Kalcij ni zgolj element, za naše telo je izjemnega pomena

Kalcij je v našem telesu zelo pomemben, največ se ga nahaja v kosteh in zobeh in jim daje trdnost in strukturo. Prav tako je potreben za krčenje in sproščanje prečno progastih gladkih mišic, sodeluje pri uravnavanju prepustnosti celičnih membran in prevajanju živčnih impulzov. Kalcij je življenjskega pomena saj sodeluje pri procesu strjevanja krvi in vpliva na normalni ritem srca, ter sodeluje pri številnih encimskih procesih. Kalcij je sestavina mnogih živil, največ ga dobimo s uživanjem mleka in nekaterih mlečnih izdelkov, kot so sir in jogurt. Prav tako najdemo kalcij še v nekaterih drugih živilih in sicer v ribah, mesu, špinači, soji, ohrovtu, v suhih slivah, pa tudi v korenčku, dodan pa je tudi nekaterim prehranskim izdelkom, recimo pomarančnemu soku. Pomanjkanje kalcija je dokaj pogosto, najpogosteje pride do slednjega v starosti in v dobi hitre rasti, torej odraščanja. Skozi daljše obdobje pomanjkanja privede do izgube kostne mase, kar pa vodi do osteoporoze. Takrat pa nastanejo zelo neprijetne posledice, namreč kosti izgubljajo svojo gostoto in postajajo vedno bolj krhke, zato se pojavljajo pogosti zlomi. Premajhen vnos kalcija v telo se kaže v mravljinčenju, krčih v mišicah, izgubo apetita in v motenem ritmu srca.

Comments are closed.