Fasada nudi neštete estetke rešitve

Fasada ponuja investitorju neštete estetske možnosti izgleda objekta. O možnosti so najbolj zgovorna nova naselja, kjer je fasada v veliki meri stvar odločitve investitorja ter imamo posledično na razmeroma majhnem prostoru veliko število različnih izvedb. S tem se hkrati izgublja pokrajini oziroma mikro okolju tipična fasada, ki pri starejših objektih govori veliko več kot kaže zunanji izgled. Končno izvedbo so v teh primerih prilagajali vremenskim razmeram. V pokrajinah oziroma mikrookoljih s suhimi klimatskimi pogoji je bila fasada v izgledu, materialih in izvedbi drugačna, kot v okoljih z obilico vlage. Danes vse naštete značilnosti in vremenske izzive rešujemo na drugačne načine, fasada ima zato na izgled predvsem estetsko funkcijo. Rešitve za vremenske izzive pa se skrivajo za samo zunanjo površino v materialih, zgradbi in konstrukciji.

Varčevanje z energijo je prioriteta sodobnih gradenj in obnov

Pogoji bivanja imajo danes sodobne, večje zahteve glede na preteklosti. Osredotočajo se predvsem na optimalno temperaturo in vlago v prostoru. Za varčevanje z energijo je pomembno, da se optimalna temperatura v prostoru ohrani čim več časa, odvečna vlaga pa iz prostorov odstranjuje s čim manj toplotnimi izgubami. Največkrat je zaželena optimalna temperatura enaindvajset stopinj Celzija ter zračna vlažnost med petinštirideset in petinšestdeset procentov. Seveda želimo, da se optimalna temperatura in vlažnost porazdeli enakomerno v celotnem objektu. Za kar pa lahko poskrbi zgolj dobra fasada ter izvedba toplotne zaščite nasploh. Fasada je v osnovi nanos maltne mešanice iz veziva, peska in vode. Zanjo se poleg zaščite zidovja zahteva paro prepustnost. Ločimo kontaktne, nepezračevalne in prezračevalne fasade. Kontaktna fasada je pri nas najpogostejša, podrobneje se deli na tanko in debeloslojno. Neprezračevalna fasada ima na opeko pritrjeno toplotno izolacijo, dodatno je obzidana z zunanjo plastjo opek. Prezračevalna fasada ima med toplotno in zunanjo fasadno oblogo zračno plast. Takšna fasada preprečuje nabiranje vlage v prostorih z možnostjo prehoda vlage iz notranjosti na zunanjo stran. Za več informacij kliknite tukaj.

Kaj mora zagotoviti kakovostna fasada?

Če se odločate za prenovo fasade, je potrebno pri tem izpostaviti kar nekaj vidikov, na katere je potrebno biti pozoren, preden se dokončno odločite kakšna naj bo le ta. Kakovost materialov in pravilna in strokovna izgradnja bosta poskrbela, da bo vaš dom doživel popolno prenovo in vam ter vašim najbližjim zagotovil najboljše ugodje.

Kakšna torej mora biti kakovostna fasada? Najpomembnejša je izolacija. Ta pripomore k zmanjšanju rabe energije v vašem domu. Tako boste pozimi pri ogrevanju in poleti pri hlajenju doma prihranili kakšen evro. Dobra izolacija bo poskrbela za stalno temperaturo v hiši ali stanovanju. Izolacija je zelo pomembna, zato je zelo pomembno, da se posvetujete s strokovnjaki kateri toplotnoizolacijski fasadni sistem je primeren za vašo hišo in kakšno debelino toplotne izolacije izbrati. Ta je odvisna od vrste toplotnoizolacijskega materiala. Bolj kot je izolalativen, tanjša je lahko izolacija fasade.

Kakovostne fasade morajo tudi “dihati”. Biti morajo paropropustne, obenem pa morajo odbijati dež. S pomočjo prezračevane fasade bo para, ki prehaja iz notranjega prostora v zunanji zid, izhlapela v navpičnem zračnem toku med toplotno izolacijo in fasadno oblogo.

Poleg izolativnosti in paropropustnosti pa mora fasada nuditi tudi zaščito vašemu domu. Nuditi mora tako zaščito pred atmosferskimi vplivi, kot tudi toplotno zaščito, požarno zaščito in zvočno zaščito.

Vse to so funkcije in lastnosti kakovostne fasade, ki bo poskrbela, da bo vaše bivanje udobno in prijetno, obenem pa vam bo pomagala prihraniti še kakšen evro. Poskrbela bo tudi za bolj estetski videz vaše hiše, saj boste lahko Izbirali med najrazličnejšimi odtenki.

Zagotovite si le kvalitetne in najlepše fasade

Vsak, ki gradi novo hišo, želi imeti takšno, kot si jo je zamislil in zagotovo želi takšno, ki bo vredna občudovanja. Zagotovo pa je tista zaključna faza pri gradnji hiše nova fasada. Fasade Libelagroup vsekakor izdeluje najbolj kvalitetne ter najlepše fasade in točno take si zagotovite. Seveda fasade niso primerne le za nove objekte, ampak so primerne tudi za hiše, ki so v slabem stanju ali pa so te fasade že zelo stare ter zelo grdega videza.

Fasade tudi niso enostavne za izdelavo in jih je na trgu tudi več vrst, tako da se zagotovo potrebuje strokovnjaka oziroma pravo podjetje, ki bo to izdelalo. Fasade na slovenskem trgu so različnih tipov in sicer poznamo kontaktne, paraprepustne ter prezračevalne fasade, najbolj pogoste pa so zagotovo kontaktne. Kontaktna fasada je primerna za vsak objekt, ki ne potrebuje dobre izolacije. Takšne fasade so sestavljene iz treh plasti, in sicer iz obrizga, grobega ometa in zaključne faze, ki je fini omet. Če pa so kontaktne fasade izolirane, so sestavljene iz izolacijske plošče in lepila, ki povezuje, potem sledi armirna plošča, osnovni premaz in zaključni sloj.

Zagotovo so bolj kvalitetne fasade, ki so izolirane, saj ščitijo pred vlago, znižujejo stroške ogrevanja ter tudi poleti hiša dalj časa ostane hladna. Fasada je tisti element na hiši, ki mora biti vrhunsko in kakovostno narejen, tako da se tu resnično splača izbrati najboljšo kvaliteto in je boljše, da varčujemo pri drugih hišnih stvareh, saj je fasada tista, ki nam bodo resnično služile in lepšale dom skoraj celo življenje.