Nevarnost požara in drugih poškodb v kuhinji

Varnost v kuhinji je zelo pomembna, čeprav ji mnogokrat posvečamo premalo pozornosti. Zaradi vsakodnevne rutine, se običajno sploh ne zavedamo vseh nevarnosti, ki prežijo na nas. Nenazadnje je kuhinja zagotovo prostor v stanovanju z največ možnimi varnostnimi tveganji.

Pojdimo skozi nekaj najbolj pomembnih nevarnosti na katere moramo paziti v vsaki kuhinji.

Nevarnost požara
Nasprotno od radožive pesmi “Fire in the kitchen”, pravi ogenj v kuhinji lahko predstavlja veliko težavo. Najprej bodimo pozorni kako smo pri kuhanju oblečeni. Šali, kravate in predolgi rokavi bi se lahko ob plinskem štedilniku hitro vneli in v takšnem primeru zagotovo kuhanja ne bi zaključili z večerjo za mizo. Pogosti netilci požara so tudi pregreto olje, flambiranje hrane, talenje plastičnih ročajev na neizklopljeni grelni plošči, kratek stik na gospodinjskih aparatih in podobno. Vsem tem težavam se z veliko mero previdnosti lahko izognemo. Če pa vseeno pride do gorenja hrane ali olja v posodi, nikar ognja ne skušajte pogasiti z vodo, ampak posodo pokrijte s pokrovko. Na ogenj, ki gori izven posode lahko stresete sodo ali sol in tako preprečite ogenj v kuhinji.

sodobne kuhinje
Ureznine in druge poškodbe v kuhinji
Vsi poznamo pregovor, da slabo nabrušen nož pomeni da je pri hiši slab gospodar. Čeprav je oster nož bolj nevaren kot ne, je tak nujno potreben za pripravo hrane. Ureznine se predvsem dogajajo pri rezanju živil in pranju nožev. Niso pa redke poškodbe pri nepravilni uporabi nožev, kot je odpiranje pločevink, rezanje embalaže, vijačenje na električnih napravah in podobno. V kuhinji pazimo tudi na druge poškodbe, ki se lahko pripetijo vsakomur. Seveda vemo, da voda in elektrika nista prijateljici in vendar pogosto z mokrimi rokami izklapljamo električne kable iz vtičnice. Nikoli kabla ne vlečemo iz vtičnice, če je gospodinjski aparat še v delovanju.

V kuhinji vedno poskrbimo za varnost, le tako si lahko obetamo okusno in mirno večerjo.

Comments are closed.