Vhodna vrata za hišo so lahko pametna naložba

Pri nakupu raznovrstne stanovanjske opreme se pogosto srečujemo s stroški, le redko pa o cenah izdelkov razmišljamo tudi z vidika naložbe. V nekaterih primerih je pametno izbrati dražjo opremo, ki se bo bolje izkazala pri uporabi, hkrati pa bo dvignila tudi vrednost nepremičnine, ne le kakovosti bivanja v njej. Takšno vlogo imajo lahko tudi vhodna vrata za hišo! Ta element se včasih nekoliko zapostavlja, saj se nam zdi, da se na vrata dobro spoznamo – potrebujemo vrata, ki bodo zagotavljala popolno varnost stanovalcev, poleg tega pa morajo biti tudi brezhibno funkcionalna, saj jih uporabljamo vsak dan. Na podlagi teh zahtev težko upravičimo naložbo v prestižna vhodna vrata za hišo, pogosto se odločimo za kak cenovno ugoden model, ki pokriva tiste ključne želje, potrebe in zahteve. Morda je to smiselna odločitev, če nimamo posebnih ambicij pri ureditvi in opremljanju svojega stanovanja, a če teh področij ne želimo prepustiti naključju, bomo morali tudi vhodna vrata za hišo nekoliko bolj premišljeno izbrati. Še posebej, če ciljamo na kak specifičen učinek, recimo na višjo vrednost pri cenitvi ali prodaji nepremičnine.

vhodna vrata za hišo

Vhodna vrata za hišo dvigajo vrednost nepremičnine

Vhodna vrata za hišo ključno odločajo o prvem vtisu, na ta način pa se predstavljajo prav vsakemu obiskovalcu. Igrajo torej pomembno vlogo tudi pri cenitvi hiše, saj ta vzame v zakup vse mogoče dejavnike. Gotovo bo hiša, ki ima zelo lepo urejen in dobro opremljen vhod, ustvarila prijetnejši učinek, prestižna vhodna vrata za hišo pa ponudijo tudi nekaj dodatnega luksuza. To pomeni, da bo ocenjena vrednost nepremičnine višja, gotovo bo veliko višja kot je cena samih vrat. Zelo enostavno torej dvignemo vrednost nepremičnine, ne da bi morali za to zapraviti veliko denarja ali se posvečati večjim prilagoditvam, le vhodna vrata za hišo bo treba premišljeno izbrati za pravi učinek. Pri tem vam pomagajo v priznanem slovenskem podjetju Pirnar.

Izolacija podstrešja in mansarde ter sodobni trendi

Izolacija podstrešja in mansarde ter sodobni trendi

Izolacija podstrešja in mansarde kaže, kako sodobni trendi vplivajo na izboljševanje kakovosti bivanja, prostorski izkoristek in druge spremembe. V preteklosti je bila izolacija podstrešja in morebitne mansarde razmeroma preprosta. Prevladovala so podstrešja, mansarde so dobile na teži in pomenu v novejšem času. Bolj praktična podstrešja so bila izvedena tako, da so imela na najprimernejši strani dovolj velik vhod. Temu primerno se je lahko podstrešje postalo priročno in praktično skladišče. Danes so prostori pod streho vedno bolj postajajo bivalni prostori, temu primerno je celoten projekt bolj zahteven.

 

Izolacija mora ustrezati objektu, vremenskim vplivom ter proračunu investitorja

Ogrevanje prostorov je strošek, prav tako pa njihovo hlajenje. Izolacija podstrešja in morebitne mansarde mora to dejstvo upoštevati. Četudi bo izolacija najprej poskrbela za podstrešja in šele kasneje mansarde, mora biti dobro zasnovana. Najpomembnejši del zaščite objekta pred zunanjimi vplivi je streha. Temu primerno v pogovorih pogosto na prvo mesto postavljamo streho, prav tako ima streha prioriteto pred drugimi investicijami. V celinski arhitekturi gre za poševno postavljeno, postopoma pa se uveljavljajo tudi t.i. ravne strehe. Pri novogradnjah se tudi vedno bolj uveljavlja koncept dobrega izkoristka prostora pod streho. V prvi vrsti je pri načrtovanju pomembno imeti dovolj višine, pri tem se upošteva izolacija podstrešja in morebitne mansarde. Ta je odvisna od več dejavnikov. V preteklosti je bila izolacija podstrešja in morebitne mansarde primitivna, pri starejših gradnjah izolacije praktično ni bilo. Streha je bila izvedena z leseno konstrukcijo, nanjo so položili strešnike. V novejših obdobjih se je začela uveljavljati betonska streha, vendar pogosto brez vsakršne izolacije. Danes ima izolacija podstrešja in morebitne mansarde večjo težo, kar se pozna pri obnovah starejših objektov. Obstoječe betonske ali lesene strehe zato ne dobijo zgolj novo strešno krtino, doda se tudi izolacija, poskrbi se za prezračevanje in druge izvede druge ukrepe v prid izboljšavam.

Izolacija mansarde in podstrešja-

 

Dobra izolacija podstrešja in mansarde se izvede z materiali, katerih lastnosti so dobra zvočna in toplotna izolacija, negorljivost, trajnost, neškodljivost zdravju, obstojnost in primernost proračunu investitorja. Več nasvetov za izolacijo podstrešja in montaže najdete na spletni strani merkur.si.