerjavi z drugimi sistemi ogrevanja cenovno ugodni, poleg tega pa se tudi povrnejo v kratkem času. V Sloveniji večji del električne energije pridobivamo z vodnimi hidroelektrarnami, ki pa sodijo med obnovljive vire energije. Še vedno se večina gospodinjstev pri nas odloča za ogrevanje s pomočjo električnih peči, ki pa ima ravno tako veliko prednosti. Električna energija nam omogoča ogrevanje z električnim kotlom, električnimi grelniki, električnimi radiatorji in ploskovniim sevalnim ogrevanjem.

Kakšno ogrevanje si boste to zimo privoščili vi, je povsem vaša odločitev. Posvetujte se s strokovnjaki in razmislite o tem, kaj najbolj ustreza vašim željam in potrebam. Poskrbite za ogrete prostore tudi vi!

Portal za zaposlovanje pri iskanju zaposlitve

Portal za zaposlovanje je lahko najbolj pregledno in učinkovito orodje za uspešno iskanje dela. Pri vsakem iskanju je pomembno, da se znamo orientirati. Kadar se nekdo izgubi ali pa nekaj išče, potrebuje dober smerokaz, s katerim se lahko znajde. Podobno vlogo ima portal za zaposlovanje. Njegova ključna prednost je, da ima jasno določena področja dela, pod katerimi so objavljeni oglasi.

Tisti, ki jih zanima delo na področju lesarstva, lahko uporabijo portal za zaposlovanje na tak način, da pregledajo oglase le iz tega področja. Prav tako lahkoto naredijo tisti, ki iščejo delo na področju farmacije, marketinga, proizvodnje, trgovine, administracije in na vseh drugih področjih. Pomembno je tudi, da iskalci zaposlitve za prosta delovna mesta izvejo čim prej, to je takrat, ko je delodajalec oddal oglas. Tudi to omogočajo portal za zaposlovanje. Uporabniki portalov se lahko prijavijo na to, da dobivajo nove oglase na svojo elektronsko pošto. To lahko naredijo prej uporabniškega vmesnika, pri čemer pa lahko sami določijo katere vrste oglasov želijo prejemati.

Naprednejši portal za zaposlovanje omogoča, da se uporabniki prijavijo na oglas za delo, ki ustreza izbranim kriterijem. Kot kriterij lahko izberejo področje dela, zahtevano delovno dobo, stopnjo izobrazbe itn. Prednost takšnega sistema iskanja zaposlitve je predvsem v tem, da uporabniki potrebujejo precej manj časa za prebijanje skozi oglase, ki jim ne ustrezajo. Temu lahko rečemo tudi ciljno iskanje zaposlitve, kjer ni nikakršnega zapravljanja časa z nezanimivimi oglasi za delo.

Še ena prednost, ki jo ponuja portal za zaposlovanje, je možnost, da uporabnik naloži svoj življenjepis v bazo življenjepisov. To je namenjeno tistim delodajalcem, ki pregledujejo življenjepise in skušajo na tak način pridobiti kandidate, ki jih kasneje povabijo na zagovor. Nasploh je portal za zaposlovanje izjemno praktično orodje, ki je dosegljivo kjerkoli in kadarkoli. Uporabniki so lahko z njegovo pomočjo ves čas informirani in s tem na tekočem glede novih ponudb za delo.