Menstrualna skodelica

Skodelice za zbiranje menstrualne krvi so vedno bolj priljubljene in razširjene tudi v Sloveniji. Menstrualna skodelica je izdelana in medicinsko preverjenega silikona, ki je pridobljen iz kremena, zato je primeren tudi za občutljivo kožo, nagnjeno h glivičnim obolenjem, alergijam,… menstrualne skodelice so ekonomične, okolju prijazne, zdrave in predvsem varne.

Skodelica je od higieničnih vložkov in tamponov boljša zato, ker okoli nožnice ne ustvarja toplih in vlažnih pogojev, in tako preprečimo razvoj škodljivih bakterij in glivic. Skodelica pa je primerna in zanesljiva tudi med rekreacijo, plavanjem,…

Skodelica ne povzroča cistitisa, ki ga prenaša bakterija Esherichia coli, tako kot se to prenaša pri tamponih. V primerjavi s tamponi skodelica ne izsuši in ne draži sluznice, prav tako v nožnici ne pušča sledov vlaknin. Zaradi tega ker so tamponi navadno beljeni, lahko le ti porušijo naravno kislost nožnice, kar pa se z uporabo skodelice za zbiranje menstrualne krvi ne mora zgoditi. Menstrualna skodelica ne vsebuje alergenov in lateksa.

Slabosti v primerjavi z vložki in tamponi so, da je potrebno skodelico negovati in vzdrževati, saj je uporabna za dlje časa, navadno od 5 do 10 let, in je po uporabi ne vržemo stran, tako kot to naredimo z vložki in tamponi. Skodelico je potrebno prazniti in spirati dvakrat do trikrat na dan, kar pa bi bilo na javnih straniščih precej nerodno opravilo, tam bi si lahko pomagale s plastenko vode.

Skodelice se prodajajo v dveh različnih velikostih. Katero velikost izbrati je seveda odvisno od moči menstrualne tekočine in pa anatomije.

Menstrualna skodelica cena: cene menstrualnih skodelic se gibljejo okoli 30 evrov.

Mena del življenjskega obdobja

Mena je del življenjskega obdobja . Od osebe do osebe je mena različno doživeta . Različnost dojemanja in doživetosti je povezana z individualnostjo. Na račun individualnosti je mena zelo različno opisana, praktično pa imamo toliko opisov, kot je oseb, ki jo opišejo. Mena se v nekaterih individualnih oznakah označuje kot novo življenjsko obdobje, nov začetek, nekaj novega, na drugi strani se označuje kot zmanjšanje ženskosti, manj ženskosti, okrnjena ženskost in podobno.

Tako kot so različni izrazi, se mena pojavlja v različnih starostnih obdobjih. Mogoče so različna življenjska obdobja del vzroka, da ima mena toliko različnih individualnih oznak. Mena nastopi v nekaterih primerih že okrog 40 leta starosti, v nekaterih primerih pa veliko kasneje. Starostno odboje, ko mena nastopi veliko kasneje je po 55 letu. Dolgoletne statistike, ki jih zdravstvo beleži je ugotovilo, da se mena v povprečju pojavi pri 51 letu starosti. Značilnosti obdobja, v katerem se mena pojavi je zmanjšanje števila spolnih hormonov. V obdobju nastanka jajčniki prenehajo proizvajati jajčeca. Mena je tako obdobje, ko menstruacije začenjajo izostajati , postopoma pa menstruacije povsem ponehajo. Na ta način ženska ne more več zanositi.

Mena ima poleg tega tudi druge znake. Pomanjkanje estrogena je eden takšnih. Da mena obstaja opazimo kot nočno znojenje in vročinske oblive. Bolečine včasih nastopijo pri spolnih odnosih. Vzroke za te bolečine gre iskati v suhi in občutljivi nožnici. Mena lahko povzroči neprijetne in čustvene motnje. Seveda so od osebe do osebe različne, saj nekateri le te komaj zaznajo, druge pa jih veliko bolj intenzivno doživljajo. Tudi problemi z nočnim spanjem se lahko pojavijo.

Telesne spremembe so ravno tako bolj ali manj Vidini odraz mene. Spremembe na telesu katere prinaša mena je suha koža, ki je včasih lahko tudi srbeča. Drugi znak, ki ga mena prinaša, so lahko tanjši in redkejši lasje.

Mena se z drugo besedo imenuje menopavza.