Toplotna črpalka, različne izvedbe

Toplotna črpalka lahko izrablja različen vir toplote.

Vir toplote toplotna črpalka jemlje iz zemlje, vir toplote je lahko zrak okolice ali podtalnica pod površjem. Investitor mora upoštevati predvsem razpoložljivost vira, ki ima dovolj velik temperaturni nivo. Glede izvedbe je najbolj enostavna toplotna črpalka, ki zajema vir energije v okoliškem zraku. Zmogljivost te izvedbe je odvisna od zunanje temperature. Zelo učinkovit je tak način v prehodnem obdobju, z nižanjem temperature se učinkovitost manjša. V mnogih primerih je takšna toplotna črpalka združena z drugim načinom ogrevanja ali pa kot samostojna v podnebno milejših okoljih. Napredek tudi omogoča, da se meja uporabnosti premika. Danes tako dobimo črpalke, ki učinkovito delujejo na nižjih temperaturah kot nekoč. Dobra referenca o primernosti je najpogostejša toplotna črpalka oziroma najpogostejša izvedba toplotne črpalke v naši bližnji okolici. Talna voda je vir toplote, s temperaturo med osem in deset stopinj Celzija. Za izvedbo je takšna toplotna črpalka najbolj zahtevna, dodatno je potrebno pridobiti koncesijo za izkoriščanje vodnega vira. Izvedba zahteva dve vrtini, ki sta med seboj odmaknjeni približno petindvajset metrov. Iz prve vrtine se črpa voda, v drugo pa se vrača ohlajena voda. Tretji način je toplotna črpalka po sistemu zemlja voda. Poznamo tri različne vrste kolektorjev ter direktni uparjalni sistem. Ploskovni zemeljski kolektor je položen v globino meter do dva globoko, površina zemljišča po katerem je speljan cevni razvod mora biti od ena in pol do trikrat večji kot ogrevalne površine hiše. Kompaktni kolektorji se vgrajujejo v stene kanalov globoke do tri metre ter v jarke v spiralah ali v jame v obliki kolektorskih košar. Vertikalni zemeljski kolektorji so zacevljene vrtine, globoke od dvajset do sto metrov. Prednost te izvedbe je v izredno majhni potrebni površini za izvedbo. Direktni uparjalni sistem je enostavnejši za vgradnjo, vendar zahtevnejši za uporabo.

Toplotna črpalka je način ogrevanja z uporabo naravnih virov.

www.merkur.si/ogrevanje-in-hlajenje/toplotne-crpalke

Zima in ogrevanje

Dejstvo je, da smo v zimo že dodobra zakorakali in če še niste poskrbeli za ogrevanje vaših stanovanj, ste že malce pozni. A ker je za nami že kar nekaj mrzlih dni, ne dvomim, da za to niste poskrbeli.

Kako se ogrevate vi? Orožje po moji izbiri so toplotne črpalke. Sanitarno vodo ogrevam s pomočjo toplotne črpalke, pri tem so mi v pomoč tudi sončni kolektorji, ki ogrevajo vodo, to nato porabim za tuširanje gre pa seveda tudi v tla, ker prostore ogrejem s pomočjo talnega gretja.

Do danes sem živel že v kar nekaj različnih hišah, ki so na razpolago imele različne vrste ogrevanj. Moram reči, da sem z ogrevanjem s pomočjo toplotne črpalke v kombinaciji s talnim gretjem najbolj zadovoljen. Moram reči, da je bila sama investicija precej draga, a so mi bile v veliko pomoč različne subvencije za toplotne črpalke, ki so moj nakup precej olajšalje.

Poskrbite pa tudi za dobro izolacijo vaše hiše, naj bodo to izolacijske plošče, volna ali pa katerikoli drug material, ki se dandanes uporablja za izolacijo. Vsekakor vam še tako dodelan sistem z najmanjšimi izgubami ne bo koristil, če vaša hiša ne bo dobro ogrevana. Pri ogrevanju stremite tudi k temu, da bo vaš sistem kar najbolj prijazen do okolja. Tega se sicer zavedamo vse bolj, a še vedno premalo, naš planet moramo pustiti tudi zanamcem, saj ni samo naš, a brez ogrevanja na žalost ne gre.

Ogrevalni sistemi podjetja Tersus

Klima, peč na pelete, sončne celice, električni radiatorji in tako dalje. iIzbira primernega načina ogrevanja je precej težka odločitev, saj nam je na voljo ogromno različnih ponudb. Ogrevamo se lahko na drva, kurilno olje, električno energijo, sončno energijo, pelete in še kaj. To, da imamo veliko izbire je čisto pravilno, saj so si le tako ponudniki med seboj konkurenčni, cene pa so zato nižje, pa tudi niso vsi sistemi primerni za vse domove.

Slovensko podjetje Tersus iz Ljubljane je eno izmed večjih podjetij na trgu ogrevalne tehnike pri nas. V njihovi ponudbi boste našli klimatske naprave različnih ponudnikov, solarne sisteme in sončne celice, elemente talnega gretja, dodatke za kurjavo na pelete ter peči na pelete, električne radiatorje, toplotne črpalke IR grelce in druge izdelke, ki bodo poskrbeli, da vas nikoli ne bo zeblo. So zastopniki vseh priznanih znamk ogrevalnih naprav, nudijo vam klime Panasonic, LG, Toshiba, Daikin, Beha, Ebeca, znamke električnih radiatorjev Beha, Ebeco, Terma, toplotne črpalke Atlantic, Sanden in še in še.

Solarni sistemi znamke Watt vam bodo prinesli ogromno prihrankov, najdete pa jih nikjer drugje kot v podjetju Tersus. Vsekakor se vam splača preveriti njihovo ponudbo, saj so izdelki zaradi velikosti trgovine zelo ugodni, pa tudi njihovi strokovnjaki vam bodo znali kar najbolje svetovati. Če potrebujete nov ogrevalni sistem ali pa le posodabljate že obstoječo opremo boste v njihovi spletni trgovini našli vse željene izdelke, najdete jih na spletnem naslovu www.tersus.si, nudijo pa vam tudi montažo izdelkov.

Toplotne črpalke podjetja Tersus

Ste že kdaj razmišljali o tem, da bi tudi vi postali uporabnik toplotne črpalke? Sploh veste, katere so prednosti toplotne črpalke oziroma kaj so razlogi, da bi si tudi vi privoščili kvalitetno toplotno črpalko? Termodinamična naprava, toplotna črpalka, sprejema toplotno energijo iz okolice iz različnih virov (zemlja, voda, zrak) in nato to energijo s pomočjo kompresorja poviša na višji temperaturni nivo ter s tem procesom ogreva vašo vodo. Toplotne črpalke v tem smislu znižajo vaš račun za ogrevanja kar do 70%, v kolikor primerjate račun z ogrevanjem na kurilno olje. Poleg tega pa toplotne črpalke tudi v okolju za 70% zmanjšajo emisije ogljikovega dioksida, kar pa je prav tako odličen podatek. Z vgradnjo toplotne črpalke tako ne boste privarčevali le pri stroških za ogrevanje, ampak boste v veliki meri pripomogli tudi k znižanju obremenitve okolja z ogljikovim dioksidom. Kaj pa cena toplotne črpalke?

Toplotne črpalke vam ponuja več podjetij v Sloveniji, med njimi pa je tudi podjetje Tersus. Podjetje Tersus nudi vsem ljudem na področju celotne Slovenije projektiranje, vgradnjo, vzdrževanje in tudi servis toplotnih črpalk proizvajalca Atlantic. Na spletni strani podjetja Tersus si sicer lahko preberete še več o toplotnih črpalkah in preverite tudi tri različne vrste teh črpalk. Najbolj enostavna vgradnja je vgradnja toplotne črpalke zrak-voda, saj ne zahteva prav nobenih večjih gradbenih posegov, kot jo sicer črpalka zemlja-voda ali voda-voda. Montaža toplotne črpalke zrak-voda je v bistvu podobna montaži običajne klimatske naprave in tako jo je možno opraviti v enem dnevu.

Če vas zanimajo toplotne črpalke, potem vam toplo priporočamo, da obiščete spletno stran podjetja Tersus ter kontaktirate strokovnjake, ki vam bodo z veseljem pomagali do optimalne rešitve za vaš dom.