Naj vam samoplačniški ultrazvok srca naredi Ultralab

Se ne počutite najbolje, imate težave s srcem, ki so se pojavile zdaj ali pa so že prirojene, pa morate srce spremljati ves čas, kar je najbolje kar z ultrazvokom? V kolikor imate že redne preglede, potem ste na ultrazvok srca prav gotovo naročeni kar redno, v kolikor pa bi želeli prvič ali pa po dolgem času opraviti ultrazvok srca, pa se je prav gotovo še najbolje odločiti za ultrazvok srca pri podjetju Ultralab, saj si lahko na ta način zagotovite, da boste prišli na vrsto takoj, obravnavali vas bodo res strokovno, si vzeli čas za vas in vam na koncu vse izvide tudi prevedli v vam jasen jezik. Pri tem pa brez skrbi, lahko boste šli s temi izvidi kamor boste želeli naprej, le da boste do izvidov in diagnoze prišli bistveno hitreje. Nič ni hujšega kot to, da čakate na ultrazvok srca nekaj mesecev, potem pa še kak mesec na izvid, s katerim greste lahko šele do vašega zdravnika in do nadaljnjih preiskav.

 

Ultralab poskrbi za to, da vam bo ultrazvok srca res omogočil čim krajše okrevanje

Naj vam samoplačniški ultrazvok srca naredi Ultralab

ultralab izvaja samoplačniški ultrazvok srca

Kot že rečeno, je vsekakor izjemno pomembno to, da čim prej pridete do pregleda in vsekakor tudi do izvidov.  Le tako boste lahko na koncu prišli tudi do zdravljenja, saj le hitro zdravljenje prepreči kakšne morebitne zaplete pri zdravljenju. Zakaj je torej omenjeno podjetje še najboljša izbira, saj imamo kar nekaj ponudnikov? Si želite, da je ultrazvok srca opravljen z najboljšimi možnimi aparaturami, ki so zdaj na voljo in ki so boljše zato, ker omogočajo bistveno bolj čisto sliko, veliko lažje zdravnik točno ugotovi, kaj se z vami dogaja in tako so rezultati veliko bolj zanesljivi. Ni to tisto, kar je izjemno velika prednost? Hkrati pa pri tem podjetju ultrazvok srca niti ni prav zelo drag, morda boste kje našli ponudnika, ki je cenejši za kakšnih deset ali pa še manj evrov, vendar pa če bo kvaliteta preiskave slabša, je na koncu ta pregled prav gotovo dražji. Se strinjate?

 

Izračun indeksa telesne mase, dobra osnova za oceno idealne postave

Izračun indeksa telesne mase je dobra osnova za oceno idealne postave. Ob tem izračun indeksa telesne mase upoštevati vse pomembne spremenljivke.

Natančen izračun upošteva višino, težo, spol in starost

Lepa postava je na drugi strani lahko oblikovana preko intenzivnega in ukvarjanja z temu cilju primernim športom ali rekreacijo. Odločimo pa se lahko tudi za razne kombinacije športov ali rekreacij, ki se izmenjujejo glede na možnosti. Plavanje je na splošno dobra izbira, vendar imamo pozimi včasih težji dostop do bazenov. Več možnosti obstaja v večjih mestih, športnih centrih, zdravilišči ali na drugih podobnih mestih. Drugod je možnosti manj. Izmenjava različnih športov oziroma aktivnosti je primerno tudi zaradi boljše regeneracije. Seveda je potrebno pravilno odmeriti aktivnost in intenzivnost, ter določiti prioritete. Sam izračun indeksa telesne mase je pri zelo aktivnih osebah praktično nesmisel, saj se idealna teža glede na višino samodejno uravnava aktivnosti primerno. Bolj pomemben je izračun indeksa telesne mase za osebe, ki se odločajo spremeniti življenjski slog in poskrbeti zase in svoje zdravje. V določenem zaporedju ponovljen izračun indeksa telesne mase takšne osebe tudi motivira, saj se v razmeroma kratkem času lahko ob pravilnih pristopih in aktivnostih hitro pokažejo rezultati. Za izračun indeksa telesne mase imamo na voljo več možnosti, priljubljeni so razni spletni kalkulatorji. Pomembno je predvsem, da so opremljeni s čim več spremenljivkami. Osnovni izračun indeksa telesne mase temelji na telesni teži in višini, telesno maso v kilogramih delimo z kvadratom višine izražene v metrih. Vendar je lahko osnovni izračun indeksa telesne mase napačen oziroma odstopa, saj ne upošteva spola in starosti. Vrednosti za ženski spol so nekoliko nižje, s starostjo se obratno vrednosti zvišujejo. Normalna teža za ženske je tako med devetnajst in štiriindvajset, za moške pa md dvajset in petindvajset. Navedena normalna teža velja za ženske med osemnajstimi in štiriindvajsetimi leti, nad petinšestdesetimi leti pa izračun indeksa telesne mase pokaže normalno težo med štiriindvajset in devetindvajset.

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila

Kompresijske nogavice so namenski kos oblačila. Zasnova kompresijske nogavice poskrbi za zunanji pritisk, s tem zoži veno ter posledično omogoča venskim zaklopkam ponovno opravljanje funkcije ter preprečuje zastoj pretoka krvi v času mirovanja.

Kompresijske nogavice imajo namesnko uporabo

Klasična zaščita stopal s terapevtskim učinkom

V ostalih lastnostih se kompresijske nogavice ne razlikujejo od klasičnih nogavic. Klasične nogavice so domena predvsem zahodne kulture, predvsem v hladnejših obdobjih ter na hladnejših območjih. Kdaj natančno jih je človek izumil ni znano, zagotovo pa sodijo med zgodnejše človeške izume. K izumu je zagotovo prispeval mraz, učinek mrzlih stopal je tudi vsem znan. Do današnjih dni so se nogavice razvile v široko ponudbo zelo različnih izvedb. Med posebne izvedbe sodijo tudi kompresijske nogavice, obstaja pa še cela vrsta drugih posebnih izvedb. Izbira nogavic tudi veliko pove o kupcu, njegovi skrbi za lastno zdravje in dobro počutje. Vsem nogavicam je na prvem mestu je skupna zaščita stopal pred umazanijo, mrazom, grobimi materiali ter drugimi negativnimi vplivi iz okolja. podobno skupno imajo kompresijske nogavice estetsko funkcijo. Barva nogavic ter druge estetske lastnosti je mogoče v veliki meri izbirati kot pri klasičnih nogavicah. Zato kompresijske nogavice v ničemer ne odstopajo v estetski vrednosti od klasičnih nogavic. Prav tako jih je mogoče izbirati v estetskih lastnostih kompresijske nogavice ter prilagoditi z ostalo izbrano ali obstoječo garderobo. Pravila so znana, potrebno jih je zgolj upoštevati. Dodana vrednost kompresijskih nogavic je v terapevtskem učinku, zato pogosta uporaba ni nobena posebnost. Prej bi lahko rekli, da gre za večjo osveščenost uporabnikov. Problemi z žilami se pojavijo iz različnih razlogov, njihovo odpravljanje je dolgotrajno. Kompresijske nogavice rešijo estetsko težavo, mogoče pa jih je uporabljati tudi v preventivne namene. Vzroki so lahko nezdrave življenjske navade, genska nagnjenost, zmanjšanje fizične aktivnosti ter različni drugi vzroki. Večje obremenitve stopal so pogoste pri nekaterih pri nekaterih poklicih, kompresijske nogavice v takih primerih delujejo blagodejno preko terapevtskega učinka. Več o kompresijskih nogavicah si preberite na spletni strani: https://www.tomassport2.si/

Ogljikovi hidrati zagotavljajo energijo telesu

  • Ogljikovi hidrati človeku predstavljajo pomemben vir energije.
  • V človeškem telesu ogljikovi hidrati sodelujejo tudi pri tvorbi glikogena v mišicah ter predstavljajo osnovno hranilo za živčni sistem.
  • Vnašamo jih z raznovrstno prehrano, ki je nujno potrebna za optimalno delovanje človeškega telesa in zdravje na sploh.

Enostavni sladkorji, škrob in drugi sestavljeni ogljikovi hidrati

Dnevno zaužita količina hrane je odvisna od več dejavnikov, ogljikovi hidrati naj bi prispevali polovico. Problem lahko predstavlja dejstvo, da človeško telo nima mehanizmov za dolgotrajnejšo hrambo ogljikovih hidratov. Z hrano vneseni presežni ogljikovi hidrati se kopičijo v telesu v obliki maščobe. Zato je potrebno skrbeti za ravnotežje med dejavniki zdravega načina življenja. Potrebno se je predvsem ozreti na potrebe po energiji ter temu primerno prilagajati jedilnik. Potrebe po energiji so zelo različne, pogosto tudi spremenljive.

Različne potrebe imajo fizično obremenjeni ljudje v primerjavi z predvsem umsko obremenjenimi. Prav tako se lahko večja fizična in umska obremenitev preko dneva izmenjujeta. Pri izbiri hrane je potrebno biti izbirčen in dosleden. Kar pomeni, da se ne zadovoljimo z hitrimi in nepreverjenimi alternativami. Ogljikovi hidrati se nahajajo v sladkorjih, vlakninah in škrobu v zelo različnih oblikah. Sladkor ni zgolj v obliki sladila za kavo ali čaj, nahaja se tudi v pecivu, sadju, marmeladah, bombonih, medu in drugih živilih. Škrob se nahaja v kruhu, krompirju, testeninah, stročnicah, žitih in drugih oblikah.

ogljikovi hidrati se v prehrani pojavljajo v različnih oblikah

Ogljikovi hidrati se nahajajo v sladkorjih, vlakninah in škrobu v zelo različnih oblikah

Vlaknine se nahajajo v zelenjavi, otrobih, sadju, črnem kruhu ter drugih živilih. Z vlakninami bogata zelenjava so solata, ohrovt, zelje, repa, stročnice in druga zelenjava. Dnevno zaužita količina enostavnih sladkorjev naj na bi presegala desetine dnevnega energijskega vnosa.

Ogljikovi hidrati naj ne bi presegali štiristo do petsto gramov v dnevni prehrani, saj se z viški poveča tvorba nasičenih maščobnih kislin. Ogljikovi hidrati večjih količinah so priporočljive predvsem za mlade odrasle osebe, ostalim z okoli štiristo grami dnevno zadovoljijo energijske in druge potrebe telesa.

Več o hranilih v obliki ogljikovih hidratov v zapisu Flexshop.

Borelija in njeni značilni znaki

Borelija znaki se lahko pojavijo v različnem časovnem obdobju ter so napad živčevja ter sklepov.

Borelija značilni znaki so prebavne motnje, bruhanje, odpoved nog. Težave za razliko od drugih bolezni, ki jih povzroči ubod okuženega klopa, ne nastopijo takoj. Borelija tipični znaki se pojavijo z zakasnitvijo, saj se prenos vrši preko prehoda skozi notranje organe okuženega klopa. Pri drugih boleznih pa se prenos izvrši takoj ob vbodu, ker se virus nahaja v slinavkah. V tem primeru se prenos izvrši preko izločanja posebnih snovi ob vbodu. To so encimi, zaviralci imunskega odziva, blag anestetik ter zaviralci strjevanja kri. Borelija značilni znaki pa nastopijo kasneje, ker se njene bakterije nahajajo v črevesju okuženega klopa. Največkrat se zato borelija tipični znaki pojavijo en dan po ugrizu okuženega klopa. S tem Borelija značilni znaki kažejo, da se je v telo prenesla hitro množeča se spiralasta bakterija Borrelia burgdorferi. V Sloveniji je Lymska borelioza najpogostejša bolezen, ki jo prenašajo klopi. Vsako leto se zabeleži več tisoč primerov obolenja, druge bolezni se pojavijo v nekaj sto primerih okužbe. Lymska borelioza se pojavlja tudi zelo različno pogosto, nihanja so od nekaj sto do nekaj tisoč primerov okužbe. Nihanja predvsem kažejo na bolj ali manj ugodne življenjske pogoje za klope. Največkrat večje število obolelih ali izredno povečanje števila obolelih kaže na tople jesenske dni. Z vztrajanjem višjih temperatur ob prehodu iz poletja v jesen, se klopom podaljša čas za razvoj in napredovanje v višjo razvojno fazo. V primeru manj ugodnih vremenskih pogojev se v eni sezoni klop zgolj enkrat preobrazi oziroma razvije v višjo razvojno fazo. Ob ugodnih vremenskih razmerah se klop lahko preobrazi dvakrat. Kar z drugo besedo pomeni, da je okužen klop dvakrat vbodel gostitelja ter dvakrat prenesel eno od bolezni na gostitelja.

Borelija znaki se kažejo kot kožne spremembe, kot težave s prebavo ali težave s sklepi. Več informacij najdete na strani Znaki lymske borelioze.

Anksioznost so pogoste psihiatrične motnje

Anksioznost napačno sprožen ali delujoč obrambni mehanizem človeka.

Ljudje anksioznost bolje razumemo, če jo opišemo z izrazi kot so namišljena bojazen ali namišljen strah. Strah človeka je sprožen obrambni mehanizem, ki varuje pred poškodbami ali v skrajnem primeru smrtjo. Dokler obstajajo utemeljeni razlogi težav ni, četudi včasih ljudje postavljamo visoko mejo varnosti. Problem je, ko pravih razlogov dejansko ni. V takem primeru je prisotna anksioznost, ki se od primera do primera loči po izraženosti, trajanju ter vzroku. Najpogostejše anksioznostne motnje so: generalizirana anksioznost, panična motnja ter socialna fobija. Generalizirana anksioznost je praktično stalno prisotna napetost, zaskrbljenost ali tesnoba. Osebe so vedno pretirano prestrašeni ter v skrbeh za svojo službo, družino, otroke ali druge osebe. Panični motnji bi lahko rekli nenadna generalizirana anksioznost, ki se pojavi brez opozorila ter traja le nekaj minut. Vzroki za panično motnjo so različne situacije v katerih se znajde bolnik. Prepoznamo jo kot izrazit strah pred smrtjo, spremljajo jo omotice, vrtoglavost, potenje, bolečine v prsih ter razni drugi znaki. Posebna težava panične motnje je v strahu pred njenim nenadnim pojavom, zato se mnogi bolniki s to izkušnjo izogibajo pojavljanju v javnosti oziroma na povsem običajnih javnih mestih, kot so trgovine, nakupovalni centri ter druga podobna javna mesta. Socialna fobija je podoben pretiran strah pred drugimi osebami. Najpogosteje jo prepoznamo kot strah pred javnim nastopanjem, pojavljanje v povsem običajnih javnih mestih. Socialna fobija ima lahko hude posledice za osebo, saj je nesposobna opravljanja del, ki zahtevajo veliko stika z javnostjo. Pogoste so tudi specifične fobije, ki so strahovi pred določeno situacijo ali objektom. To so lahko strahovi pred letenjem, strahovi pred določenimi živali, strahovi pred vremenskimi pojavi ter druge specifične fobije. Anksioznost je težava, ki zahteva strokovno obravnavo.

Anksioznost v večini primerov lahko prepozna zdravnik, zdravljenje poteka z različnimi zdravili, z psihoterapijo ali v kombinaciji zdravil ter psihoterapije.

Več informacij lahko preberete na info portalu Vzajemne.

Bazeni za poletno uživanje Rogle

Bazeni omogočajo, da postane pohorska planota Rogla več kot odlična alternativa klasičnim počitnicam na morju.

Dodatno so na voljo bazeni, ki jih ponujajo terme Zreče v bližini. Gorska narava in podnebje sta dva dejavnika, ki ju mnogih na poletnih počitnicah ob morju najbolj pogrešajo. Ob morju je vročina, pripeka, pogosto tudi nepopisna gneča na plažah. Gorski zrak na planoti Rogla je čisto drugačna izkušnja. Obiskovalce pričakujejo prijetne poletne temperature okrog dvajset stopinj Celzija ter svež gorski zrak. Zrak na Rogli je izjemne kakovosti, zato je znan zdravilni dejavnik. Koristi čisti vsakemu človeku, najbolj pa koristi bolnikom s težavami dihal in pljučnimi boleznimi. Primeren je za zdravljenje astem, alergijskih stanj ter stanja po prebolelih pljučnicah ter raznih drugih boleznih. Bazeni na Rogli ter v bližnjih termah Zrečah so idealna dopolnitev učinkov kakovostnega gorskega zraka na pohorski planoti. Prednost nudijo bazeni na Rogli ali v Zrečah tudi zaradi dobre povezave ter bistveno manjše gneče na cesti. Poletne destinacije na morju so razlog za gneče na cestah, ki vodijo do njih. Klasične gneče na poti do obmorskih letovišč ima čisto preprost vzrok. Cest je zgolj nekaj, letovišč in izhodišč pa na kratko nešteto. Zato se iz raznih krajev regije na nekaj cest zgrne veliko število potnikov, ki želijo vsak na svoj košček obale. Namesto plavanja v morju, pa morajo ure in ure preživeti v koloni. Bazeni na Rogli in v termah Zreče nudijo čisto drugačno izkušnjo. Namesto čakanja v koloni, plavamo v termalni vodi zreških toplic ali v bazenu na Rogli. Mnoga izhodišča potovanj na Roglo ali v Zreče iz tudi nudijo soočenje z kolono na cesti na nasprotnem voznem pasu, medtem kot poteka potovanje na pohorsko planoto ali njeno obrobje brez zastojev. Bazeni v Zrečah se odlikujejo z termalno vodo, z vsebnostjo magnezija, kalcija, hidrogenkarbonata ter izbrano temperaturo. Na izviru voda doseže preko štiriintrideset stopinj Celzija, z namenom ciljnih zdravju koristnih terapij pa se temperatura bodisi zniža ali zviša. Bazeni term Zreče so koristni za tako baleno rehabilitacije pri poškodbah in obolenjih gibal, obolenjih perifernega živčevja, po operacijah na velikih sklepih okončin, hrbteničnih obolenjih in operacijah, športnih poškodbah in rekonstruktivnih operativnih posegih na gibalih, degenerativnih in vnetnih obolenjih gibal, obolenjih perifernega živčevje ter ginekoloških in onkoloških operativnih posegih. Brez dvoma pa koristijo pa tudi povsem zdravemu človeku, toliko bolj ob kombiniranju z rekreacijskimi in drugimi aktivnostmi ter storitvami wellness centra. Termalni bazeni so lahko edini zdravilni dejavniki, lahko pa so združeni z pohorsko šoto ter vulkanskim blatom. Pohorska šota je nastajala dolga stoletja v ekološko neoporečnih srednjegorskih pohorskih močvirjih. Koristi pri terapijah gibalnega sistema ter pri raznih boleznih. Vulkansko blato učinkuje z dovajanjem in zadrževanjem toplote na izbranih mestih. Najbolj koristi za predele hrbtenice, kolen, kolkov ter povsod, kjer koristi toplotna terapija. Bazeni so zato lahko dopolnitev bolj ali manj aktivnega poletnega dopusta. Na manj aktiven dopust prisegajo tisti, ki želijo prosti čas izkoristi v sprostitvene ali regenerativne namene. V tem primeru so bazeni združeni z osebno ali posebno izbiro prehrano, individualen ali voden ogled kulturnih in naravnih znamenitosti v okolici ter raznimi drugimi možnosti. Prehrana je pomemben dejavnik sproščanja in regeneracije. Zdraviliško športno rekreacijski center pomeni, da imajo gostje zelo zahtevne in posebne jedilnike. Kuharski mojstri bodo zato brez dvoma ustregli vsaki bodisi osebni, kot tudi posebni zahtevi. Osebna zahteva se lahko nanaša na čisto individualno željo ali pa željo po izkušnji bodisi lokalne kuhinje ali kakršne koli druge izbrane kuhinje. Posebne zahteve se nanašajo na doseganje posebnih terapevtskih ali drugih zdravju koristnih pristopov. Mnogim so bazeni zgolj dopolnilo raznih zdravju koristnih zahtev. Poletne počitnice v toplicah ali na gorski planoti so lahko izbrane z namenom znižanja telesne teže, izboljšanje kondicijske pripravljenosti, nadgradnje gibalnih in drugih fizičnih sposobnosti ter z raznimi drugimi podobnimi nameni. Poletni čas je sicer na splošno namenjen uživanju, lahko pa je prijetno s koristno tudi namenjen izboljšanju kakovosti življenja. V času bivanja nam kuharski mojstri lahko pripravijo uvod v nov, zdrav način prehranjevanja. Teden dni ali dva tedna je dovolj, da osvojimo rutino zdravega prehranjevanja in izbiranja osnovnih sestavin zdravih obrokov. To rutino prehranjevanja in izbiranja sestavin velja osvojiti tudi aktivnim obiskovalcem, ki bodo izkoristili vse možnosti za športne in druge aktivnosti v okolici term. Kolesarjenje, tek, pohodništvo, golf, skupinski športi ter razne druge aktivnosti, kot so izleti, raziskovanje kulturnih in naravnih spomenikov, bodo aktivni obiskovalci s pridom izkoristili. Termalni bazeni ji bodo ob koncu aktivnosti osvežili ter učinkovito regenerirali za aktivnosti naslednjega dne. Narava je človeku v okolici term omogočala naselitev in življenje že v časovno zelo oddaljenih obdobjih zgodovini, bogata pa je tudi vsa novejša zgodovina do današnjih dni. Naravnih in kulturnih znamenitosti v oklici ne manjka, mogoče si jih je ogledati ter jih doživeti tudi skupaj z izvajanjem izbrane športne ali rekreacijske aktivnosti. To so lahko kolesarjenje, tek, pohodništvo ter druge aktivnost. Kolesarske in pohodniške poti so speljane tako, da naravne in kulturne znamenitosti praktično ni mogoče zgrešiti. Med najbolj znane znamenitosti v okolici sodijo arheološko najdišče in romarska pot Brinjeva gora, Žička kartuzija, staro mestno jedro Slovenskih konjic, Konjiški grad, vinska klet Zlati grič ter številne druge naravne znamenitosti na obronkih Pohorja. Na Pohorski planoti je dodano moč občudovati največje visoko barje v Sloveniji, se sprehoditi skozi pragozd ob vzponu na Osankarico, si pobliže ogledati največje ležečo strnjeno vas v Sloveniji, zavarovano več kot osem tisoč let staro Črno jezero ter številne druge naravne in kulturne znamenitosti pohorske planote.

Bazeni gorskega zdravilišča Rogla in v termah Zreče so dobrodošla sprememba klasičnih poletnih počitnic.

https://www.rogla.eu/si/

Spa terme Zreče

Spa dejavnost term Zreče omogoča zdravilna voda z visoko vsebnostjo kalcija, magnezija in hidrogenkarbonata.

Spa Zreče se nahajajo v severovzhodni Sloveniji ob obronkih Pohorja na nadmorski višini štiristo metrov. Značilnost okolja je zmerno sredogorsko podnebje, ki nudi izjemno kakovost bivanja v času trajanja zdravljenja ali rehabilitacije. Danes ima zdravilišče skoraj štiri desetletja izkušenj, v tem času je iz prvega bazena zrasle sodoben zdraviliško športno rekreacijski center. Bolnikom zdravilišča koristi baleno rehabilitacija pri številnih obolenjih ter postopkih zdravljenja. Spa Zreče je znan po učinkovitem zdravljenju nevroloških bolezni, revmatičnih bolezni, bolezni srca in ožilja, dihalnih organov, poškodb lokomotornega sistema ter zdravljenju seči. Sposobni so sanirati tudi športne poškodbe ter pomagati po rekonstruktivnih operativnih posegih na gibalih ponovno vzpostaviti kakovostno življenje. Spa Zreče slovi tudi po dveh dodatnih zdravilnih danostih. Zreče ležijo na obronku predalpskega hribovja Pohorje. Ena od naravnih danosti Pohorja so srednjegorska močvirja v osrčju gozdov. Pohorsko šoto spa Zreče koristi zaradi starosti ter izjemne ekološke čistosti. Koristi se jo pri boleznih gibalnega sistema, uroloških boleznih, ginekoloških boleznih, internističnih boleznih ter psihosomatskih boleznih. Drugi dodati zdravilni dejavnik spa Zreče je Bentonit iz vulkanskih kamenin. Koristen je za dolgotrajne bolečine v predelu hrbtenice, kolen, kolkov, pri revmatskih obolenjih ter artrozah. Na človeško telo učinkuje z dovajanjem in zadrževanjem toplote na izbranih mestih. Posebnost spa Zreče je tudi bližina gorskega zdravilišča Rogla. Oddaljeno je ducat kilometrov, nahaja pa se na višini preko tisoč petsto metrov. Zdravilišče ima dve desetletji izkušenj z zdravljenjem pljučnih bolezni, astme, alergijskih stanj ter raznih drugimi težavami z dihali in pljučnimi boleznimi. Obe zdravilišči imata tudi wellness ter športno rekreacijsko ponudbo na prostem ter v pokritih prostorih. Športno rekreacijska ponudba je deloma sezonska ter vezana na naravne in vremenske dejavnosti.

Spa Zreče se lahko pohvali z izjemno ponudbo zdravljenja z prijetno toplo zdravilno termalno vodo ter popolno ponudbo wellness storitev.

Kako shujšati – prisluhnimo telesu

Kako shujšati je za mnoge uganka, pri hujšanju treba je prisluhniti telesu za boljše rezultate.

Človeško telo ima za uganko kako optimalno shujšati vedno odgovore. Vendar je treba človeško telo predhodno poznati. Odgovore se išče v različnih življenjskih obdobjih pri vsaki osebi so tudi težave z odvečno telesno težo in drugimi tegobami različne. Nekatere osebe težav s telesno težo nimajo, ker imajo učinkovitejši organizem ali načrtno bolje skrbijo zanjo. Večina pa odgovore na uganko kako čim prej shujšati išče pogosteje. V preteklosti teh težav niso imeli mladoletniki, danes so drugačni časi. Mladoletniki se bistveno manj gibajo kot njihovi predhodniki, zato telesna teža postaja problem mlajših generacij. Osnovni problem odvečne telesne teže se skriva v dejstvu, da s prehrano vnašamo več snovi, kot jih organizem potrebuje. Kar vpliva na povečanje telesne teže, spremembo postave ter delovanje organizma. Zaradi teh posledic začne veliko število ljudi samostojno iskati odgovore na vprašanje kako najhitreje shujšati. Drugim motivacijo nudijo zdravniki in drugo strokovno osebje pri zdravniških pregledih. Učinkovito prehranjevanje je v mnogih primerih najboljši odgovor na uganko kako čim prej shujšati. Za učinkovito prehranjevanje je značilno, da vedno zagotavlja pravilno količino in kakovost. V nekaterih primerih učinkovito prehranjevanje ne pomeni odrekanje hrani, ampak povečanju količin hrane. Takšne navade poznajo rekreativci, ki velikokrat zaužijejo več hrane ter ohranjajo s tem tako sposobnost gibanja kot idealno telesno težo. Večje količine hrane telo potrebuje za zagotavljanje energije ter delovanje številnih funkcij. Podobno mora razmišljati vsaka oseba, ki želi najti najboljši odgovor na vprašanje kako hitro shujšati. Manjše gibalne aktivnosti zahtevajo manj energije, večje umske obremenitve pa imajo spet svoje zakonitosti. Pri manjših gibalnih aktivnostih učinkovita lahko organizem dobro shaja z manjšimi količinami, vendar morajo biti časovno pravilno razporejene. Večje umske obremenitve zahtevajo spremembe v kakovosti prehrane, izvedene pa morajo biti na strokoven način.

Kako shujšati je pogosta želja v življenju sodobnega človeka, ki ima pomanjkanje gibalnih aktivnosti.

Bazeni omogočajo zdravju koristne aktivnosti

Bazeni omogočajo zdravju koristne aktivnosti.

Sodobni bazeni omogočajo ustvariti kontrolirano naravno okolje. To pomeni, da prilagodimo temperaturo ter druge lastnosti vode izbranemu namenu. Bazeni nudijo toliko večje koristi so toliko večje, kolikor bolj premagujemo naravne ovire za plavanje ali gibanje v vodi na splošno. V zimskem času so tako bazeni primeren način kljubovanja nemogočih razmer za plavanje na prostem. Hkrati pa nudijo izjemno možnost ene izmed zdravju najbolj koristnih aktivnosti. Poleg zime, bazeni omogočajo plavanje v prehodnih obdobjih. V jesenskem in pomladnem času, zunaj prav tako razmere niso primerne za plavanje. Izjema so izredne vremenske razmere, ki podaljšajo plavalno sezono, ali lokacije z tradicionalno ugodnimi vremenskimi razmerami. Vendar gre za oddaljene kraje, njihova alternativa so pokriti oziroma ogrevani bazeni. Plavanje zahteva gibanje celotnega telesa, upor vode pomaga pri kurjenju odvečnih kilogramov, okolje samo pa je pomirjujoče in idealno za premagovanje stresa ter drugih obremenitev sodobnega življenja. V zdraviliško turistični ponudbah so bazeni zato stalnica, plavanje v vseh letnih časih nudi tudi naravno-klimatsko zdravilišče in rekreacijski center Rogla. Plavati je mogoče v wellness centru Planja, ki poleg plavanja nudi ostalo ponudbo sodobnega wellness centra. Aktivnosti izvajamo ali poljubno ali pa se prepustimo nasvetom strokovnjakov. Začnemo lahko z aktivnim plavanjem, nadaljujemo lahko z masažo, poskrbimo za nego telesa ter zaključimo s kosilom. Takšen način je odlična možnost za sproščanje, regeneracijo, krepitev imunskega sistema ter na splošno zdravju koristen. Ponudba kopanje in kosilo je zgolj ena od možnosti, kopanje je mogoče združiti s številnimi drugimi aktivnostmi. Ljubitelji rekreacije plavanje izkoriščajo na različne načine, aktivnosti pa pripomorejo k hitrejšemu napredku. Bazeni so poleg tega lahko namenjeni užitkarjem, ki predvsem cenijo blagodejne, zdravju koristne učinke vode. Vse kar počnejo je spontano, ne obremenjujejo se z doseganjem ciljev, ampak se preprosto prepustijo uživanju v vodi.

Bazeni omogočajo prijeten način sproščanja ter številne druge zdravju koristne učinke.

https://www.rogla.eu/si/zdravje-in-wellness/wellness-center-planja/bazen