Kaj povzroča izpadanje las

Izpadanje las je težava, s katero se srečuje veliko ljudi. Najprej pa je potrebno razčistiti, da je izpadanje las povsem običajna stvar, kajti vsak las enkrat odmre in odpade. Sicer pa drži, da je izpadanje las lahko tudi znak kakšne bolezni ali stanja, v katerem se nahaja človeški organizem. Mnogo ljudi pa so preprosto obsojeni na izpadanje las, saj je njihova genska zasnova takšna, da povzroča tanjšanje in izpadanje las. Vendar pa vsak vzrok je mogoče ublažiti in izpadanje las omejiti in se uspešno boriti proti temu stanju, ki je zagotovo za vsakogar neprijetno in nezaželeno.

Družba, v kateri živimo, je precej občutljiva na urejenost lasišča. Ženske in moški porabijo precej denarja za to, da imajo urejene lase, saj je to znak urejenosti osebe, spada pod bonton in je pomemben vidik estetike. Zato je povem razumljivo, da vse s podobnimi težavami zanimajo ukrepi proti plešavosti. Pred tem pa je potrebno pogledati, kateri so najbolj pogosti vzroki za izpadanje las.

Med najpogostejše vzroke spada tako imenovani telogeni efluvij. V tem primeru se izpadanje las pojavi nekaj mesecev po sprožilnem dejavniku: lahko gre za stres, spremembe v hormonski sliki, nekatera zdravila, vnetne bolezni in pa tudi kakšna večja sprememba v prehranskih navadah. Običajno takšno izpadanje las ni trajno, saj se lasje že po nekaj mesecih obnovijo. Ta vzrok je nekoliko bolj prisoten pri ženski populaciji kot pa pri moški.

Naslednji dejavnik je androgena alopecija. Gre za podedovan gen, ki sproža tanjšanje in izpadanje las. Lahko se aktivira že zelo zgodaj in sicer v dvajsetih ali pa tridesetih letih. Pri moških se ta dejavnik najprej kaže pri redčenju las v področju senc, tako da je to eden tipičnih znakov, na katere je potrebno biti pozorni. V mnogih primerih pa osebe opazijo enakomerno tanjšanje las na celoten lasišču, čemur nato sledi tudi izpadanje las.

Več informacij in produktov

Leave a Reply

XHTML: You can use these tags: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>