Potovanje v ZDA, prijetno doživetje

Potovanje v ZDA je prijetno doživetje , ki se ga splača doživeti iz več razlogov.

Samo potovanje v ZDA je prijetno, ker je gre za prostrano deželo z veliko raznolikimi klimatskimi in podnebnimi značilnostmi. Čisto na severu države se potovanje v ZDA spremeni v prijetno doživetje nizkih temperatur, svežine gozdov ali snežne odej. Na jugu je čisto drugačna izkušnja, saj potovanje v ZDA, na jugu ponuja doživetje, ki je pravo nasprotje severu. Temperature so visoke, vlažnost pa nekaj čisto drugega. Poleg teh dveh ekstremov potovanje v ZDA nudi še veliko drugih zanimivih ekstremov in razlik, saj so poleg klimatskih in podnebnih razlik, velike razlike tudi v poseljenosti. Tako lahko potovanje v ZDA nudi vrvež velikih mest, ali pa redko obljudenih krajev v notranjosti države.

Prebivalstvo in kultura je tudi zelo različna, tako da turist, ki hoče na enem potovanju doživeti različne kulture, njihove navade in značilnosti, potovanje v ZDA lahko uvrsti visoko na listo želja. Med prebivalci ZDA se tako sreča potomce staroselcev, kot tudi potomce novo prišlekov iz drugih kontinentov. Glasba, plesi, način življenja je od kraja do kraja, od dežele do dežele zelo različen. Popotnik nadalje lahko izbira osamljene ceste , ki so spomin na poselitveni val in prodiranje iz obalnih krajev v notranjost, ali sodobne prometnice, ki so nastale po vzoru evropskih prometnic, večinoma po drugi svetovni vojni. Glede na to ali popotnik izbere stare poti ali sodobne prometnice se razlikuje potovanje. Na starih poteh je moč izkusiti majhna mesta oziroma kraje z bistveno manj prebivalci kot vele mesta, vendar je življenjski utrip bistveno bolj enoten, lahko bi rekli složen. Vseeno se tudi v nekaterih majhnih in manjših mestih čuti razliko med različnimi narodi.

Ne glede na cilj, namen in slog obiskovalca je potovanje v ZDA primerno predvsem za vse, ki želijo izkusiti drugačen življenjski slog in drugačen vsakdanjik.

Uzbekistan, zibelka zgodovine

Zgodovina je bila na območju države Uzbekistan pestra. Aleksander Veliki, Mongoli, Džingiskan, ter nepregledne množice potnikov na znameniti Svilnati cesti so območju pustile svoj pečat.
Uzbekistan se je v svoji daljni zgodovini na zemljevide starodavnih poti med Kitajsko in Evropo vpisal na račun vodnatosti območja. Največji delež teh zaslug pripada na največjima rekama Amu Darji in Sir Darji , poleg tega je na teritoriju še 600 drugih rek.
Uzbekistan je država Srednje Azije , meji na Afganistan, Kazahstan, Kirgizistan in Tadžikistan ter na Turkmenistan. Državo Uzbekistan omejujeta dve mogočni reki : Sir in Amu Darija, sicer pa je Uzbekistan omejen z gorami Irana in Afganistana, brezmejnimi stepami Kazahstana, ter puščavo Karakum.
Glavno mesto države Uzbekistan je Taškent . Prestolnica je doživela burno zgodovino ter naravne nesreče, zato je tradicionalne stavbne dediščine malo, več je spomenikov in muzejev iz sovjetskih časov. Chorsu bazar je obsežno trgovsko središče arabskega sloga, ki je večinoma zaprto pod ogromno nadstrešnico, delno pa je odprto. Mošeja Khast Imama hrani enega izmed najstarejših ohranjenih koranov.
Šahrisabz v južnem delu države Uzbekistan je staro mesto z 2700 let dolgo zgodovino. Svoj čas med je spadalo med pomembnejša mesti v Srednji Aziji, ob znameniti Svilni cesti je označevalo polovico poti med Kitajsko in Evropo. Znamenitosti mesta pričajo o tako starodavnih kulturah, ki so jih gradile, kot o tistih, ki so jih rušile. Ena takih je Ak Saraja palača, od katere nekoč ogromnega kompleksa je danes ostal mogočni vhodni portal. Poleg tega se v mestu najde veliko starih mošej in mavzolejev, ter starodavne platane sveti simbol Šahrisabza.
Samarkand leži v dolini reke Zerafshan, ki je z vodnatostjo mesto postavila na strateške točke zemljevidov azijskih trgovskih poti.. Trg Registan je središče mesta. Zaznamujejo ga medrese, muslimanske izobraževalna ustanove Ulugbek, Tillya-Kari, in Sher-Dor. Samarkand je eno najstarejših mest na svetu, ter najbolj znano mesto države Uzbekistan.

Več informacij o državi najdete tukaj

Kitajska ponuja potovanja za vse okuse

Kitajska je četrta največja država na svetu in je tako velika, kot so ZDA brez Aljaske, a ponuja toliko zanimivih mest in toliko raznolikih pokrajin, kot celotna Evropa.  Kitajska je zares ogromna dežela, ki ima izjemno bogato kulturo, ter dolgo in predvsem živahno zgodovino. Le malo je krajev na svetu, ki bodo na vas naredili tako močan vtis, kot ga naredi Kitajska, ki ponuja toliko raznolikih čudes. Za potovanje na Kitajsko boste potrebovali vizum, izjema sta Hong Kong in Macao, vse informacije v vezi s potovanjem in s pridobitvijo vizuma, boste dobili na veleposlaništvu Ljudske republike Kitajske, ki je v Ljubljani. Če boste potovali s turistično agencijo, pa vam bodo podali veliko informacij v vezi s potovanjem, pa tudi pomagali do vizuma kar pri njih.

Ker je Kitajska zares ogromna dežela, lahko pričakujete raznolika podnebna območja, pa tudi vse mogoče podnebne ekstreme. Kitajska je primerna za obisk kadarkoli v letu, a je pri tem treba upoštevati, v kateri njen del boste potovali. Najbolj priljubljeni meseci za obisk so marec, april, september in oktober, vendar morate vedeti tudi to, da so to meseci, ki so cenovno najmanj ugodni. Kitajska je dežela mnogih obrazov, v kateri najdemo veliko znamenitosti in zanimivosti, ki vas bodo tako očarale, da se boste tja radi vrnili. Če pogledamo le nekatere, nikakor ne moremo mimo glinene vojske v Xianu, neverjetne veščine Šaolinskih menihov, naravnost očarale vas bodo prikupne pande, pravljična pokrajina v Guilinu, sodobni in živahni Šanghaj, kraška pokrajina ter mešanica starega in sodobnega, ki zaznamuje utrip mesta Peking. Kitajska je svet, ki ga ne morete spoznati v enem samem tednu, to je dovolj le za bežen spoznavni dotik. Komaj po treh tednih jo lahko vsaj nekoliko začutite. Kitajska je dežela, ki jo dejansko morate obiskati večkrat, da zares spoznate vse njene posebnosti.

http://www.agencija-oskar.si/