Italija, zanimiva smučarska izkušnja

Italija je mnogim zanimiva smučarska izkušnja .

Svoja smučišča ima Italija na obsežnem delu celotnega severnega dela države, ki se razprostira od Slovenije na vzhodu, do Francije na zahodu. Slovenskim najbližja so smučišča v deželi Furlanija Julijska krajina. Nahajajo se na italijanski strani kaninskega pogorja, ter nadaljujejo v smeri proti Karnijskim Alpam.
Smučišča, ki jih ima Italija se nato nadaljujejo v drugih delih države sicer : Benečija, Lombardija, dolina Aoste, Piemont, Trentinsko – Zgornje Poadižje , Južna Tirolska. Smučišča so dobro urejena, imajo tudi dobro prometno povezavo. Na ta način je Italija in njena smučišča povezana z oddaljenimi kraji.
Italija je med Slovenci priljubljena destinacija. Razlogi za priljubljenost so dobra povezava, kultura, znanje jezika, kulinarika, domačnost in mnogi drugi. Med mnogimi Slovenci je Italija, kot smučarska dežela, zapisana kot številka ena za dnevno smuko. Oddaljene doline in pobočja, po katerih so speljane mnoge smučarske proge, so povezane s sodobno prometno infrastrukturo. Kar je za dnevno smuko več kot dobrodošlo, v veliko primerih tudi odločilnega pomena. Na ta način je omogočena smuka vsem, ki želijo smuko na podlagi hitre odločitve. Narekuje jo skromno odmerjen prosti čas in priložnost prostega dneva ali odličnega vremena. Pravo nasprotje temu so slovenski smučarji, ki jih Italija in njena smučišča zanima za daljše obdobje bivanja. Užitke smučanja planirajo veliko pred odhodom, temu primerno si rezervirajo prosti čas in do datuma odhoda do potankosti pripravijo vse potrebno. Ob vprašanju kako v primeru slabega vremena, na katerega na žalost nihče nima vpliva, znajo odgovoriti, da je ponudba ostalega dovolj pestra in zanimiva. Posebno smučarjem ob zahodni slovenski meji v tem primeru pripomore sožitje z bližnjo italijansko kulturo in navezanost vsakdanjika na sosednje dežele. V stiku z domačini hitro dobijo občutek domačnosti, ki je za bivanje zelo dobrodošlo.

Italija je zanimiva in raznolika smučarska dežela, vredna doživetja smučarskih izkušenj.