Potujte s pomočjo GPS naprave

Dobra navigacija je ključnega pomena za potovanje brez stresa. Še posebej, če se odpravljate na daljšo pot, vam bo GPS navigacija prišla še kako prav. Tako vam ne bo treba iskati prave poti s pomočjo zemljevida, ampak boste med vožnjo zgolj sledili glasovnim ukazom. Prav tako pa takšna GPS navigacija za avto pride prav tudi na krajših poteh, saj se tako lahko na izlet ali poslovno srečanje odpeljete skorajda brez kakršnih koli posebnih priprav, predvsem pa bolj mirni. S pomočjo GPS naprave boste namreč želeno lokacijo zagotovo našli ter tako tudi uspešno in pravočasno prispeli na svoj cilj.

Read the rest of this entry »

Lepa in praktična čelada za skuter

Skuter sicer ne dosega enakih hitrosti kot hitrejši in močnejši motorji, vendar vseeno potrebujete določeno zaščito telesa. Najpomembnejša je seveda čelada za skuter, ki vašo glavo in vrat zaščiti pred posledicami nesreče. Biti mora ravno prav velika, a vseeno malce tesna, da se popolnoma prilega glavi. Med vožnjo ne sme drseti ali se premikati. Nameščena mora biti tesno ob glavi, saj tako nudi optimalno zaščito. Izbirate lahko med odprtimi, delno odprtimi in popolnoma zaprtimi modeli. Vse je odvisno od prevožene razdalje, vremena in vaših želja.

Read the rest of this entry »

Prednosti, ki najem avtomobila postavijo pred javni prevoz

Tako imeniten kot je najem avtomobila, je malo katera stvar. Namreč že samo to, da lahko za točno določene datume naredimo najem avtomobila, s katerim se potem odpravimo na potovanje, je vredno vsakega denarja, saj vsi vemo, kako naporna in utrujajoča so lahko potepanja okrog po svetu, da pa bi pred, med ali po tem morali še venomer čakati na javne prevoze, pa preprosto nima smisla. No, v nadaljevanju si bomo pogledali, zakaj vedno več ljudi izbira najem avtomobila pred, med in po potovanju ter tudi kakšne so njihove izkušnje z uporabo najetih vozil. 

Zakaj ljudje izbirajo najem avtomobila pred javnimi prevozi, ko se podajajo na pot ali prihajajo s potovanja?

Razlogov, zakaj kdorkoli izbere najem avtomobila pred, recimo, avtobusom ali vlakom, je celo morje. Nekateri od teh so nam zagotovo že vsem znani. Na primer, za najem avtomobila nismo vezani na uradne ure prihodov in odhodov javnega prevoza. Torej nam ni treba skrbeti, če na primer naše letalo prileti z zamudo ali pa pozno v noč, saj nas bo, v primeru, da se odločimo za najem avtomobila, le-ta čakal na letališču ob dogovorjeni uri. Moramo seveda biti pripravljeni na morebitna doplačila, če nas bo v primeru letalske zamude morala poslovalnica z našim vozilom čakati. Ampak tudi v teh primerih so stroški tako majhni, če sploh so, saj so velikokrat ponudniki tovrstnih storitev zelo razumevajoči, ko pride do takih zapletov, ki so izven naše kontrole. V nasprotnem primeru pa, če je napaka na naši strani, moramo biti pripravljeni poračunati tudi za naše napake. Vse to pa s strani mnenj strank, ki pogosto uporabljajo storitve, kot so najem avtomobila ali kombija, pa odtehta zamude na javne prevoze ali dolga čakanja in gneče. Nič ni boljšega, pravijo, kot to, da priletiš na letališče in te tam čaka osebno vozilo, s katerim se odpeljemo domov.

Zavarovanje za mladega voznika je priporočljivo skleniti

Zavarovanje za mladega voznika je zavarovanje vozila, ki ga vozi voznik začetnik.

Voznik začetnik je oseba, ki ima vozniško dovoljenje manj kot tri leta. Zavarovanje za mladega voznika ni obvezno, je pa priporočljivo. V primeru prometne nesreče brez sklenjenega zavarovanja za mladega voznika, se breme kritja povzročene škode prenese na povzročitelja. V Slovenski zakonodaji pojem mlad voznik oziroma voznik začetnik pomeni voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti ter voznik motornega vozila v obdobju dveh let od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil. Določilo velja za vozniško dovoljenje pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. Zavarovanje za mladega voznika je pogosto sklenjeno v primeru, ko isto vozilo uporablja več oseb. S sklenitvijo zavarovanja za mlade voznike, se izognemo doplačilu dodatka za mlade voznike. Zelo koristne so tudi ponudbe, ki zavarovanje za mladega voznika vežejo na sklenitelja. Kar praktično pomeni, da je mlad voznik ali voznik začetnik zavarovan za primer prometne nesreče oziroma kritja s prometno nesrečo nastale škode ne glede na uporabljeno vozilo. Z drugo besedo : uporablja lahko katerokoli vozilo, zavarovanje za mladega voznika v vsakem primeru krije ob v prometni nesreči nastalo škodo. Produkt zavarovanje za mladega voznika je od zavarovalnice do zavarovalnice različen, zato velja podrobno pregledati podrobnosti. Vsaka zavarovalnica ob sklenitvi v pogodbi natančno določa pogoje. Predvsem je potrebno pogledati, na kaj je vezano doplačilo oziroma zavarovanje za mladega voznika ter kakšne pravice s sklenitvijo pridobimo. Večje razlike nastanejo pri večjih škodah, kar lahko pomeni več tisoč evrov izraženo v denarju. Nekatera zavarovanja nam takšne zneske krijejo, pri drugih pa je potrebno doplačilo. Zato ni dobro zgolj prebrati pogoje, ampak zahtevati tudi pojasnilo od zavarovalnice ali njenega predstavnika na točno določenem primeru. Vprašanje se lahko glasi : kakšno kritje dobim s sklenjenim točno določenim zavarovanjem za mladega voznika.

Zavarovanje za mladega voznika je paleta različnih ponudb, vse najdete pri zavarovalnici WIZ kjer uredite vse preko spleta.

Registracija avtomobila, tehnični pregled, zavarovanje in cestna taksa

Registracija avtomobila je za mnoge tehnični pregled ter poravnava zavarovanja in cestnine.

Pooblaščene registracijske organizacije , pri katerih je mogoča registracija avtomobila, so upravne enote, pooblaščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezni, ki opravljajo dejavnost prodaje vozil ter pooblaščene organizacije, ki opravljajo tehnične preglede vozil. Da je registracija avtomobila veljavna, lahko dokažemo z prometnim dovoljenjem. Veljavnost prometnega dovoljenja je pogojena z prvim iztekom datuma oziroma tehničnega pregleda, vplačila za uporabo cest ter zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. Vsi našteti dejavniki morajo biti izpolnjeni, da je registracija avtomobila veljavna. Največkrat se registracija avtomobila podaljšuje, to izkušnjo imajo praktično vsi lastniki motornih vozil. Praktično to pomeni, da se veljavna registracija avtomobila podaljša. Običajno za eno leto, pri tem je potrebno storiti kar nekaj aktivnosti. Tehnični pregled je strokovni pregled motornega vozila ali priklopnega vozila, s katerim se preveri njegova tehnična ustreznost. Motorna in priklopna vozila morajo na tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji, nato do samega leta starosti vsake dve leti. Starejša vozila morajo na tehnični pregled vsako leto, s strokovnim pregledom vozila se potrdi ali ovrže njegova ustreznost. Tehnično ustrezna vozila imajo z opravljenim tehničnim pregledom osnovo za podaljšanje registracije. Poleg opravljenega tehničnega pregleda, morajo lastniki poravnati povračilo za uporabo cest ter zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Tehnično neustrezna vozila so zavrnjena, lastnik ima določen rok za odpravo tehničnih napak in pomanjkljivosti. Pri prvi registraciji je postopek podoben, dodatno mora biti predloženo dokazilo o izvoru in lastništvu vozila, dokazilo o skladnosti ali soglasje k registraciji. Enako kot podaljšanje tudi prva registracija avtomobila zahteva poravnavo letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti oziroma dokazilo o zavarovanju potnikov ter dokazilo o tehničnih brezhibnosti vozila. Celoten postopek se lahko opravi skupaj na enem mestu, ali na več mestih. Postopek registracije vozil na enem mestu opravljajo organizacije, ki so pooblaščene za tehnične preglede.

Registracija avtomobila zagotavlja njegovo uporabnost.

www.wiz.si/wiz-avto/izracun