Menstrualna skodelica

Skodelice za zbiranje menstrualne krvi so vedno bolj priljubljene in razširjene tudi v Sloveniji. Menstrualna skodelica je izdelana in medicinsko preverjenega silikona, ki je pridobljen iz kremena, zato je primeren tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem, alergijam,… menstrualne skodelice so ekonomične, okolju prijazne, zdrave in predvsem varne.

Skodelica je od higieničnih vložkov in tamponov boljša zato, ker okoli nožnice ne ustvarja toplih in vlažnih pogojev, in tako preprečimo razvoj škodljivih bakterij in glivic. Skodelica pa je primerna in zanesljiva tudi med rekreacijo, plavanjem,…

Skodelica ne povzroča cistitisa, ki ga prenaša bakterija Esherichia coli, tako kot se to prenaša pri tamponih. V primerjavi s tamponi skodelica ne izsuši in ne draži sluznice, prav tako v nožnici ne pušča sledov vlaknin. Zaradi tega ker so tamponi navadno beljeni, lahko le ti porušijo naravno kislost nožnice, kar pa se z uporabo skodelice za zbiranje menstrualne krvi ne mora zgoditi. Menstrualna skodelica ne vsebuje alergenov in lateksa.

Slabosti v primerjavi z vložki in tamponi so, da je potrebno skodelico negovati in vzdrževati, saj je uporabna za dlje časa, navadno od 5 do 10 let, in je po uporabi ne vržemo stran, tako kot to naredimo z vložki in tamponi. Skodelico je potrebno prazniti in spirati dvakrat do trikrat na dan, kar pa bi bilo na javnih straniščih precej nerodno opravilo, tam bi si lahko pomagale s plastenko vode.

Skodelice se prodajajo v dveh različnih velikostih. Katero velikost izbrati je seveda odvisno od moči menstrualne tekočine in pa anatomije.

Menstrualna skodelica cena: cene menstrualnih skodelic se gibljejo okoli 30 evrov.