Šrilanka, pestra in raznolika

Šrilanka je turistično zanimiva dežela . Zgodovina je bila od najstarejših časov do danes zanimiva zaradi lege, ki je omogočala uveljavitev pomorskih poti ter izkoriščanje naravnih danosti. Šrilanka je bila poseljena v časovno zelo odmaknjenih obdobji zgodovine, razcvet so ji dale trgovske poti antike. Svojo pomembno vlogo je igrala v času kolonializma. S svojo lego je omogočala pomorščakom pomemben pristan, pri prehodu iz oddaljenih delov Azije na območje Bližnjega Vzhoda. Zgodovinarji menijo, da je bil otok naseljen že pred več tisoč leti. V nekaterih teorijah, pa naj bi bila Šrilanka še bistveno starejša z vidika človeške poselitve. K temu je zagotovo vplivala lega, ki jo je Šrilanka s pridom izkoristila.

Šrilanka je zelo raznolika dežela. Raznolika dežela je Šrilanka zaradi več religij, jezikov in etničnih skupin. Večino predstavljajo budisti. Njihov delež je sedemdeset odstotkov prebivalcev. Sledijo Hinduisti, ki predstavljajo trinajst odstotkov prebivalcev, muslimani, ki predstavljajo desetino prebivalstva, ter kristjani, ki predstavljajo sedem odstotkov prebivalstva. Poleg tega je Šrilanka zelo raznolika v geografskem smislu. V južnem delu otoka se zemlja dvigne visoko pod nebo, ter se na vse strani spušča proti morju. Obiskovalce bodo lahko na ta način imeli zelo raznoliko izkušnjo, odvisno predvsem od tega kateri del otoka bodo obiskali oziroma koliko odstotkov ozemlja otoka bodo obiskali.

Najvišja točka otoka se dviga več kot dva tisoč petsto metrov pod nebo. Značilnost otoka so tudi zelo pestri jedilniki in gurmanske izkušnje. Popotniki bodo lahko uživali tudi v raznolikosti povezav med otokom. Obstajajo zelo raznolike vrste prevoza, od sodobnih do klasičnih. Izbira je zelo odvisna od turistične izkušnje , ki jo želi obiskovalec imeti. Za tiste, ki želijo potovati v lastni režiji, velja nameniti nekaj priporočil. Pomembno je izogibanje predelom, kjer potekajo demonstracije ali zborovanja ter pozorni izbiri javnih prevoznih sredstev. Šrilanka je dežela bogastva raznolikosti, katere je mogoče izkusiti na praktično vsakem koraku potovanja.

Več

Šrilanka, otok vreden ogleda

Šrilanka je otok vreden ogleda .

Nekdaj se je Šrilanka imenovala Cejlon. Zgodovino in razvoj otoka je v veliki meri narekovala geografska lega. Šrilanka je v zgodovini predstavljala pomembno postojanko raznim pomorščakom, ki so pluli na tem območju Azije. Šrilanko je med drugimi opisal znan pomorščak Marco Polo. V kolonialnem času so bile oddaljene obale zanimive za pomorske velesile takratnega sveta. Predvsem bogastva obal in notranjosti tujih dežel so bila mamljiva do te mere, da se je med različnimi osvajalci neredko vnela vojna. Povezava med jugozahodno in zahodno Azijo je tako privabila tudi mnoge nepovabljene goste, ki so svoje interese vsilili domačinom in jim določali potek zgodovine. Do domačinov osvajalci niso bili vedno prijazni, spopadi so bili neizbežni. Šrilanka in njena zgodovina je povezana z vojnami in osvajalci, predvsem iz Evrope. Na ozemlju države Šrilanka so se v zgodovini odvijale mnoge vojne med Evropejci iz različnih držav. Znani so spopadi med Nizozemci in Portugalci. Do današnji dni se je marsikaj evropejskega ohranilo, v sodobnem času pa se želi Šrilanka ustvariti boljši jutri na lastnih temeljih. Šrilanka je znana po proizvodnji hrana in tekstila. V svetu je znana kot proizvajalka čaja, cimeta in kavčuka. Želja Šrilanke je povečati obseg storitvenega sektorja, predvsem s področja financ in telekomunikacij. Na območju države Šrilanka živi slabih 20 milijonov prebivalcev, najbolj razširjena vera je budizem, v bistveno manjšem odstotku pa tudi hinduizem, islam in krščanstvo. Promet na Šrilanki je poglavje zase. Slovenci se moramo najprej sprijazniti z trobljenjem in hrupom, zmedo, vendar se z izkušnjami vse skupaj zlije v razumljivo rutino.
Cene vozovnic so spet poglavje zase in nimajo nič skupnega z utečenimi navadami v Sloveniji in Evropi. Cene se določijo z barantanjem, bolj kot popotnik obvlada veščino, bolj je prevoz ugoden.

Šrilanka je vredna obiska zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti, pa tudi mnogih razlik z slovenskim vsakdanjikom.