Prevajalska agencija Julija vam nudi odlične prevode

Vsakdo izmed nas se lahko znajde v situaciji, ko hitro potrebuje kakovosten in jezikovno popolna prevod. Kljub temu da imamo vsi splošno znanje angleškega jezika, bomo pri zahtevnejših dokumentih hitro ugotovili, da potrebujejo pomoč strokovnjaka. Tudi prevajalska agencija Julija imajo zaposlene najboljše strokovnjake, ki bodo hitro in profesionalno prevedli vsak tekst v številne evropske in neevropske jezike.

Če še ne poznate vseh njihovih storitev, si lahko ogledate spletno stran, ki jo ima prevajalska agencija Julija in ugotovili boste, da jih lahko pokličete ob vsaki priložnosti. Zaposlenih imajo ogromno različnih strokovnjakov, ki se spoznajo na pisano paleto tujih jezikov. Poleg tega pa imajo na voljo tudi veliko sodnih tolmačev, ki vam uredijo zahtevne sodne prevode.

Prevajanje tekstov in lektoriranje

Poleg prevajanja različnih tipov tekstov, nudi prevajalska agencija Julija tudi kvalitetno lektoriranje že prevedenih besedil. Lektoriranje je pomembno tudi zato, ker mora biti vsak prevedeni tekst tudi ustrezno pregledan, saj se lahko tudi prevajalcu zgodi, da naredi napako.

Čeprav so vsi prevajalci, ki jih ima prevajalska agencija Julija zaposlene ali pa z njimi sodeluje preko pogodbe, izredno dobro strokovno podkovani, je hiter pregled lektorja vedno dobrodošel. Ker tako tekst pregleda več ljudi, je lahko stranka popolnoma prepričana, da so teksti dobro narejeni.

Konferenčno simultano ali konsekutivno tolmačenje

Kot vsaka dobra agencija, vam prevajalska agencija Julija nudi tudi konferenčno tolmačenje. To pomeni da vam priskrbi strokovnjaka, ki bo z vami odšel na določeno konferenco in vam sproti simultano prevajal vse kar boste morali razumeti. Poleg tega vam bo pomagal, da se boste lahko vključili v pogovor s tujci, saj bo brez težav spremljal pogovore in vam jih prevajal.

Lahko pa si najamete tudi strokovnjaka za konsekutivno tolmačenje. To tolmačenje se od simultanega razlikuje, ker si tu tolmač lahko vzame trenutek časa, preden vse prevede. Tu ni potrebe bo dveh tolmačih, kot je to potrebno pri simultanemu prevajanju, kjer se morata dva različna tolmača menjavati na vsakih 15 minut. Prevajalska agencija Julija je pripravljena na vse prevajalske izzive, ki jih boste imeli in vam bo brez težav zagotovila popoln prevod, ne glede na to kakšne vrste bo moral biti.

Hiter in kakovosten prevod po najdostopnejši ceni

Prevajalci opravljajo sila zahtevno delo, ki od njih ne zahteva samo vrhunskega znanja jezika ter izkušenj, temveč še celo paleto drugih dejavnikov, ki so potrebni za kakovosten izdelek oziroma prevod. Morda je takšen poklic še vedno premalo cenjen in spoštovan. Vsi tisti, ki pa dobro poznajo delo prevajalca, pa vedo, koliko truda, znanja, izkušenj in ne nazadnje tudi časa je za to potrebnega.

Najverjetneje ste se tudi sami že kdaj lotili kakšnega prevoda. Čeprav uradno niste prevajalec, vam je bilo stavek ali dva lahko prevesti. Prevedli pa ste ga v jezik, ki ste se ga nekdaj učili v šoli. Povsem drugače pa je delati prevod daljšega in zahtevnejšega besedila. V tem primeru ga je treba obvezno zaupati izkušenemu prevajalcu.

Hiter in kakovosten prevod po najdostopnejši ceni

Prevod povzetka diplomskega dela

Nekateri med vami ne opravljate dela, kjer bi morali tu in tam oddati kakšen prevod. Po drugi strani pa ste v svojem življenju zagotovo že kdaj potrebovali kakšen prevod besedila. Če ne drugega, ste morda potrebovali prevod povzetka vašega diplomskega dela. Najverjetneje ste ga morali prevesti v angleški jezik.

Čeprav bi prevod povzetka svojega diplomskega dela morda zmogli povsem sami, saj vam angleščina vendarle ni tako tuja, pa je bilo pametneje, da ste prevod zaupali strokovnjaku. Vaše diplomsko delo je namreč javno dostopno, kar pomeni, da mora biti tudi prevod povzetka povsem brezhiben.

Cena za prevod besedil

Cena za prevajanje je odvisna od številnih dejavnikov. Najprej pa si morate seveda izbrati primerno prevajalsko agencijo oziroma prevajalca. Ta mora naročniku zagotoviti dovolj hiter, kakovosten in ne nazadnje tudi cenovno dostopen prevod.

Cena za prevod je torej odvisna od ponudnika, vsekakor pa v veliki meri tudi od vrste besedila, dolžine besedila in tudi od jezika, v katerega se prevaja.

Pri naročanju na prevod vam prevajalec oziroma prevajalska agencija praviloma pošlje cenik storitev oziroma konkretno ponudbo, če ste ponudniku storitve seveda poslali ali dali natančne informacije v povezavi s prevodom, ki ga želite imeti. S poslane ponudbe lahko razberete konkretno ceno in se na podlagi tega odločite, ali se boste odločili za sodelovanje z agencijo za prevajanje ali ne. Če vam cena ne ustreza, si boste morali poiskati drugega ponudnika.

Prevajanje sodnih listin mora biti identično izvirniku

Prevajanje sodnih listin zahteva posebno vrsto prevodov, ki jim pravimo sodni prevodi ali tudi uradni prevodi. Sodni prevodi so vsi uradni dokumenti, ki se lahko uporabljajo doma in po svetu. Najpogosteje gre za prevajanje raznih spričeval, rojstnih listin, potrdil o nekaznovanosti, zdravniških izvidov, pooblastil in še mnogo drugega. Tovrstne dokumente običajno potrebujejo ljudje za uveljavljanje določenih pravic na uradih doma in po svetu.

 

Kadar gre za prevajanje sodnih listin, je izjemno pomembno, da je prevod popolnoma identičen izvirniku, saj je le na ta način veljaven. Tovrstni dokumenti so lahko tudi dokazno gradivo na sodiščih in drugih organih, zato je njihova kakovost in zanesljivost toliko bolj pomembna. Z napačnimi prevodi, lahko bistveno vplivamo na usodo ljudi tudi v negativnem smislu.

Za prevajanje sodnih listin so dogovorni sodni tolmači

 

Prevajanje sodnih listin opravljajo izključno za to usposobljeni prevajalci oziroma sodni tolmači. To so običajno jezikoslovci, ki so opravili izpit za sodnega tolmača ter tolmačenja ene ali več jezikovnih kombinacij, kot na primer angleščina – slovenščina ali nemščina – slovenščina. Predno sodni tolmač lahko začne delati v praksi mora zapriseči pri Ministrstvu za pravosodje.

 

Vsi sodno overjeni prevodi so vedno ožigosani in z vrvico zvezani z izvirnikom ali overjeno kopijo. K izvirniku in prevodu je vedno priloženo tudi potrdilo o ustreznosti prevoda in podatke o prevajalcu. Na ta način so zagotovljeni pogoji, da je sodni prevod strokovno opravljen izključno s strani sodnega tolmača in je enak izvirniku. Na podlagi tega je sodni prevod pravno formalno veljaven tudi v tujini .

Prevajalski servis pokriva različna področja prevajanja

Verjetno se je večina od nas s prvimi prevodi seznanila že v šoli, in že takrat nam je bilo jasno, da to ni tako enostaven proces. Prevajanje iz nekega jezika v ciljni jezik velja za zahtevno, natančno in odgovorno delo, ki od prevajalcev zahteva dobro poznavanje jezika in njegovih slogovnih ter slovničnih značilnosti. Prevajalski servis tako nudi storitev prevajanja v večino svetovnih jezikov, pri čemer pokrivajo različna področja prevajanja, kot so na primer gradbeništvo, strojništvo, ekonomija, finance, šport in še mnogo drugega.

 

Stranke, ki za prevajanje izberejo prevajalski servis, se pogosto odločijo tudi lektoriranje besedila, kadar pa je besedilo namenjeno javnim objavam, pa se lahko odločijo tudi za njegovo oblikovanje. Lektoriranje besedila je vsekakor smiselno, saj prevod še ne zagotavlja, da je besedilo slovnično pravilno napisano. V primeru lekture se besedilo dodatno stilsko uredi ali pa se ustrezno popravi slovnica.

 

Različne ravni besedil zahtevajo različne prevode

 

Pomembno je vedeti, da so zahteve pri prevajanju različnih ravni besedil, zelo različne. Za prevajanje pogodb in drugih pravnih besedil je temeljnega pomena natančnost, saj mora ostati pomen prevoda identičen izvirniku. Za tovrstne sodne prevode je potrebna posebna licenca, s katero prevajalci lahko izvajajo sodno overjene prevode.

 

Pri prevodih literarnih ali marketinških besedil pa prevajalec lahko tudi drugače zapiše prevod, saj je pomembnejše, da je prevod po učinku na bralca enak originalu, pri čemer pa je natančnost drugotnega pomena. Vsekakor je prevajalski servis tisti, ki bo zagotovo primerno ocenil raven in področje besedil, ter temu primerno izbral najboljšega prevajalce za določeno besedilo.

 

 

Če želite svoja besedila za prevod zaupati kakovostni agenciji, vam toplo priporočamo obisk strani http://www.julija.si/default.aspx.

Sodno overjeni prevodi nič dražji pri agencijah

Sodno overjeni prevodi se lahko dobijo marsikje. Že samo če boste te besede vnesli v iskalnik, boste dobili kar precej različnih podjetij, ki se ukvarjajo s takim prevajanjem. Lahko si tolmača najdete tudi sami s pomočjo iskalnika v seznamu vseh sodno zapriseženih tolmačev, lahko pa pri agencijah tudi. Da bi poiskali po imeniku na telefonu in poskušali najti nekoga, ki se občasno ukvarja s prevajanjem, tudi gre, vendar mora biti ta nekdo tolmač, da so sodno overjeni prevodi sploh pravno formalno veljavni. V nasprotnem primeru vam drugega ne preostane, kot da poiščete tolmača.

Bolje, da se sodno overjeni prevodi naročijo v agenciji

Se vam to v vsakem primeru zdi veliko dražje, kot če bi prevod naročili direktno pri tolmaču? Morda se zdi, ker je tu agencija dodaten člen, ampak prepričani ste lahko, da ne boste plačali nič več, prej manj. Tolmač da agenciji čisto drugačno ceno kot pa direktni stranki, kar je logično. Zakaj bi posamezniku dal ugodno ponudbo, če pa ga vidi zdaj in po vsej verjetnosti ne več, medtem ko agencija naroča pri njemu ves čas in mu zagotavlja sprotno delo. Zato res razmislite, če bi se sodno overjeni prevodi naredili direktno pri tolmaču, ki po možnosti nima niti odprtega podjetja in mu plačilo lahko izstavi le društvo, kar lahko strošek na koncu še precej poveča, saj je zadaj ogromno enih stroškov.

Sodno overjeni prevodi pri Poliglotu

Razlike med cenami so za jezike med posameznimi agencijami kar velike, zato najdite podjetje, ki ima sprejemljive cene. Pri hitri raziskavi trga smo ugotovili, da ima Poliglot čisto normalne cene, naredili pa smo primerjavo tudi med direktnim naročilom pri tolmaču in ugotovili, da ima Poliglot nižje cene od direktnega kontakta s tolmačem, tako da lahko z gotovostjo priporočamo, da se raje dogovorite z agencijo kot pa s tolmačem, saj bo tudi prevzem veliko bolj enostaven, prav tako pa tudi plačilo.

Lektoriranje je storitev, ki zahteva čas, znanje in natančnost

Nekatere storitve zahtevajo veliko časa, znanja, natančnosti, zbranosti ter še česa. Med njimi je zagotovo tudi lektoriranje. Zanj je značilno vse, kar smo našteli. Oseba, ki opravlja tako delo oziroma storitev, pa se imenuje lektor. Taka oseba se je specializirala za določen jezik ali pa več jezikov hkrati, in sicer do te mere, da ga pozna do najmanjše potankosti.

lektura besedila zahteva obvladanje jezika

Poleg tega je dobro oziroma že kar nujno, da je taka oseba tudi na splošno izjemno razgledana. Le kombinacija vsega ji lahko omogoča, da svoje delo opravlja na vrhunskem nivoju.

Storitev, ki se na veliko ponuja tudi na spletu

Če slučajno potrebujemo lekturo besedila, potem se nam vsekakor ni potrebno bati, da je ne bi dobili še isti dan ali vsaj v naslednjih nekaj dnevih. Za lektoriranje velja, da je to storitev, ki se na veliko ponuja tudi na priljubljenih spletnih straneh posameznih podjetij oziroma agencij, ki se ukvarjajo s tem področjem. Na njihovih spletnih straneh boste lahko že pred samim naročilom lekture za svoje besedilo lahko izvedeli, koliko približno vas bo stala ta storitev. Ker je konkurenca na trgu torej izjemno velika, vas tudi ne sme skrbeti, da je lektura draga storitev. Kljub temu da bo lektura narejena na vrhunskem nivoju, boste zanjo plačali le nekaj denarja. Je pa vseeno dobro, da preverite več agencij. Nekatere med njimi svoje storitve še vedno prodajajo po izjemno visokih cenah. Takim se je najbolje izogniti, saj so dovolj kakovostni tudi tisti, ki svoje storitve ponujajo za veliko manj denarja.

Razširjenost nemškega jezika po svetu

Nemščina je najbolj govorjen materni jezik po številu naravnih govorcev znotraj Evropske unije. Nemško govori večina prebivalcev Avstrije, Nemčije, Lihtenštajna ter Luksemburga. Več milijonov ljudi po vsem svetu govori nemški jezik. Razširjen je tudi v Ameriki in Braziliji. Tako je uporaba nemškega jezika v poslovnem svetu postala nujna. V koliko želite izkoristiti poslovni potencial v deželah nemško govorečih državah je potrebno poskrbeti za pravilno uporabo nemškega jezika.

Nemčija predstavlja eno izmed najpomembnejših poslovnih partneric Slovenije.  Skupna blagovna izmenjava, tako znaša več kot 50% vse blagovne izmenjave v državi. Za vstop na tuje trge potrebujete kakovostne prevode iz nemščine v slovenščino ter obratno.  Profesionalni prevod iz nemščine v slovenščino, lahko ključno vpliva na uspešnost podjetja v tujini. Kvalitetni prevod nemščine zahteva več časa in denarja.

Brezhiben in kakovosten prevod

Veliko slovenskih besed je nemškega izvora, zaradi naše pestre zgodovine. So tudi del našega knjižnega jezika ali pripadajo pogovornemu jeziku. Potrebe po znanju nemškega jezika so iz dneva v dan večje. Brezhibno poslovno sodelovanje zahteva tekočo komunikacijo in brezhiben pretok dokumentov.

Prevedeno besedilo je potrebno približati ciljni skupini ter kulturi. Pri tem se ne smejo spremeniti značilnosti besed ter sporočila. Besede so odraz kulture do družbe in obratno. Nekateri izrazi so neprevedljivi, saj so specifični za določeno kulturo.  Bogat nemški jezik združuje obstoječe besede ter nove tvorjenke. Takšne besede zahtevajo brezhiben in kakovosten prevod. Neprevedljive besede predstavljajo velik izziv profesionalnim prevajalcem.  Prevajanje iz nemškega v slovenski jezik, tako ni nikoli monotono.  Strokovno usposobljeni prevajalci ter njihovi prevodi so v poslovnem svetu zelo iskani in odlično plačani.

Prevajanje, preko jezikovnih ovir

Prevajanje odpravlja jezikovne ovire v komunikaciji.

Uporabnikom prevajanje pomaga preko jezikovnih ovir. Jezikovne ovire so situacije, ko se ne more prenesti pomena besed ali govora iz tujega v ciljni jezik. Danes je prevajanje bolj potrebno kot nekoč. Ker je situacij, kjer ni mogoče prenesti pomena besed ali govora iz tujega v ciljni jezik vedno več. Zato danes prevajanje pridobiva na pomenu. Ljudje, ki želijo prenos pomena besed ali govora iz tujega v ciljni jezik, so med seboj zalo različni. Velikokrat je raznolikost povezana z zahtevami. Prevod besedila je najbolj pogosta dejavnost. Danes je prevajanje besedila največja prevajalska aktivnost. Ljudje najbolj pogosto komuniciramo preko besedila, zato se v primeru komunikacije s tuje govorečimi znajdemo v situaciji, ko potrebujemo prevajanje besedila. Za prevod besedila imamo na voljo veliko možnosti. Največkrat se možnosti za prevod besedila izbirajo glede na zahteve. manj zahteven prevod besedila se lahko opravlja z lastnim znanjem, obstajajo pa tudi razni pripomočki. Znani so predvsem klasični in sodobni pripomočki. Klasična prevajalska aktivnost je prevod poredko lastnega znanja. Sodobna prevajalska aktivnost pa je prevod preko sodobnih naprav. izbrana prevajalska aktivnost ima ne glede na način prevajanja isti cilj. Osebi, ki želi prevod prevajalska aktivnost razjasni pomen besed ali pa jih prenese v tuj jezik. Strokovni prevod največkrat opravi prevajalska agencija ali posameznik, kateri nudi dober prevod. V obeh primerih so glavni akterji, ki jih najame prevajalska agencija ali izvede prevajalec sam, strokovnjaki s področja prevajanja kateri nudijo dober prevod. Za dober prevod se odločimo takrat, ko je potrebna kakovost, katero nudi prevajalska agencija ali posameznik. Danes je prevajalska agencija na trgu institut, ki omogoča dober prevod. V mnogih primerih se prevajalska agencija osredotoča na eno od prevajalskih aktivnosti, katera pa v vsakem primeru zahteva dober prevod.

Prevajanje mora biti strokovno in aktualno odlično, če hoče zadostiti danes vse bolj zahtevnim naročnikom.

Tolmačenje, osnovno in zahtevno

Tolmačenje je lahko zelo zahtevno , lahko pa je tudi manj zahtevno.

Zelo zahtevno je tolmačenje v primerih, ko je intenzivnost govora velika. Zahtevnost lahko dodajajo strokovni izrazi, katere mora tolmačenje uspešno in učinkovito prenesti v tujcu razumljiv izraz oziroma izraze.
Tolmačenje je danes prisotno na praktično vsakem koraku. S tujci in tujimi izrazi se danes srečujemo dnevno. Na eni strani potrebujemo tolmačenje pri sprejemanju informacij v tujem jeziku oziroma informacij, katre prihajajo iz tujih krajev. Na drugi strani tolmačenje zahtevajo ali pa želijo osebe, ki se nahajajo v naši bližini. Te osebe prihajajo iz tujih krajev oziroma ne znajo našega jezika. Tolmačenje lahko najprej ponudimo v osnovni zahtevnostni obliki. V Sloveniji s tem težav ni. Veliko ljudi zna tuje jezike. Posebno pogosto je znanje tujih jezikov na obmejnih območjih. Seveda je tu znanje omejeno na jezik ali jezike sosednji dežel. Ker pa so slednji velikokrat obiskovalci naših krajev, je znanje tujih jezikov povsem dovolj dobro. V nekaterih primerih si pri težavah z enim ali več izrazov lahko pomagamo tudi z univerzalnimi jeziki. To so jeziki, ki so v svetu pogosteje zastopani. Nekaj najosnovnejših izrazov univerzalnih jezikov zna praktično vsaka oseba. Zato so tudi uporabni. Seveda pa smo pri osnovnem tolmačenju lahko velikokrat neuspešni. Velikokrat se to zgodi na območjih, kjer domačini iz takega ali drugačnega razloga ne znajo ali nočejo komunicirati s tujci v njim razumljivih jezikih. Takrat si je potrebno pomagati na nekatere na videz smešne, vendar učinkovite načine sporazumevanja. Koristna je predvsem mimika in znakovno sporazumevanje. Sicer je pri tem lahko zadrega velika, vendar vsekakor manjša, kot v primeru, da bi zaradi komunikacijskega nesporazuma prišlo do neželenih in nepopravljivih posledic. Danes se z tujimi izrazi pogosto srečujemo tudi v mnogih drugih oblikah. Narekuje jih čas in napredek.

Tolmačenje je prenos govorjene besede iz izvirnega v ciljni jezik.

http://www.prevodialkemist.si/tolmacenje

Prevajanje, vedno bolj iskano

Prevajanje je zelo priljubljeno v sodobni komunikaciji.

Značilnost sodobne komunikacije je, da se informacije prenašajo vedno hitreje, na vedno večje razdalje, vedno večji pa je tudi obseg informacij. Prevajanje mora tem trendom slediti. Pri zagotavljanju ustreznosti tem trendom ima sodobno prevajanje na voljo nekatere sodobne pripomočke. Sodobni pripomočki so v nekaterih primeri dobro uporabni. Predvsem gre za splošno prevajanje, kjer je zahtevnost kakovosti prevoda usmerjena v splošno razumevanje oseb, katere komunicirajo. Napake so sicer možne, vendar je zahtevnost prevoda takšna, da se zlahka prezrejo ali pa nimajo posebno velikega pomena na kakovost prevoda.
Prevajanje je bolj zahtevno, kolikor splošno manj pogosti so izrazi, ki se pri prevodu uporabljajo. Zahtevni so predvsem prevodi, ki se nanašajo na razna specifična področja. Značilnost specifičnih področji je, da jih za razliko od splošnih, razume in pozna bistveno manjši krog ljudi. Tako lahko kakovosten prevod specifičnih področji opravlja ožji krog ljudi. Prevajanje je v tem primeru kvalitetno v skladu s sposobnostmi prevajalca. Sposobnosti prevajalca se na specifičnih področjih nanašajo na poznavanje izrazov iz preteklosti, aktualne izraze in nove izraze. Ker se mnoga specifična področja hitro in intenzivno spreminjajo, je dotok novih izrazov velik. Njihovo poznavanje je ravno tako pomembno, kot poznavanje izrazov iz preteklosti in poznavanje aktualnih izrazov. Prevajanje bo v prihodnosti doživljalo mnoge spremembe. Napredek bo omogočal nove in sodobnejše pristope, ki bodo zelo različno kakovostni in ustrezni. Značilnost jezika je, da je enak vsakemu živemu organizmu. Za vsak živ organizem je značilno, da se skozi čas spreminja. Pri jeziku so to izrazi, ki se opuščajo, izrazi, ki so aktualni in izrazi, kateri se uvajajo kot novost. Poznavanje tega procesa spreminjanja je zelo pomembno. Če se zavedamo sprememb in se z njimi soočamo lahko zagotavljamo dober prevod. Dober prenos pomena je predvsem hitro razumljiv raznim osebam.

Prevajanje bo v prihodnosti soočeno z mnogimi spremembami.