Za napake računovodstva odgovarja podjetnik sam

Za napake, ki jih napravi računovodstvo odgovarja vedno naročnik, vendar večinoma to podjetnik začetnik ne ve. Zato je veliko podjetnikov začetnikov, ki se odloči, da bo njihovo računovodstvo vodil nekdo iz hiše ali pa se odloči za najcenejši računovodski servis, ki še nima veliko delovnih izkušenj. In nek začetnik lahko naredi zelo velike napake in lahko podjetnika ob prvem obisku davčne inšpekcije vrže na kant. Komu zaupati davčno in finančno poslovanje, je potrebno krepko razmisliti. Veliko mladih podjetnikov vidi v računovodstvu nepotrebno zlo, ki si ga je država izmislila samo da pobira denar in ne vzamejo to dejavnost resno.

Podjetnik odgovarja sam za napake račonovodstva.

Krivično je, če mora podjetnik za napako, ki jo napravi računovodstvo plačati sam, vendar taka je zakonodaja in tega podjetnik ne more spremeniti. Zato se mora pozanimati za reference o nekem računovodskem servisu preden se za njega odloči. Priporočljivo je tudi, da si izbere računovodstvo na podlagi poznanstev. Davčni inšpektor bo kaznoval lastnika podjetja za vse napaki, ki jih naredi računovodski servis. Lahko seveda vloži tožbo, vendar to tako veliko stane, da si redkokateri podjetnik to privošči. Nekdo, ki že mora plačati kazen si težko privošči dobrega in dragega odvetnika. Ko si izbiramo, kdo bo vodil finančno poslovanje našega podjetja, ni najbolj pomembno koliko stane ta storitev, vendar kdo nam bo to vodil, kakšna je izobrazba računovodje, kakšne so njegove delovne izkušnje, kolikokrat so že naredili napake in ali je bilo podjetje zaradi njihovih napak kaznovano. Pomembno je tudi ali ima računovodski servis zavarovano strokovno odgovornost. S tem so napake, ki jih oni naredijo plačane s strani zavarovalnice z vsemi zamudnimi obrestmi vred.
Še več na to temo si preberite tukaj.
Skratka zelo pomembno je, da podjetnik krepko razmisli komu bo zaupal finančno poslovanje podjetja, kdo bo njegov partner in temu področju mora posvetiti veliko pozornost. Z davčnimi uradi se ni za neodgovorno obnašati. Neodgovorne delo velikokrat nekoga veliko stane.

Comments are closed.