Gorska kolesa za ekstremne športnike

Poznamo različna kolesa oz. različne vrste koles. Vsako kolo se najbolje obnese na določenem terenu. Če kupujete kolo, ki ga boste uporabljali pretežno na gozdnih poteh, makadamu in podobnih terenih, le redko pa se boste odpravili na cesto, potem je gorsko kolo to kar potrebujete.

Gorska kolesa so običajno zelo trpežna. Pogosto morajo namreč kljubovati različnim silam, ki so lahko precej neugodne že ob vzponih, pri spustih pa so lahko celo nekajkrat večje. Gorska kolesa se odlikujejo tudi po opremi, ki jih krasi.

Najbolj obremenjeni so menjalniki. Pogosto se namreč zgodi, da želimo prestaviti ob vožnji po hribu navzgor in ob sočasnem pritisku na pedala mora biti menjalnik izredno kvaliteten, da mu uspe prestaviti ter da se ob tem ne pokvari.

Z gorskim kolesom se lahko podamo tudi na bolj ekstremne ture v naravo

Gorska kolesa so tako sestavljena iz različnih delov, ki morajo delovati, če se želimo voziti in uživati ob raznih podvigih. Poleg samega ogrodja kolesa in že omenjenega menjalnika imajo tudi pnevmatike ter platišča pomembno vlogo. Nujno je, da so dobro nastavljena, pri pnevmatikah pa je pomembno tudi to, da je tlak v njih zadosten. Zavore nam pridejo prav predvsem pri spustih, pri vzponih jih ne boste prav dosti potrebovali, a tako kot po vsakem dežju posije sonce se tudi po vsakem vzponu spustite nazaj v dolino. Sedež, prestavne ročice, pomožne ročke, pedala in še kar nekaj ostalih stvari pa tvori celoto, ki mora biti vedno popolna.

Poznamo tako žensko gorsko kolo kot moško gorsko kolo. Sama oprema se med moškim in ženskim kolesom ne razlikuje prav bistveno, še največja razlika je v samem ogrodju kolesa.

Comments are closed.