Varnost in obutev za pohodništvo

Pohodništvo in opremaNikar ne hodite v hribe s teniskami ali drugo neprimerno obutvijo, ampak si omislite obutev za pohodništvo. Vsako leto lahko v medijih izveste, da se je nekdo ponesrečil v hribih zato, ker ni imel primerne opreme. Najpogostejša oprema, ki je bila neprimerna, je bila obutev. Vendar pa tudi vsaka obutev za pohodništvo, ni primerne za vsak teren. Kadar torej kupujete obutev za pohodništvo morate nekako presoditi, po kakšnem terenu boste običajno hodili. Če ocenjujete, da boste hodili po precej raznolikih terenih, kot je recimo travnata površina, prod, gozdna steza itn., bo najbolje, če se odločite za obutev za pohodništvo, ki ima precej trd podplat. Takšni zagotavljajo najbolj univerzalno oprijemljivost.

Naslednja pomembna lastnost, ki je prav tako povezana z oprijemljivostjo, je profil, ki ga ima obutev za pohodništvo na podplatu. Podobno kot pri gumah za avto, velja tudi tu, da mora biti profil, ki zagotavlja dobro oprijemljivost na različnih terenih, čim manj gladek. Običajno priporočajo, da ima obutev za pohodništvo vsaj 5 milimetrski profil. Takšen bo zagotovo preprečil nenadne zdrse na mokri travi ali drugi spolzki površini.

Zelo pomembno je, da je obutev za pohodništvo udobna. Običajno pohodi trajajo vsaj nekaj ur in noga mora biti v tem času čim bolje zavarovana, pretesni čevlji bodo pripomogli k otekanju stopal, kar bo še dodatno povečalo utrujenost in razbolelost nog. Poleg tega mora biti obutev za pohodništvo dovolj visoka in v najvišjem delu dovolj trda, da nudi oporo. Prsti ne smejo biti stisnjeni, tako da obutev za pohodništvo tišči, ampak se morajo gibati.

 

Comments are closed.