Testi letnih in zimskih pnevmatik

Glede na razmere, pa tudi glede na zakonske predpise, izbiramo letne in zimske gume za svoje jeklene konjičke. Ker pa je ponudba precej pestra, vozniki pa se le redko spoznamo na lastnosti različnih modelov, moramo sami iskati informacije in izbrati prave pnevmatike. V veliko pomoč so nam lahko testi, ki marsikomu s preglednim seznamom najpomembnejših informacij olajšajo izbiro novih gum.

Testi običajno ločijo zimske in letne pnevmatike in jih primerjajo posebej, testirajo pa enake lastnosti v različnih pogojih. Resda pridejo za zimske gume v poštev še določene vozne lastnosti na snegu in ledu, a tudi letne gume imajo pri testiranju okoliščine prilagojene svojim razmeram. V vsakem primeru pa testi ločijo med suhim in mokrim cestiščem, upoštevajo pa še nekatere druge dejavnike. V različnih razmerah se ocenjujejo stabilnost, vodljivost in zaviranje pnevmatik, različni testi pa dodajo še nekatere druge lastnosti, na primer glasnost in vpliv na porabo goriva. Skupna ocena se sestavi na podlagi vseh teh dejavnikov, pri čemer se upoštevajo različne teže različnih dejavnikov. Na koncu dobimo za letne in zimske gume uporabne ocene, ki omogočajo hitro primerjavo posameznih modelov.

Seveda testom ne gre slepo zaupati. Predvsem se je treba prepričati, da so zimske in letne pnevmatike ocenjene pošteno, v isti test pa naj bo zajetih čim več modelov. Preveriti je treba vir testa in njegovo zanesljivost – tudi mnogi proizvajalci na primer sami izvajajo teste, pri čemer seveda ocenjujejo svoje izdelke. Test naj bo nepristranski in objektiven. Prav tako tudi prodajalci pogosto ne podajajo celovitih informacij in teste uporabljajo za namene promocije, zato se je smiselno podrobneje posvetiti vsem faktorjem, ki so upoštevani. Le tako bomo lahko dobro ocenili zimske in letne pnevmatike ter izbrali gume, ki se bodo najbolje obnesle glede na razmere na cesti ter naše potrebe pri vožnji.

Zakaj izbrati gume Debica?

Pnevmatike oziroma gume kot jim tudi pravimo, so eden pomembnejših delov vsakega prevoznega sredstva (avtomobila, tovornjaka, motorja, tudi kolesa itd.). Brez gum, bi bil avto neuporaben. Gume, pa imajo poleg tega, da omogočajo premikanje oziroma vožnjo avtomobila, še druge naloge:
– omogočati morajo dober stik s podlago v vseh okoliščinah (hitrostnih, topografskih in klimatskih)
– pospeševanje in zaviranje, ter prečne sile
– odpornost na temperaturo
– oprijem cestišča
– vzdržljivost

Poznamo tri vrste gum, ki pa se razlikujejo predvsem v profilu in pa trdoti gume. Uporabljajo pa se za različne letne čase:
zimske gume
letne gume
celoletne oziroma letno-zimske gume

Katere gume se uporabljajo za kateri letni čas, pa nam pove že ime. Letne gume se uporabljajo v zimskih časih, oziroma takrat, kadar sta na cestiščih sneg in pa led. Letne gume pa se uporabljajo takrat, kadar ni snega in ledu, oziroma nevarnosti zdrsa s cestišča, se pravi nekje od sredine marca pa do sredine novembra. Razlika med letnimi in zimskimi gumami je v profilu, pa tudi v tem, da so zimske gume malo bolj trde. Pa tudi v ceni se razlikujejo. Pri nakupu gum moramo biti pozorni predvsem na starost gum, saj imajo tudi te življenjsko dobo, in tako postanejo manj varnejše. Ker pa je dandanes velika konkurenca med proizvajalci gum, pa dostikrat ne vemo, za katere gume se odločiti. Pa naj vam povem nekaj o gumah proizvajalca Debica. Podjetje Debica izdeluje zimske in letne gume. Gume Debica so zelo priznane gume, spadajo pa tudi v visok kakovostni razred. Čeprav so to kakovostne gume, se lahko pohvalijo tudi z izjemno nizko ceno in pa dolgo življenjsko dobo. Te gume lahko kupite v raznih avto salonih, lahko pa tudi preko interneta, kjer imate zelo veliko ponudbo gum Debica, poleg tega pa jih lahko med seboj tudi primerjate.

Gume Continental in Firestone

Gume so pomemben del vsakega vozila in če je le mogoče, se pri nakupu gum ne ozirajte na ceno. Med najboljše pnevmatike se uvrščajo tudi gume Continental. Le-te so kakovostne in imajo primerljivo ceno z gumami ostalih vrhunskih proizvajalcev gum. Podjetje Continental je podpisalo pogodbo z znanimi proizvajalci gum z namenom, da bi pospešili razvoj in raziskave na področju posebnih pnevmatik. Vse Continental gume so dobavljene s slovenskimi dobavitelji, prav tako pa imajo tudi garancijo. Continental lahko ponudi nižjo ceno zato, ker ima nizke stroške poslovanja. Gume tudi niso starejših letnikov, saj je večina gum letnik ’11 ali ’12. Letne pnevmatike Continental so skladiščene po standardih, ki jih določa industrija, tako da vam ta proizvajalec nudi le najboljše. Continental je najboljši proizvajalec pnevmatik Nemčije. Njihove pnevmatik so zelo pogosto izbrane kot prve pnevmatike avtomobila, izbrane s strani številnih evropskih proizvajalcev avtomobilov. Primerjalna testiranja v Nemčiji namenjajo zimskim pnevmatikam pogosto zelo dobre rezultate. Continental je prav tako znan po opremljanju avtomobila in ne samo po izdelavi pnevmatik. Ponudbo pnevmatik si oglejte tu: http://www.mojegume.si/continental.

Firestone je postal ena izmed znamk, ki deluje pod okriljem skupine Groupe Bridgestone od leta 1988. V Združenih državah Amerike je Firestone predvsem znan zaradi zmag v dirkah Indianapolis 500. V Evropi pa promovira 3 različne serije pnevmatik: pnevmatike Firehawk, gre za letne pnevmatike namenjene turističnim vozilom, pnevmatike Winterhawk, gre za pnevmatike za osebna vozila in pnevmatike Vanhawk, gre za pnevmatike za dostavna vozila. Prav tako pa je Firestone ustvaril veliko gum za športna vozila. Oglejte si ponudbo.