Top 4 znamenitosti v ZDA

Združene države Amerike ali ZDA so zvezna republika, ki se nahaja v Severni Ameriki. Sestavljene so iz 48 držav, ki so geografsko povezane, ter 2 ločenih. ZDA se raztezajo med Atlantikom ter Tihim oceanom, na severu si delijo mejo s Kanado, na jugu pa z Mehiko.

Če nameravate obiskati ZDA, potem boste zagotovo imeli kar težko nalogo pri tem, da boste izbrali države, mesta in kraje, ki si jih želite ogledati. Amerika je namreč zelo zanimiva destinacija. Pohvali se lahko s številnimi znamenitostmi, ki so še kako vredne obiska.

ZDA in nekatere znamenitosti, ki si jih je vredno ogledati

1. Veliki kanjon v Arizoni

Grand Canyon ali Veliki kanjon je zagotovo ena izmed slavnejših destinacij, naravni park, ki si ga lahko ogledate na potepanju po ZDA. Ustvarila ga je reka Kolorado, leži pa na severu Arizone. Vsako leto ga obiščejo milijoni ljudi iz vseh koncev sveta, prepričani smo, da boste pri obisku uživali tudi sami.

2. Yellowstone

Yellowstone je najstarejši nacionalni park v ZDA in tudi na svetu. Uvrščen je na seznam svetovne dediščine UNESCO. Znan je predvsem po svojem vulkanu Kaldera in predstavlja osrednjo turistično točko Združenih držav Amerike. Površina parka presega 8.000 kvadratnih kilometrov. V parku lahko občudujete številne raznolike živalske in rastlinske vrste, raznoliko pokrajino, hribovje in jezera. Prava paša za oči za vsakogar!

3. Niagarski slapovi

Tudi Niagarski slapovi se uvrščajo med najbolj prepoznavne znamenitosti te zvezne republike. Ustvarja jih reka Niagara, ležijo pa na meji med ZDA in Kanado. Če smo nekoliko bolj natančni, moramo napisati, da se Niagarski slapovi delijo na 3 slapove, ki se med seboj zelo razlikujejo. Imajo zelo pomembno vlogo, tako kot turistična atrakcija kot tudi pri zagotavljanju električne energije.

4. Havaji

Havaje v ZDA poznamo prav vsi. Kako tudi ne, saj veljajo za sanjsko počitniško destinacijo, ki ponuja rajske plaže, sinje modro morje, unikatno kulturo ter številne skrite naravne kotičke. Havaje sestavlja 8 večjih ter 23 manjših otokov.

So vas zasrbele pete? Preverite ponudbo Agencije Oskar.

Potujte s pomočjo GPS naprave

Dobra navigacija je ključnega pomena za potovanje brez stresa. Še posebej, če se odpravljate na daljšo pot, vam bo GPS navigacija prišla še kako prav. Tako vam ne bo treba iskati prave poti s pomočjo zemljevida, ampak boste med vožnjo zgolj sledili glasovnim ukazom. Prav tako pa takšna GPS navigacija za avto pride prav tudi na krajših poteh, saj se tako lahko na izlet ali poslovno srečanje odpeljete skorajda brez kakršnih koli posebnih priprav, predvsem pa bolj mirni. S pomočjo GPS naprave boste namreč želeno lokacijo zagotovo našli ter tako tudi uspešno in pravočasno prispeli na svoj cilj.

Read the rest of this entry »

Turčija, ozemlje civilizacijskega mostu

Turčija je bil dolga stoletja civilizacijski most. Dolga stoletja sta se Evropska in Azijska celina na območju današnjega Carigrada skoraj stikali. Od sredine sedemdesetih let dvajsetega stoletja obstaja povezava med celinami, omogoča jo Bosporski most. Turčija je z gradnjo mostu nadgradila Perzijsko izvedbo iz leta petsto trinajst pred našim štetjem ter iz leta štiristo osemdeset pred našim štetjem.

Carigrad je svojo pomembnost ohranil do današnjih dni

Velja za največje mesto, je kulturno, finančno in gospodarsko središče države. Turčija ima skupaj s Carigradom osem milijonskih mest. Z naskokom največji je Carigrad, ki šteje preko trinajst milijonov prebivalcev. Turčija ima od leta tisoč devetsto dvajset prestolnica v mestu Ankara. Nekoč zaspana Angora ima danes pet milijonov prebivalcev, İzmir skoraj tri milijone, Bursa pa skoraj dva milijona. Med milijonska mesta sodijo še Adana, Gaziantep, Konya in Antalya. Vsako od večjih mest ima svojo zgodbo in svoje razloge za obisk. Antalya je največje Turško mesto na obali Sredozemlja, letno ga obišče preko deset milijonov turistov. Prestolnica Ankara je prav tako pomembno turistično središče. Nahaja se sredi polpuščavske osrednje Anatolije. Sedež vlade se je v Ankaro preselil pred skoraj stoletjem, največja zanimivost mesta je bizantinska trdnjava na vrhu hriba vzhodno od starega mesta. İzmir se nahaja ob Egejskem morju, velja za vodilno turško pristanišče. Bursa je četrto največje mesto Turčije, leži ob vznožju gore Uludağ. Številni parki in vrtovi poskrbijo za pogosto slišan vzdevek Zelena Bursa. Vzdevek je pravi kontrast smučišč, ki se nahajajo na pobočjih preko dva tisoč pesto metrov visokega Uludağa. Kljub nezanemarljivi višini gore, Turčija lahko obiskovalcem ponudi goro z dvakratnikom nadmorske višine Uludağa. To je Ararat, nedejavni ognjeniški stožec z nadmorsko višino pet tisoč sto šestinpetdeset metrov. Turčija ima kot rečeno še tri milijonska mesta : Adana, Gaziantep in Konya. Adana in Gaziantep se nahajata v predelu jugovzhodna Turčija, največja turška provinca Konya pa ima sedež v istoimenskemu mestu. Več o popotovanju po Turčiji si preberite tukaj.

ZDA so vedno priljubljena destinacija

ZDA so vedno priljubljena destinacija zaradi naravnih in kulturnih znamenitosti ter vedno globalno pestrega in zanimivega dogajanja. ZDA obsegajo devet milijonov osemsto tisoč kvadratnih kilometrov veliko ozemlje. Večinoma se nahaja na severno ameriški celini med Atlantikom in Tihim oceanom, Kanado in Mehiko. Ozemlje je razdeljeno med zvezne države, ki večinoma ležijo na severno ameriški celini. Havaji so zveza država, ki leži zahodno od Severno Ameriške celine. Pod ozemlje ZDA spadajo tudi odvisni teritoriji Puerto Rico, Ameriški Deviški otoki, Ameriška Samoa in Guam. Skupno živi na območju ZDA preko tristo milijonov prebivalcev, triinosemdeset odstotkov prebivalstva živi v metropolitanskih območjih. Več kot tretjina mest leži ob Atlantiku, šestnajst odstotkov ob Pacifiku ter dvanajst odstotkov v Mehiškem zalivu. Najredkeje poseljeno območje ZDA je območje med reko Misisipi in Skalnim gorovjem. ZDA ima enajst od skupno petinpetdeset svetovnih mest.

Veliko jabolko

Največje mesto po številu prebivalcev je New York z preko osem milijonov prebivalcev znotraj meja mesta ter skoraj devetnajst milijoni prebivalcev na metropolitanskem območju. Drugo največje mesto ZDA je Los Angeles s skoraj štirimi oziroma trinajstimi milijoni prebivalcev. Sledijo Chicago, Houston in Phoenix. Kalifornija in Teksas sta zvezni državi z največ prebivalci, opazen pa je premik geografskega centra prebivalstva od starega industrializiranega severozahoda proti jugu in zahodu.

ZDA so za vsakega obiskovalca velik izziv, saj gre za veliko in raznoliko deželo. Mlajše generacije so si sposobne s pomočjo sodobnih komunikacij zagotoviti dostopna potovanja. To je mogoče doseči z iskanjem najbolj ugodnih ponudb ter njihovim združevanjem v celoto. Na tak način obiščemo največ znamenitosti po najbolj dostopni ceni ter v najkrajšem času.

Kdor ima več časa si bo zagotovil zgolj vozovnico do ZDA ali kvečjemu povratno vozovnico. Vse ostalo je mogoče sproti prilagajati zahtevam, željam in ponudbi. Zgolj dovolj kumunikativen je treba biti. Obstajajo letalske, železniške, cestne in druge odlične povezave, ki vodjo na praktično vse konce ZDA.

Islandija je neodkrita evropska dežela

Islandija je v veliki meri neodkrita evropska dežela. Na zemljevidu Evrope se Islandija izrisuje, kot severno ležeči otok. Zahodno od nje leži Grenlandija, vzhodno od nje Norveška, jugovzhodno pa Združeno Kraljestvo ter Irska. Natančneje otoka Velika Britanija in Irska, med njimi pa se nahajajo Ferski otoki. Od Grenlandije je oddaljena skoraj tristo kilometrov, Frerski otoki so oddaljeni štiristo dvajset kilometrov, skoraj šesto kilometrov je oddaljen otok Jan Mayen, Shetland in Zunanji Hebridi ter Škotska in otok Orkney so oddaljeni okoli sedemsto petdeset kilometrov, skoraj tisoč kilometrov pa je oddaljena Norveška. Frerski otoki, otok Jan Mayen, Shetland in Zunanji Hebridi, otok Orkney so pogosto spregledani, saj ji zaradi njihove velikosti pogosto spregledamo. Izjema je otok Orkney, znan kot severni del Škotske. Ker je Islandija bliže Evropi kot Severni Ameriki ter je zaradi političnih, zgodovinskih, kulturnih in nenazadnje praktičnih razlogov del Evrope.

Dežela brez poletnega sončnega zahoda

Poleti na Islandiji klasični sončni zahod zaman pričakujemo, nudi pa se nam čisto drugačno doživetje. Sonce se sredi noči dotika obzorja ter s tem ustvarja nepopisno lepe prizore dežele na severu Evrope. Otok Islandija meri nekaj več kot sto kvadratnih kilometrov, celotna država pa ima dodatno še trideset manjših otokov. Naseljena sta Grímsey in Vestmanski otoki. Ledeniki in jezera zavzemajo preko štirinajst odstotkov površine, z vegetacijo pa je porasle manj kot četrtina ozemlja. Čeprav je pokrajina na prvi pogled pusta, ponuja Islandija obilico edinstvenih naravnih lepot. Med njimi so na prvem mestu gejzirji, slapovi, lagune s termalno vodo ter druge naravne lepote, ki jih v drugih delih stare celine zaman iščemo. Z nekaj sreče nam lahko Islandija ponudi tudi ogled kitov v naravnem okolju Severnega morja, veliko bolj domač pa je prizor neskončnih čred ovac. Surova, neokrnjena ter zato toliko lepša mati narava je tisto, po čemer se Islandija v veliki meri loči od ostalih evropskih dežel.

Oglejte si termine potovanj na Islandijo z agencijo Oskar!

Sicilija, velik sredozemski otok

Kako velika je Sicilija si velikokrat težko predstavljamo iz različnih razlogov. Pogost krivec je njena lega na jugu Italije ter sredi Mediterana. Večji Apeninski polotok zato poskrbi za predstavo o majhnem otoku. Ozemlje otoka je večje kot ozemlje Slovenije, hkrati je največja italijanska dežela. Otok na vzhodu obliva Jonsko morje, na severu pa Tirensko morje, Mesinski preliv pa loči otok od Apeninskega polotoka. Sicilija je večinoma gričevnat otok, skoraj dve tretjini njenega ozemlja zavzemajo griči. Gorovje zavzema četrtino ozemlja, najvišji vrh Eta je visok preko tri tisoč tristo metrov. Vendar gre za izjemo, večina drugih vrhov je visokih pod dva tisoč metri. Vrhov med tisoč in dva tisoč metri nadmorske višine je vsega osem, vsi se nahajajo na severu otoka. Najvišji med njimi je Pizzo Carbonara z tisoč devetsto devet in sedemdesetimi metri, najnižji med njimi pa Monte Cuccio z tisoč petdeset metri nadmorske višine. Predstavnik višjih vrhov na jugu je Monte Lauro s skoraj tisoč metri nadmorske višine. Zgolj dobra desetina ozemlja otoka Sicilija predstavljajo obmorske ravnine. Največji ravnini sta naplavinska dolina reke Simeto v bližini mesta Catania ter Conca d’oro, na območju katere se nahaja prestolnica Palermo. Poleg reke Simeto je pomemben vodotok Južna Imera. Peragusa je edino naravno jezero na otoku Sicilija. Otok se nahaja sredi Sredozemlja ter je skoraj enako oddaljen od njegove najbolj zahodne in vzhodne točke. Podnebje na otoku je tipično sredozemsko, z milimi zimami in toplimi poletji. Posebno toplo podnebje ima južna Sicilija, kjer je čutiti Afriški vpliv. Z naraščanjem nadmorske višine ter oddaljevanjem od obale se temperature znižujejo. Sneg na otoku Sicilija ni redkost, z njim je pogosto pobeljena Etna. Prav tako sneg ni redkost v Madonijah in Nebrodih. Na otoku živi pet milijonov prebivalcev, večina v večjih mestih. Potujte na Sicilijo z Agencijo Oskar.

 

Bad Hofgastein, dopust z odliko

Bad Hofgastein je možnost za odličen dopust .

Dopust v Bad Hofgastein ima bogato tradicijo, v bližja termalna zdravilišča so svoj čas hodile prosti čas preživljat številne kronane glave ter druge pomembne osebe svojega časa. Zato se je za Bad Hofgastein utrdil sloves turističnega območja z zdravilno termalno vodo, čistim zrakom ter izjemno naravno kuliso. Danes so termalni in wellness objekti namenjeni vsem, ki željo v svoje zdravje okrepiti in pripraviti za številne izzive vsakdanjika prihodnosti. obiskovalcem je na voljo šest doživljajskih, termalnih kopeli, savne ter posebnost podzemnega zdravilišča. V osrčju bližnjih gora so našli prostor, ki nudi izjemne terapevtske možnosti. Okolje pod zemljo se ponaša z visokimi temperaturami ter visoko vlažnostjo, ki zdravilno delujeta na mnoga obolenja ter zdravstvene težave. Sam Bad Hofgastein je prav tako prijeten za obisk, zgodovinsko mesto z izjemnim posluhom za pešce in sprehajalce navduši obiskovalce od blizu in daleč. Zgodovinsko mestno jedro z številnimi možnostmi za turiste je pravi magnet v vseh letnih časih in ob vsaki uri. Poleti je mogoče preživeti čas v izjemnem okolju ter ob bolj ali manj aktivnem dopustovanju. Možno je izbrati sproščujoč sprehod, ali se odpraviti na bolj oddaljene cilje v okoliške gore. Okolico je mogoče premeriti tudi s kolesom, na voljo so številne bolj ali manj zahtevne proge. Lahko pa zgolj pogledamo dolino, njene tri večje kraje ter druge znamenitosti. V zimskem letnem času Bad Hofgastein vabi smučarje in ljubitelje drugih zimskih aktivnosti, na smučišča višje ležečih pobočjih. Skupno je na voljo dvainpetdeset žičnic, devetnajst vlečnic ter devetnajst sedežnic. Piko na i prevozu smučarjev na želeno lokacijo daje štirinajst kabinskih žičnic ter možnost prevoza z gondolo na dva tisoč šesto metrov visoki Kreuzkogel . Bad Hofgastein skupno nudi sto šestinosemdeset prog, od tega triinšestdeset modrih in zelenih, sto petnajst rdečih ter osem kilometrov črni prog.

Bad Hofgastein so počitnice z odliko.

http://www.skifun.si/avstrija/bad-hofgastein/

Prvomajske počitnice – prvi dopust leta 2017

Prvomajske počitnice 2017 so lepo doživetje, ko temperature zraka ustrezajo našim pričakovanjem.

Dobre prvomajske počitnice leta 2017 morajo upoštevati vremenske razmere na izbrani destinacij. V Sloveniji težav ne bo, izdatne razlike bomo doživeli predvsem na višje ležečih območjih. Sicer pa bodo prvomajske počitnice letnika 2017 v večini drugih predelov Slovenije nudile primerljive temperature. V visokogorju so območja na prvi pomladanski dan pogosto prekrita s snežno odejo, veliko ga ostane še do začetka meteorološkega ali celo koledarskega poletja. Za prvomajske počitnice leta 2017 v gorah je zato potrebno računati s snežno odejo, ki se topi in postopoma izginja. S tem pa tudi izgublja stabilnost, mnoge poti so dodatno tudi prekrite z ostanki večjih ali manjših snežnih plazov. Po klasični in označeni poti ne moremo, zato moramo najti alternativne prehode. Na nižje ležečih območji sredogorja so prvomajske počitnice priložnost za opazovanje začetka pomladi z zamudo. V dolini je začetek že marca ali celo februarja v najbolj ugodnih primerih. Na nižje ležečih območjih sredogorja bomo zato deležni vseh prijetnih prizorov, ki so v dolini že pozabljeni. Čisto drugačno izkušnjo nam nudi obmorski pas, ki je za najbolj pogumne priložnost za prvo plavalno izkušnjo novega leta. Če zanemarimo novoletni skok v morje, ki pa je dobesedno to. Skok, nekaj zamahov ter povratek na kopno. Prvomajske počitnice na drugi strani lahko nudijo že prijetno plavanje v temperaturah primernih za najbolj neučakane. Drugim pa je dovolj, če pomočijo noge v vodi ter uživajo ob prijetnem vremenu ob obali. Uživanje v večjih spremembah nam bodo nudile prvomajske počitnice na drugih kontinentih. Meseca maja se začnejo temperature spuščati, ter nudijo obiskovalcem starega kontinenta znosnejše potovanje. Predvsem za tiste, ki ne marajo pretirano visokih temperatur. Takšne izkušnje lahko pričakujemo na nekaterih območjih Avstralije, Južne Amerike ter drugih kontinentih.

Prvomajske počitnice 2017 so lahko priprava na letni dopust.

agencija-oskar.si/prvomajska-potovanja/

Palawan, provinca in otok

Palawan je filipinska provinca , otok ter otočje.

Na zemljevidu sveta Palawan ni težko najti, predstavlja jugozahodno mejo Filipinskega otočja ter omejuje deželo od območja južno Kitajsko morje . Otok ima svojo prepoznavno podolgovato obliko, ki leži v smeri jugozahod severovzhod. Na južnem koncu sega do otoka Borneo, na severu pa do večjega Filipinskega otoka Mindoro. Palawan je tudi otočje, sestavljeno iz številnih bližnjih otokov. Prestolnica je Puerto Princesa, ki se nahaja sredi otoka Palawan. Mesto šteje preko dvesto petdeset tisoč prebivalcev, velja za gosto naseljeno območje. Danes je prestolnica predvsem znano turistično mesto, ki ga krasijo številne plaže, turistična naselja ter restavracije. Velikokrat se prestolnica uvršča na številne sezname najbolj čistih in zelenih destinacij, nemalokrat na sam vrh. Brez dvoma je Palawan zato v očeh mnogih eden glavnih ali najbolj zaželenih ciljev obiska filipinskega otočja. Največ turistov na filipinsko otočje vstopi v prestolnici, v katero priletijo iz vseh koncev sveta. Od tam dalje pa je na voljo preko sedem tisoč dilem, v katero smer nadaljevati doživljanje Filipinov. Otočje sestavlja preko sedem tisoč otokov, kar se zdi veliko. Dejansko pa je že nekaj deset obiskanih otokov veliko, redki se pohvalijo z preko petdeset obiskanimi otoki. Palawan ima veliko obiskovalcev zaradi čistoče, razmeroma lahke dostopnosti ter ne prevelike gneče. Obiskati otok dlje od glavnih mest in večjih naseljenih območji je pa pustolovščina posebne sorte. Otok povezuje ena sama cesta, ki pa je prašno makadamsko prečkanje in raziskovanje območja. Potovanje zahteva čas ter veliko lagodnega dojemanja časa. pozabiti je potrebno na pojmovanje premagovanja razdalj na stari celini, v času kot tudi sami kakovosti vožnje. Mnogi to izkušnjo želijo, izberejo pa pristanek v prestolnici, cestno pustolovščino do severa otoka ter nadaljevanje z letalom ali ladjo.

Kar pa je zgolj ena od možnosti, ki jih je praktično toliko kolikor je obiskovalcev otoka Palawan .

Nuwara Eliya, gorski raj

Nuwara Eliya je gorski raj sredi tropskega otoka.

Zaradi Evropejcem bolj prijaznega podnebja je Nuwara Eliya kmalu postala priljubljeno gorsko letovišče . Do njega se že dolgo časa ni treba mučiti peš, saj je iz prestolnice Colombo oziroma mesta Kandy speljana železniška povezava. Predstavlja pa eno od možnosti preko katere se doseže Nuwara Eliya. Sama vožnja je doživetje, izbirati pa je možno tudi udobje od prvega do tretjega razreda. Prvi razred potovanja je primeren za vse, ki cenijo individualnost. Drugi in tretji razred pa ponuja vožnjo do Nuwara Eliya v tipičnem indijskem slogu. Vožnja iz mesta Kandy traja šest ur, potovanje samo mnoge navduši. Mesto Kandy leži na nadmorski višini petsto metrov ter je nekdanja prestolnica otoka Šrilanka. Zgodovinska značilnost in posebnost otoka je menjavanje prestolnic skozi stoletja. Dolga stoletja je bila prestolnica Anuradhapura, kasneje Polonnaruwa, Kandy pa je nasledil Colombo. Danes Kandy šteje preko sto tisoč prebivalcev, ter nudi ogled številnih naravnih in kulturnih znamenitosti. Hkrati ga turisti poznajo kot izhodišče za potovanje do Nuwara Eliya. Velja za pravi oddih vsem, ki jim tropi niso najbolj pri srcu. Na nadmorski višini dva tisoč metrov bodo zadihali s polnimi pljuči, oči pa božajo neskončne plantaže. Prav zaradi tega je kmalu postala priljubljena destinacija vseh, ki želijo uživati bolj domače okolje sredi tropskega otoka. Samo območje je prepleteno s številnimi vodnimi vir, ki se za turiste v najboljši možni luči kaže preko številnih slapov. Nuwara Eliya nudi v okolici številne možnosti za sprehode v naravo ali bolj zahtevna potovanja. Poleg prijetne klime, navdušuje narava sama. Za razliko od nižje ležečih predelov otoka je Nuwara Eliya pravo bogastvo zelenega sveta, ki ga poznamo v nam znanih in veliko bližnjih gorskih območjih.

Nuwara Eliya je odlična priložnost za popestritev pestrega obiska na Šrilanki med številnimi drugimi zanimivostmi ali pa edini cilj potovanja na tropski otok.

Potepanje po Šrilanki – “TOP 10”