Sončna elektrarna in sončne celice

Sončna elektrarna in sončne celice

Sončne celice oziroma fotovoltaične celice so naprave, ki sončne fotone, torej sončno energijo, s pomočjo elektronov pretvorijo v elektriko. Ta proces je zanesljiv, čist in kot edini vir energije potrebuje le svetlobo. Ko se sončni žarki dotaknejo sončnih celic jih polprevodniški materiali, ki so v sončni celici, določen del vsrkajo. Nato energija delcev svetlobe zbija elektrone iz atomov v teh polprevodnikih in se tako elektroni ločijo od atomov ter nadaljujejo s potovanjem skozi material in ustvarjanjem elektrike.

Sončne celice se sicer uporabljajo za različne namene, zasledimo pa jih tudi v preprostejših napravah, kot je naprimer kalkulator ali pa v zelo zahtevnih napravah, kot je vesoljska postaja. Povprečna življenjska doba ene sončne celice pa dosega kar 40 let. Sicer je energija iz sončnih celic neprimerno dražja od tiste elektrike, ki jo pridobimo iz tradicionalnih elektrarn, ampak je pa prijazna do okolja in je zelo primerna tudi za preskrbo odročnih območij.

Zakaj pa bi se odločili za sončno elektrarno Metronik Solar? Prvi razlog je to, da je sonce neka splošna dobrina, katere je dovolj za vse. Sončna elektrarna nam daje tudi najbolj čisto energijo, ki pa poleg energetske samozadostnosti lahko omogoči tudi zaslužek. Ker se sončne elektrarne večinoma gradijo na objekt, ki že obstajajo, le te ne posegajo v okolje, poleg tega pa je sončna elektrarna za okolje popolnoma nemoteča, saj ne onesnažuje in ne povzroča hrupa.

Največji izplen sončne elektrarne je načeloma v času najdražje in največje dnevne porabe električne energije. Vzdrževanje sončne elektrarne praktično ni potrebno, poleg tega pa je njena izgradnja hitra. S sončno elektrarno pa si lahko pridobite tudi neodvisnost na področju oskrbe z električno energijo.

Comments are closed.