Planinski čevlji za zahtevnejše pohodnike

Planinski čevlji igrajo zelo pomembno nalogo pri pohodništvu, verjetno bi lahko brez slabe vesti zatrdili, da gre kar za najpomembnejši kos opreme. Ravno čevlji so namreč stalno v neposrednem stiku z gorato deželo, hkrati pa seveda tudi z občutljivimi nogami – dobri čevlji lahko naredijo veliko razliko v udobju in počutju, pripomorejo pa tudi k varnosti in zdravju. Zahtevnejši uporabniki bodo znali te odlike hitro prepoznati, dobre čevlje pa bodo cenili. Seveda je pomembno, da imajo planinski čevlji tudi tiste splošne lastnosti, ki jih iščemo pri izbiri nove obutve. Biti morajo kakovostni in vzdržljivi, da jih ne bomo razparali že ob prvem stiku z ostrim gorskim kamenjem, predvsem pa morajo imeti zanesljiv podplat za brezkompromisen oprijem na spolzki podlagi. Ogromno pomeni še udobje, ki odloča tudi o morebitnem nastanku žuljev, seveda pa je ključnega pomena za prijetno izkušnjo na večdnevnih ali drugih daljših odpravah. Navsezadnje pa planinski čevlji zagotavljajo varen in stabilen korak ter s tem varujejo pred zvini in zlomi gležnjev in kolen ter drugimi pogostimi poškodbami.

Planinski čevlji zahtevajo premišljeno izbiro

Glede na to, kako pomembno vlogo igrajo planinski čevlji na zahtevnih turah, se splača v izbiro in nakup takšne opreme seveda vložiti veliko časa in truda, pa tudi denarja. V vsakem primeru je treba čevlje pred nakupom dobro preizkusiti, kolikor to pač dopušča prodajalna, kjer jih kupujemo. Pametno je preizkusiti več modelov in ugotoviti, kateri planinski čevlji že ob kratkem testu najbolj prepričajo. Vsekakor pa je treba nove čevlje preizkusiti tudi v praksi na terenu, najprej na kakšnem krajšem izletu, preden se odpravimo na zahtevno turo. Pomembno je, da planinski čevlji dobro sodelujejo z drugo opremo, predvsem z nogavicami – pri testiranju obutve pred nakupom moramo uporabiti nogavice, ki jih običajno uporabljamo na pohodih, da ugotovimo, kakšen bo občutek pri uporabi v hribih. Poleg tega je pametno izbrati velike čevlje, ki puščajo stopalu nekaj prostora za otekanje na dolgih turah.

Več o tem preberite v članku Kako izbrati prave pohodniške čevlje.

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>