Klasični ali zunanji trdi disk?

Trdi disk je ena izmed najbolj pomembnih komponent računalnika in hkrati najbolj razširjena vrsta zunanjega pomnilnika. Je namreč komponenta na kateri imamo posamezniki shranjene vse podatke. Klasični notranji trdi disk je sestavljen iz okroglih kovinskih ploščic, ki so prevlečene z magnetno snovjo ter bralne glave. Njihove zmogljivosti običajno merimo v GB (gigabajtih) ali TB (terabajtih).
Nekaj let nazaj je bil notranji disk edino, kar so premogli računalniki.

Z vedno večjimi potrebami in grožnajami pa se je vedno bolj uveljavil zunanji trdi disk. Zunanji diski se danes uporabljajo v kombinaciji z notranjimi. V večini primerov jih uporabniki uporabljajo predvsem za shranjevanje nekoliko bolj občutljivih podatkov, za katere je dobro, da so shranjeni ločeno od računalniške mreže. Med najbolj priljubljenimi danes so vsekakor zunanji disk 500gb, zunanji disk 1tb ter za nekoliko zahtevnejše uporabnike zunanji disk 2tb. Zunanji trdi disk ima precej prednosti pred klasičnim trdim diskom. Nekaj od njih smo omenili že zgoraj, odlično pri zunanjem disku pa je tudi to, da deluje po principu plug-and-play, kar pomeni, da boste preko USB kabla lahko dostopali do datotek na njem na kateremkoli računalniku. Tako postane povsem enostavno prenašati datoteke iz računalnika na disk ali iz diska na katerikoli računalnik.
Če boste kupovali zunanji trdi disk, se vsekakor splača vložiti nekaj več denarja in kupiti nekoliko večji disk kot zunanji trdi disk 500gb. Mogoče se sliši veliko, vendar se povprečen uporabniku kmalu znajde z pomanjkanjem prostora.

Comments are closed.