Tonerji in varčevanje

Tonerji so posebni skladiščniki prahu za tiskanje, ki vsebujejo preprost mehanizem, ki ga laserski tiskalnik izkorišča za svoje delovanje. V notranjosti je, kot rečeno, shranjen prah. Ta je sestavljen iz drobno mlete plastike in pigment. Boben tiskalnika se med delovanjem močno segreje in v list tako rekoč vžge tiskalni prah.

Vsi tonerji imajo svojo življenjsko dobo. To je čas, ko brezhibno delujejo. Med obrabo se seveda praznijo s tem, ko se porablja prah za tiskanje. Obstaja pa kar nekaj trikov, kako zmanjšati porabo tiskalnika. V osnovi sta programski možnosti dve. Skoraj vsak laserski tiskalnik ima svojo programsko opremo. Ta določa kako izdatni bodo tonerji pri porabi barve. V teh nastavitvah lahko zmanjšamo dovoljeno količino porabe, vendar pa s tem tudi zmanjšamo kvaliteto tiskanja. Manjša poraba pomeni, da bo barva bolj nežna ali bolj bleda, odtenki bodo s tem manj ostri, črke manj jasne in podobno. S tem se bodo tonerji sicer počasneje praznili, vprašanje pa je, kako bomo sami zadovoljni z izpisom.

Poleg osnovnega vmesnika za nastavljanje tiskalnika ima še vsak program, ki omogoča tiskanje, svoj nabor ukazov za tiskanje. To velja za vse urejevalnike besedil, slik, preglednic in podobnega. Tudi pri teh nastavitvah lahko nastavimo varčno tiskanje, s katerim bodo postali tonerji bolj varčni, vendar bodo poledice za kvaliteto iste, kot bi bile v zgornjem primeru.

Varčevanje je torej vedno dvorezen meč. Odločati se moramo med kvaliteto izpisa in samim varčevanjem. Res je, da so novi tonerji, če veliko tiskamo, hitro kar visok strošek, vendar nekateri izpisi (seminarske naloge, diplome, dokumenti, obrazci …) zaradi svoje narave res ne smejo trpeti v kvaliteti.

Comments are closed.