Za zaposlitev se je treba potruditi

Zaposlitev je v današnjem času kar težko najti, zato se je že s samim iskanjem treba zares potruditi, da bi bili kar se da uspešni. Zaposlitev se lahko išče na več načinov, s pomočjo spletnih portalov, s prijavo na Zavod za zaposlovanje, preko oglasov v časopisih in na spletu. Osnovni cilj vsakega iskalca zaposlitve je spoznavanje ljudi, ki vedo za določeno delovno mesto, še preden bodo za njega izvedeli tudi drugi. Temu rečemo tudi skriti trg, ki pa je vsakemu iskalcu zaposlitve dostopen preko mreženja, pametne uporabe interneta in direktnega kontakta z zaposlovalci v določenem podjetju. Delodajalci zelo neradi objavljajo zaposlitvene oglase, saj so predragi, za povrh pa mu naložijo še preveč dela. Med proaktivnimi oblikami iskanja zaposlitve štejemo mreženje, zaposlitvene sejme, multiplipliciranje vaše prisotnosti, usmerjeno komuniciranje s podjetji in samozaposlitev, kar pomeni, da ni nujno, da iščete zaposlitev drugje, ampak se zaposlite kar sami.

Zaposlitev se lahko išče na več načinov, tudi s pomočjo mreženja. Mreženje je iskanje zaposlitve s pomočjo oseb, ki jih poznate, torej s pomočjo prijateljev, znancev, sorodnikov, nekdanjih sošolcev, če ste že bili zaposleni tudi s pomočjo nekdanjih sodelavcev. Mreženje kot oblika iskanja zaposlitve temelji na osebnem priporočilu – določena oseba, ki v vas verjame, vas predlaga za izbrano odprto delovno mesto. Lahko vam uredi sestanek s kadrovnikom ali vam zgolj posreduje podatke o razpisanem delu in potrebah delovnega mesta. Zaposlitev lahko seveda iščete tudi tako, da pošiljate tako imenovane prošnje na slepo, oziroma ponudbe za delo, kar pa se vedno ne obrestuje. Veliko večjo prednost ima dobro mreženje, ki vam lahko prinese možnost, da boste izvedeli za še javno neobjavljena delovna mesta, na tekočem boste s trendi in z osebami na vašem področju, lahko se vam zgodi, da boste dobili zaposlitev na delovnem mestu, za katerega prej sploh ne boste vedeli.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>