Okrasna tisa za domače površine

Okrasno drevje je lahko zelo atraktiven dodatek na domačih površinah. Ima različne funkcije, s katerimi se zelo lepo vključi v ambient. Seveda imamo tudi stanovalci v tem okolju posebne zahteve in želje, tako da se moramo vedno zelo premišljeno odločiti za postavitev rastlin, ki se bodo kar najbolje obnesle. Med priljubljenimi izbirami je tisa, ki bo prepričala ljubitelje elegantnih iglastih dreves.

V vsakem primeru ima tisa nekatere edinstvene prednosti, s katerimi upravičuje izbiro. Ne more vedno konkurirati vsem drugim okrasnim rastlinam, a lahko ponudi odlično izkušnjo za tiste, ki cenijo čudovit izgled in prav poseben vtis, ki ga naredi takšno okrasno drevo. Poleg tega imamo vedno na voljo kar pestro ponudbo, tise so lahko precej raznolike in z njimi opremljamo različne domače površine.

Tisa naredi prav poseben vtis

Elegantna okrasna drevesa lahko brez težav umestimo v praktično vsako okolje. Ni nujno, da je to prav tisa, je pa ta drevesna vrsta odličen primer za takšno uporabo. Gre namreč za zelo lepo oblikovano drevo, ki nima posebej košate oziroma obsežne krošnje. En izmed problemov okrasnega rastlinja je pogosto to, da rastline težko krotimo in je z njimi veliko dela, medtem ko tisa ne bo zahtevala posebne pozornosti.

Vseeno pa naredi zelo lep vtis, še posebej ob moderno oblikovanih stanovanjskih hišah. Ima nekakšen prestižen učinek, ki se lepo poda k stilu hiše, pa tudi sama po sebi je tisa atraktivna na pogled.

okrasna tisa

Tisa za domač ambient

Verjetno ne ciljamo le na lep vizualni učinek, ki je sicer najbolj opazna kvalitetna okrasnega rastlinja. Če želimo hkrati ustvariti prijeten in domač ambient, v katerem se bomo sproščali in uživali, je tisa gotovo prava izbira. Naredimo lahko pravi mali gozdič ali pa na vrtne površine postavimo le posamezna drevesa. Nudila bodo nekaj sence in prijeno zeleno okolico, ki takoj dvigne kakovost bivanja stanovalcev.

Zunanja korita za rože so izpostavljena zunanjim vremenskim vplivom

Sredi maja se običajno začne tudi sezona zasaditve balkonskega cvetja in številne trgovine so polne živobarvnega cvetja in različnih pripomočkov za okrasno zasaditev rož. Če ste se tudi vi odločili za tovrstno zasaditev, je prvi korak nakup zunanjih korit za rože. Zunanja korita za rože so nenehno izpostavljena zunanjim vremenskim razmeram, zato je potrebno biti pri njihovi izbiri še posebej pozoren.

zunanja korita za rože

Zunanja korita za rože, ki so namenjana za okenske police

Pred nakupom si je vredno zapomniti podatek, da balkonske rože zahtevajo veliko prostora za korenine, zato zunanja korita za rože naj ne bodo premajhna. Če boste imeli dovolj velika zunanja korita za rože, se zemlja v njih ne bo tako hitro izsušila, vsekakor pa je širina in dolžina okenskih polic tisti pomemben dejavnik na katerega je potrebno biti še posebej pozoren.

Za natančno uravnavanje vode, je priporočljivo, da imajo zunanja korita za rože na svojem dnu tako imenovano odcedno luknjo. Le ta preprečuje, da bi se voda prekomerno zadrževala v koritih, zaradi česar bi rože lahko začele gniti. Na drugi strani pa obstajajo tudi zunanja cvetlična korita za rože s tako imenovano vodno rezervo, ki omogočajo natančno doziranje vode za vse vrste balkonskih zasaditev. Z njimi boste natančno vedeli, kdaj vaše balkonsko cvetje potrebuje dodatno zalivanje.

Zunanja korita za rože, ki so namenjena za terase

Ko se odločamo za nakup zunanjih korit za rože, je dobro, da izbiramo kakovostna korita, ki nam bodo dolgo služila. Zagotovo si ne želimo kupovati korit na vsaki dve leti in v izogib temu je potrebno izbrati trpežne materiale. Najbolj trpežna sta seveda les in terakota, vendar tovrstna zunanja korita za rože običajno redko srečamo na okenskih policah, sta pa toliko bolj dobrodošla materiala za vse zasaditve rož na terasah.

Zunanja korita za rože, ki jih bomo namestili na terase, naj bodo prav tako dovolj velika, pri tem je potrebno le razmisliti ali bomo rože tekom rasti prestavljali. Skupaj z zemljo so lahko korita zelo težka, zato so plastična korita v tem primeru veliko lažja, vendar niso tako odporna proti zmrzali kot sta na primer les ali terakota.