Boleče grlo, pogosta težava

Boleče grlo je pogosta težava .

Težave, ki jih povzroča boleče grlo je preizkusi praktično vsak. Boleče grlo je posledica raznih negativnih vplivov. Zdravil za boleče grlo je veliko. Boleče grlo vsak človek zdravi na svoj način. Različni načini so posledica drugačnih življenjskih navad in izkušenj. Boleče grlo ljudje zdravijo predvsem na sodobne in klasične načine. Klasični načini so predvsem naravni. Velikokrat imajo zelo dolgo tradicijo in so bili koristni za boleče grlo v časih, ko ni bilo na voljo sodobnih načinov.
Boleče grlo na sodobni način lahko zdrvimo preprosteje in učinkoviteje, vendar se je potrebno zavedati tudi negativni posledic. Negativne posledice, ki jih boleče grlo oz. njegovo zdravljenje prinaša so lahko zelo različne. Razni sodobni načini vplivajo na obolelo mesto, hkrati pa vplivajo tudi na druge procese človeškega telesa kot je recimo prebava. Zelo dobrodošlo je zavedanje, da je boleče grlo moč odpraviti s preventivo. Do bolečega grla v tem primeru sploh ne pride, ali pa so posledice bistveno blažje. Varovanje zdravja je način človekove aktivnost, ki se zaveda raznih negativnih posledic. Zato ravna velikokrat tudi preventivno. Posledice se v prihodnosti morda ne bodo zgodile, vendar zaradi velike možnosti nastanka človek lahko ravna preventivno. Pri bolečem grlu je vzrokov lahko več, nekatere lahko na račun izkušenj iz preteklosti tudi predvidimo. S predvidevanjem se zavedamo negativnih posledic, temu primerno pa se pred tem oskrbimo z ukrepi, ki možnost nastanka negativni posledic na različne načine zmanjšuje ali celo prepreči. Zelo koristne so pri tem lastne izkušnje, lahko pa se oskrbimo z izkušnjami drugih preko raznih informacij oziroma medijev. Predvsem so dobrodošle takšne informacije, ko se znajdemo v tujem neznanem okolju ali situaciji. Takrat so lahko naše izkušnje preveč siromašne, ker z značilnostmi nismo bili še nikoli soočeni ali pa smo bili soočeni v manjši meri.

Boleče grlo zdravimo na razne načine.

http://fidimed.si/strokovni_clanki/grlo/9/hripavost/

Kaj je najboljše za boleče grlo?

Vzrokov za boleče grlo je lahko več, predvsem v zimskem času in v prehodnih obdobjih je to nekaj, tako rekoč povsem običajnega, še posebej v primeru, če smo med tistimi, manj odpornimi. Boleče grlo lahko vzamemo kot dober signal, da se z našim telesom nekaj dogaja, le to pa se z bolečino poskuša obraniti, lahko pa ga vzamemo kot nadlogo, proti kateri se bomo poskusili boriti z vsemi mogočimi sredstvi. V lekarnah, pa tudi v nekaterih specializiranih trgovinah, si lahko kupimo številna naravna sredstva, pastile iz islandskega lišaja, sirup iz trpotca, bršljana ali sleza. Če pa znamo za tovrstno težavo poskrbeti sami na naraven način, je v začetku meseca maja pravi čas, da naberemo smrekove vršičke, jim po plasteh dodamo sladkor, produkt le tega početja pa je odličen sirup. Prav takšen sirup je eden najboljših, ko nas boli grlo. Ko nas doleti boleče grlo, si lahko pomagamo z zeliščnimi čaji, grgramo pripravke iz žajblja, mlačnemu čaju pa dodamo med in limono. Tudi zeliščni čaji, še posebej takšni, iz žajblja, timijana, kamilice in slezenovca so za boleče grlo pravi balzam. Je pa seveda veliko odvisno tudi od tega, zakaj nas grlo sploh boli. Če nas namreč boli zaradi bakterijske infekcije oziroma tako imenovanega streptokoka in boleče grlo spremljajo še drugi bolezenski znaki, je vsekakor nujno potreben obisk zdravnika. Streptokokno vnetje žrela lahko prepoznamo po belih “otočkih”, ki se pojavijo na mandljih in na steni žrela. Gre za gnojne obloge, ki so posledica okužbe z bakterijo streptokok in so ob dodatnih simptomih najočitnejši znak, da ne gre le za nedolžen prehlad, temveč za angino, pri kateri je potrebna zdravniška oskrba. Ob streptokoknem vnetju žrela bezgavke na vratu postanejo otečene in občutljive. To je vidno že s prostim očesom, boleče grlo je zelo občutljivo, otečene bezgavke lahko tudi zatipamo.

Kaj je lahko vzrok za boleče grlo?

Boleče grlo je neprijetnost, ki vsaj enkrat doleti vsakogar izmed nas. Le kdo ne pozna bolečine pri požiranju, neprijetnega praskanja, skelenja in pekočega občutka v žrelu in nenazadnje tudi hripavega glasu, ki nam še kako povzroča težave. Lahko nas doleti v tako rekoč vsakem letnem času, a je vseeno nekoliko bolj pogosto v hladnem obdobju leta. Velikokrat se zgodi, da ko rečemo, da nas boli grlo mislimo na žrelo. Žrelo in grlo sta dve različni anatomski strukturi. Žrelo leži takoj za jezikom in je v bistvu stičišče prebavne in dihalne poti, grlo pa leži nekoliko nižje in je organ, ki proizvaja glas. Boleče grlo je lahko posledica virusne in bakterijske okužbe, povzročitelji so lahko virusi, ki povzročijo prehlad in gripo. Poleg pekočih bolečin sta pri virusnih vnetjih navzoča še občutek suhe sluznice in predvsem bolečine pri požiranju. Boleče grlo je lahko tako posledica vnetja.

Če je vnetje virusno ali je bakterijsko ni mogoče vedno ugotoviti na prvi pogled, zato zdravnik napoti bolnika na mikrobiološke preiskave in na pregled krvi. Pri bolečem grlu velikokrat v trenutku pomislimo na angino in že odhitimo po antibiotike ali v prvo lekarno po vse mogoče in nemogoče pripravke. Vendar je pomembno, da se ve, da vsaka bolečina v grlu le ni angina. Včasih je govora tudi o vnetju žrelne sluznice, ki je največkrat reakcija na okužbo z virusi in je odziv na vlažen in na hladen zrak. Velikokrat je boleče grlo zgolj začetek navadnega prehlada, kar zaznamo kot pekoč občutek, praskanje v žrelu in kot boleče požiranje, ki jih lahko spremljajo kihanje, kašlanje, izcedek iz nosu, zmerno povišana telesnatemperatura ter splošna utrujenost. V takšnem primeru je zdravljenje usmerjeno le na lajšanje težav, saj zdravil, ki bi delovala na viruse ni. Boleče grlo lahko blažimo s antiseptiki in lokalnimi anestetiki.

Več najdete tukaj