Primerna tekaška oprema

Ženski tekVprašanja o tem, kakšna je primerna tekaška oprema, so izjemno zapletena in odvisna od konstitucije vsake osebe, njenega spola, telesne teže, terena po katerem teče in še bi lahko naštevali. V nadaljevanju tega članka, si bomo ogledali, na kaj moramo biti v splošnem pozorni pri nakupu. Najbolj pomembna tekaška oprema so nedvomno tekaške copate.

Zakaj je to najpomembnejša tekaška oprema? Odgovor je preprost: tekaški copati predstavljajo stik med stopalom in podlago, obremenjeni so pri vsakem koraku in od tega, na kakšen način obvladujejo to obremenitev, bo odvisen tek kot celotna dejavnost. Bolj kot oseba hitro teče, večja je obremenitev oziroma mehanični pritisk na celotno telo.

Nekakovostna tekaška oprema kot so poceni tekaški copati, lahko naredijo več škode kot ima oseba od teka koristi za svoje zdravje. Slabi tekaški čevlji močno obremenjujejo sklepe in hrbtenico, kar lahko na dolgi rok ustvari precej težav. Tekaška oprema mora biti torej kakovostna, kar se copat tiče, velja poudariti predvsem to, da na izbiro vplivajo mnoge individualne lastnosti. Prava izbira je odvisna od zgradbe stopala, telesne teže, tehnike teka in tudi od tega, če je imela osebe v preteklosti kakšne poškodbe. Nasploh pa naj bo tekaški copat dovolj prožen na pregibu, biti mora popolnoma udoben, kar pomeni, da nikjer ne tišči, prsti so fiksni, vendar imajo malo svobode med pol in enim centimetrom. Zagotovo pa so tudi oblačila zelo pomembna tekaška oprema.

Najpomembnejša lastnost, ki jo ima kakovostna tekaška oprema, je lahka teža. Bolj kot je tekaška oprema lahka, manj bo sam tek oviran in bolj bodo gibi potekali naravno in tehnično pravilno. Pomembno je tudi to, da oblačila niso preveč ohlapna, saj lahko ovirajo gibanje v razkoraku nog in pri pomikanju rok. Torej mora biti tekaška oprema takšna, da omogoča čim bolj neovirano telesno koordinacijo in predvsem ne povzroča nobenih tehničnih pomanjkljivosti samega teka. Vso tekaško opremo boste našli na http://www.superge.si/

Comments are closed.