Bolečine v križu, simptom telesnega stanja

Bolečine v križu je simptom za telesno stanje .

Izkušnjo bolečine v križu ima približno štirideset odstotkov populacije, njeni začetki so različni. Nekatere prizadene prej, druge kasneje, različni so vzroki za nastanek ter je na splošno zelo individualna izkušnja . Za bolečine v križu je značilno, da so lahko mehanske, nemehanske ter prenesene. Mehanske bolečine v križu so nespecifične kostno-mišične poškodbe, zlomljena vretenca, stisnjeni živčni koreni, degenerativna bolezen medvretenčnih ploščic ali sklepov, hernija diska. Nemehanske bolečine so vnetne bolezni in okužbe ter tumorji, prenesene bolečin pa izvirajo iz notranjih organov. Gre lahko za ledvične kamne, okužba ledvic ter druge možne vzroke. Vse bolečine v križu torej ne gre metati v isti koš, nanje pa je potrebno biti v vsakem primeru previden. Poleg svojih občutkov se velja zanesti tudi na izkušnje oseb v ožjem družinskem krogu ter poklicnih sodelavcev. V ožjem družinskem krogu imamo veliko možnosti za prepoznavanje svojega zdravja v prihodnosti. Določene lastnosti smo podedovali od prednikov, imamo podobne navade, prehrano, kar pomeni tudi možno podobno ali primerljivo prihodnost. Zato bolečine v križu oseb v ožjem družinskem krogu lahko pomenijo zadnje opozorilo za začetek preventivnega ravnanja. Težave si povzročamo sami na različne načine ter nezavedno silimo bolečinam naproti. Tipičen primer povzročanja težav je nepravilno sedenje, nepravilno obremenjevanje hrbtenice, znani pa so številni drugi primeri povzročanja težav samemu sebi. Podobno lahko preventivno ukrepamo na poklicnem področju, kjer imamo svojo možno prihodnost demonstrirano na zdravstvenem stanju starejših generacij sodelavcev. Večji odstotek obolelih, poškodovani ali drugače prizadetih oseb pomeni večjo možnost naših težav v prihodnosti. Pri tem je mogoče z analiziranjem vzrokov ter njihovim aktivnim odpravljanjem doseči odpravo težav v prihodnosti. Druga možnost je preusmeritev v drugo poklicno dejavnost, ki nima takšnih težav ali na splošno velja za zdravju manj škodljivo profesionalno aktivnost.

Bolečine v križu so pogost problem s številnimi možnimi uspešnimi rešitvami.

Več

Bolečina v križu, investirajmo v zdravje

Bolečina v križu lahko narekuje investiranje v človeško zdravje .

Pogosto je bolečina v križu posledica slabe opreme in slabih navad. Človek se na opremo in navade prilagodi, enako velja za njegov organizem in zdravje. Vendar je prilagoditev le začasna in pogojena z določenimi pogoji. V primerih, ko prekoračijo mejo dopustnega opozorilni znaki kot je bolečina v križu kažejo nujnost ukrepanja. Včasih je zato potrebnih nekaj ur, včasih pa se težave kopičijo dlje časa. V nekaj urah nas bo bolečina v križu opozorila na nepravilnosti sedenja. Pri tem gre lahko za sam položaj ali naležno površino. Bolečine velikokrat popustijo, če nekoliko spremimo položaj, včasih pa je potreben večji poseg, ki se tiče naležne površine. Ta je lahko obrabljena do te mere, da postane neuporabna oziroma škodljiva zdravju. Pomembno pri tem je predvsem hitro in učinkovito ukrepanje. Nikakor ni priporočljivo odlašanje na prihodnost. Dolgotrajno lahko bolečina v križu povzroči bistveno večje težave, za katre bo potreben obisk strokovnjaka, kirurški poseg ali specialistično zdravljenje. Veliko vpliva na to imajo naše navade in življenjski slog. Predvsem gibanje in prehrana lahko izboljšajo težave kot je bolečina v križu. Kdor se veliko giba ali je to začel početi, zna povedati o pozitivnih učinkih. Najbolj očitno je pri osebah, ki so poenostavljeno povedano zasedene, ter pričnejo z aktivnim gibanjem. Bolečine pogosto razmeroma kmalu izginejo, učinki pa so vidni tudi na drugih področjih. Osebe, ki se veliko gibajo, na drugi strani takšni bolečin ne poznajo ali jih poznajo zgolj v izjemnih primerih. Zato so nam lahko zgled. Položaj hrbtenice določamo sami, zato je pravi položaj rutina, katero je dobro osvojiti čim prej. Tako bomo zmanjšali možnost nastanka bolečin na strokoven način, ki je hkrati enostaven.

Kdor osvoji občutek pravilnega položaja, bo pred sedenjem naredil vse, da se hrbtenica postavi v pravilen položaj, ima ustrezno oporo, bolečina v križu je s tem onemogočena.