Kdo plačuje za prostovoljno zavarovanje

Prostovoljno zavarovanje je mogoče v Sloveniji skleniti pri eni izmed zdravstvenih zavarovalnic. Posamezniki lahko izbirajo med Triglavom, Vzajemno in Adriatic Slovenico. Premije, ki jih morajo plačevati, so povsod enake, tako da iz tega vidika je izbira skorajda povsem odvisna le od osebnega okusa ali zaupanja v določeno zavarovalnico. Pri tem sicer ni potrebno skrbeti, saj s tem, ko je prostovoljno zavarovanje poravnano, ne glede na to pri kateri zavarovalnici, zavarovancu ni potrebno doplačevati za zdravstvene storitve.

V Sloveniji je prostovoljno zavarovanje za mladoletne urejeno prek enega izmed staršev. Vendar pa se stvari popolnoma spremenijo takoj, ko oseba postane polnoletna. Od takrat je potrebno za prostovoljno zavarovanje posebej poskrbeti, saj v primeru, da oseba ni dodatno zavarovana, izgubi pravico do popolnega finančnega pokritja zdravstvenih storitev. V primeru, da se oseba, ki je postala polnoletna, še naprej šola, potem je lahko do 26. leta zavarovana prek enega izmed staršev.

V takšnem primeru mora oseba priskrbeti potrdilo o vpisu, ki ga starš izroči delodajalcu ali pa ga nese na center za socialno delo. kar osebno. V primeru, da oseba izgubi status dijaka ali pa študenta, potem mora za prostovoljno zavarovanje poskrbeti sama. Prav tako mora oseba za prostovoljno zavarovanje poskrbeti sama, kadar dopolni 26 let. To velja tudi v primeru, da ima še vedno veljaven status dijaka ali pa študenta, 26. leto je mejnik, po katerem zdravstveno zavarovanje ni več možno v obliki družinskega člana. K temu lahko dodamo, da zakonski par, v katerem je ena oseba zaposlena, druga pa ni, lahko nezaposlena oseba koristi obvezno zdravstveno zavarovanje prek svojega partnerja, vendar pa to ne velja za prostovoljno zavarovanje.

V zadnjem času vse večji delež zdravstvenih storitev krije prostovoljno zavarovanje, tako da navkljub imenu se prav vsakomur, ki ni v rednem delovnem razmerju splača, da ga ima, saj mora sicer sam doplačevati večino zdravstvenih storitev.

http://www.vzajemna.si/

Comments are closed.