Zakaj je potrebno redno čistiti preproge in žimnice?

Preproge in žimnice je treba redno čistiti, saj so pravo gojišče za bakterije. Čiščenje preproge bi morala biti vsakodnevna rutina saj se, če tudi na njih še tako pazimo, slej ko prej umažejo. Na njih se nabirajo prah, drobci hrane, umazanija s ceste, predvsem pa je preproga dobra vaba za alergene. Podobno je s čiščenjem žimnice. Žimnica bo precej bolj čista, če boste vsaj enkrat na mesec iz nje odstranili prah. Priporoča se, da vedno, ko menjate posteljnino, žimnico temeljito posesate. Če se preproga ali žimnica umaže, jo je treba očistiti, kar je še posebej pomembno pri žimnicah, na katerih spijo otroci. Toplina materiala preproge in žimnice je ugodna, zato privablja številne žuželke in škodljivce, ki se začnejo prehranjevati z vlakni v materialu in ga počasi uničijo. Prav tako lahko umazanija, predvsem v preprogi povzroči neprijeten vonj v stanovanju, kar je še posebej moteče, ko pridejo v hišo gostje. Preproge in žimnice pa je treba redno čistiti še posebej tam, kjer so vlažni prostori, saj lahko nastanejo plesni, ki povzročijo kožne alergije, kar je še velika težava pri otrocih, ki imajo težave z občutljivostjo kože, saj lahko draženje povzroči hudo okužbo kože.

Današnji ogrevani prostori, ki povprečno držijo temperaturo okrog 20 °C, so idealno gojišče pršic. Pršice se hranijo s povrhnjico stanovalcev, dobro pa se počutijo v prostorih z bolj ali manj stalno temperaturo. Čeprav preproge in žimnice redno čistimo s sesalnikom, je pomembno, da jih čistimo z ustreznimi čistilnimi sredstvi, ki so neškodljiva za zdravje, še bolje pa, da jih čistimo globinsko. Globinsko čiščenje preproge pomaga, da predvsem preproga ostane dolgo lepa in trajna. Ker globinsko čiščenje preproge in žimnice odstrani pršice in droben prah, se še posebej pri ljudeh, ki imajo težave z alergijami, globinsko čiščenje priporoča vsaj enkrat na mesec.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>