Domene in VPS gostovanja

Kot je razvidno že iz naslova, bomo v današnjem članku govoril o domenah in gostovanju. Obe stvari sta ena izmed prvih korakov na poti do lastne spletne strani. Nakup domene je vsekakor potreben. Domena je naslov, ki ga vtipkate v okence brskalnika, je kot neko ime vaše spletne strani. Načeloma omejitev pri imenih domen ni, omejene so le domenske končnice, vendar je teh na razpolago kar nekaj.

Kot sem že rekel, omejitev pri imenih domen ni, če le ta niso zasedena. Prostost domene boste najlažje ugotovili z orodjem preveri domeno. To orodje vam na precej enostaven način poišče ali je domena, za katero ste se odločili še prosta. Ko najdete primerno domeno za vaš posel in je ta prosta, vam ostane le še registracija domene. To lahko opravite pri katerem izmed mnogih registratorjev domen v Sloveniji ali tujini.

Naslednji korak pri postavitvi spletne strani pa je zakup strežniškega prostora ali z drugo besedo gostovanja. Večinoma lahko izbirate med tremi tipi gostovanj in sicer običajnim spletnim gostovanjem, reseller gostovanjem ter pa VPS gostovanjem. Običajno gostovanje je super ugodno iz vas bo stalo že od slabega evra na mesec. Reseller gostovanje pride za vas v poštev, če imate naprimer podjetje, ki se ukvarja s spletnimi stranmi in jih izdelujete za svoje stranke, zakupljen strežniški prostor lahko prodajate naprej. VPS gostovanje pa je gostovanje za napredne uporabnike. Pri tem postopku zakupite strežniški prostor na virtualnem strežniku, dostop imate do zelo veliko podatkov in funkcij ter nastavitev, s strežnikom pa lahko upravljate popolnoma sami.

Na kratko smo predelali kako poteka nakup domene ter strežniškega prostora. Postavljanje spletne strani je kar obširna tema in o naslednjih korakih bomo spregovorili v katerem drugem članku.

Da bo vaša spletna stran služila svojemu namenu izberite zanesljivo spletno gostovanje

Spletno gostovanje ali gostovanje spletnih strani je ena izmed storitev, ki je lahko odločilnega pomena za našo pojavnost na svetovnem spletu. Poznamo brezplačno in plačljivo spletno gostovanje. Brezplačno je spletna rešitev, na katerega se pa vedno ne gre zanašati. Ponudniki brezplačnega gostovanja lahko namreč v nekaterih primerih brez privolitve lastnika spletne strani pripnejo neželene in celo škodljive oglase. Seveda to ne velja za prav vsakega ponudnika, a je dobro, da pozorno preberemo pogoje poslovanja, da se vam ne bo zgodilo, da nehote postanete žrtev nespodobnega obnašanja. Plačljivo spletno gostovanje ima kar se tega tiče kar nekaj prednosti, saj dobi vsak plačnik dostopne podatke za nadzorno ploščo ter prenos datotek na strežnik.

Spletno gostovanje

To pomeni, da lahko vsak naročnik sam nalaga in po potrebi briše datoteke in podatke. Pri brezplačnem spletnem gostovanju v večini primerov ne morete svoje spletne strani niti sami naložiti na strežnik, temveč jih je potrebno poslati ponudniku spletnega gostovanja, ki nato najprej sam upravlja z njo. Kar se tiče varnosti in zanesljivosti se sploh ne dvomi kateri izmed obeh načinov je boljši. Zanesljiv strežnik je tisti, ki je dostopen prav vsak trenutek v dnevu in zagotavlja zanesljivo spletno gostovanje.