Izrabljeni brisalci lahko poškodujejo vetrobransko steklo

Tisti, ki uporabljate korekcijska očala dobro veste kako moteč je pogled skozi umazana ali poškodovana stekla. Enako velja tudi pri avtomobilskem vetrobranskem steklu. Za čista stekla med vožnjo skrbijo brisalci, tudi tisti zadaj, na steklu pritljažnih vrat. Brisalci so različno obremenjeni skozi celo leto, pozimi zaradi mraza, v preostalih delih leta pa predvsem zaradi pogostih padavin in veliko prašnih delcev v zraku. Ugotovimo lahko, da so brisalci pogosto v uporabi, to pa vpliva tudi na samo vetrobransko steklo.

brisalci vetrobranskega stekla

Nekaj osnovnih pravil je potrebno upoštevati, da bodo brisalci delovali učinkovito in čim daljši čas, ter da ne uničujemo vetrobranskega stekla.
Prvo pravilo je, da vedno ko se odpravljamo na pot z avtomobilom, preverimo ali so brisalci čisti in odstranimo morebitne nečistoče, kot so listje ali večji prašni delci.
Poskušajmo se izogniti vklapljanju brisalcev po suhem vetrobranskem steklu. S tem lahko resno opraskamo steklo, še posebno, če so brisalci umazani. V vodo za čiščenje vetrobranskih stekel je priporočljivo dodati tudi nekaj čistila ali sredstva proti zmrzovanju.
Pomembno je tudi, da v zimskem času ne brišemo stekel z zamrznjenimi brisalci, saj bi lahko povzročili praske na steklu. Najprej odstranimo sneg in led ter nato ogrejemo steklo in brisalce.

Enako velja tudi za brisalce stekla pritljažnih vrat, še posebno pri avtomobilih, katerim se zadnje steklo izdatno maže.
Bodimo pozorni na delovanje in izrabljenost brisalcev in menjajmo brisalce ko je to potrebno. Priporočljiva je menjava vsaj enkrat ali dvakrat na leto.

Comments are closed.