Kje parkirati svoj avtodom?

Če ste latnik avtodoma in redno potujete, potem veste, da ste marsikje nezaželeni, redko kje pa imajo urejene kampe ali postajališča. Če parkirate na parkiriščih čez noč pa so lahko kazni vrtoglave, kar lahko pokvari potovanje. Pri parkiranju na parkiriščih je treba biti pozoren na znake, ti so navadno postavljeni poleg znaka za parkirišče, navadno pa prepovedujejo parkiranje za avtodome. V namen kratkotrajnih postankov in počitka avtodomov, so po Sloveniji začeli urejati postajališča za avtodome.

Postajališče za avtodome ali PZA je urejen prostor, ki omogoča krajši postane in počitek med potovanjem z avtodomom. Večina postajališč spada pod dejavnost avtokampov. Po Pravilniku o minimalnih in tehničnih pogojih in obsegu storitev za opravljanje gostinske dejavnosti je določeno, da je postajališče zaokroženo, prostorsko in funkcionalno urejeno in opremljeno zemljišče, brez dodatne gostinske ponudbe, namenjen zgolj postavitvi bivalnih vozil zaradi počitka. V pravilniku čas postanka ni omejen. Določa pa da mora postajališče imeti vstopno zapornico, sprejemi prostor, hišni red, urejene in ravne površine za parkiranje avtodomov. Omogočiti morajo tudi električni priklop, oskrbo s tekočo vodo. Imeti morajo posode za ločevanje odpadkov, prostor za praznjenje kemičnega stranišča in prostor za izpust odpadne vode.

Počivališča za avtodome se razlikujejo od kampov po tem, da so namenjena za krajši počitek, kampi pa so namenjeni daljšemu bivanju na določeni lokaciji. Počivališča za avtodome najdemo po skoraj celi Sloveniji, ob obali, v gorah, v Ljubljani ali pa na štajerskem in dolenjskem. Kje natančno se ta postajališča nahajajo, si lahko pogledate na spletu.