Kdo je voznik začetnik?

V skladu z zakonom je voznik začetnik voznik motornega vozila do dopolnjenega 21. leta starosti in voznik motornega vozila vsaj dve leti od takrat, ko je pridobil vozniško dovoljenje. Pri tem ni pomembno, ali je bilo dovoljenje pridobljeno v Sloveniji ali v tujini.

Vozniško dovoljenje se vozniku začetniku podaljša, ko opravi program dodatnega usposabljanja voznikov in seveda priloži potrdilo o opravljenem usposabljanju. Pri tem naj napišemo, da lahko voznik začetnik z udeležbo na programu dodatnega usposabljanja začne šele takrat, ko od pridobitve dovoljenja mine najmanj 6 mesecev.

Ali zi voznik začetnik?

Zakaj status voznik začetnik?

Ko voznik začetnik pridobi vozniško dovoljenje, je zaradi pomanjkanja voznih izkušenj (in običajno tudi mladosti) neenakovreden izkušenim in bolj zrelim voznikom. Zato je v obdobju po pridobitvi vozniškega dovoljenja verjetnost za vpletenost v prometno nesrečo veliko večja od povprečja celotne populacije. Država je zato vpeljala status voznika začetnika ravno z namenom, da se s pridobitvijo novih znanj in spretnosti zmanjša tveganje za povzročitev takšnih ali drugačnih prometnih nesreč.

Voznik začetnik mora torej opraviti program dodatnega usposabljanja voznikov. Ta program zajema dva sklopa, in sicer vadbo varne vožnje ter udeležbo na skupinski delavnici cestnega prometa in psihosocialnih odnosih med udeleženci prometa. Ne smemo pozabiti, da morata biti oba sklopa opravljena pred iztekom veljavnosti vozniškega dovoljenja voznika začetnika.

Izvajalca programa dodatnega usposabljanja izbere voznik začetnik sam, prav tako sam plača ceno tega programa. Kot smo že napisali, se lahko programa dodatnega usposabljanja udeleži šele po najmanj 6 mesecih od izdaje vozniškega dovoljenja. To pa zato, ker je ta čas potreben, da voznik začetnik spozna svoje sposobnosti in pomanjkljivosti, svojo lastno vožnjo ter se obenem tudi seznani s posledicami in razlogi za različne nevarnosti na cesti. Zelo pomembno je torej, da se programa ne udeleži prezgodaj in ima za seboj prevoženih že nekaj tisoč kilometrov. Če si voznik začetnik si oglej spletno stran bb.si.

Testi letnih in zimskih pnevmatik

Glede na razmere, pa tudi glede na zakonske predpise, izbiramo letne in zimske gume za svoje jeklene konjičke. Ker pa je ponudba precej pestra, vozniki pa se le redko spoznamo na lastnosti različnih modelov, moramo sami iskati informacije in izbrati prave pnevmatike. V veliko pomoč so nam lahko testi, ki marsikomu s preglednim seznamom najpomembnejših informacij olajšajo izbiro novih gum.

Testi običajno ločijo zimske in letne pnevmatike in jih primerjajo posebej, testirajo pa enake lastnosti v različnih pogojih. Resda pridejo za zimske gume v poštev še določene vozne lastnosti na snegu in ledu, a tudi letne gume imajo pri testiranju okoliščine prilagojene svojim razmeram. V vsakem primeru pa testi ločijo med suhim in mokrim cestiščem, upoštevajo pa še nekatere druge dejavnike. V različnih razmerah se ocenjujejo stabilnost, vodljivost in zaviranje pnevmatik, različni testi pa dodajo še nekatere druge lastnosti, na primer glasnost in vpliv na porabo goriva. Skupna ocena se sestavi na podlagi vseh teh dejavnikov, pri čemer se upoštevajo različne teže različnih dejavnikov. Na koncu dobimo za letne in zimske gume uporabne ocene, ki omogočajo hitro primerjavo posameznih modelov.

Seveda testom ne gre slepo zaupati. Predvsem se je treba prepričati, da so zimske in letne pnevmatike ocenjene pošteno, v isti test pa naj bo zajetih čim več modelov. Preveriti je treba vir testa in njegovo zanesljivost – tudi mnogi proizvajalci na primer sami izvajajo teste, pri čemer seveda ocenjujejo svoje izdelke. Test naj bo nepristranski in objektiven. Prav tako tudi prodajalci pogosto ne podajajo celovitih informacij in teste uporabljajo za namene promocije, zato se je smiselno podrobneje posvetiti vsem faktorjem, ki so upoštevani. Le tako bomo lahko dobro ocenili zimske in letne pnevmatike ter izbrali gume, ki se bodo najbolje obnesle glede na razmere na cesti ter naše potrebe pri vožnji.

Športna različica Audi A4 s line

Si želite malo bolj športnega avtomobila, ki pa vseeno ne bo čisto športen, torej trd in nizek, ki se čisto nič ne osredotoča na družino in s tem povezan velik prtljažni prostor? Kaj pravite na Audi A4 s line model, ki je malo bolj športen, a še vedno lahko tudi družinski avto? Nekako je ta Audi A4 kompromis med športnim in družinskim avtomobilom, tako da lahko na svoj račun pridejo čisto vsi ljubitelji športnih avtomobilov, ki si ne morejo privoščiti športnega in družinskega avtomobila, pa še nesmiselno je to imeti pri nas, na naših slabo vzdrževanih cestah. Na portalu in v reviji Avto Mgazin pa so se razpisali tudi še o malo bolj športni različici Audi A4 in si poglejmo, kaj odlikuje Audi A4 S line Competition.

Audi A4 S – line Competition še bolj športen

Za vse ljubitelje hitrosti in še bolj športnega izgleda, je Audi A4 S – line Competition pripravil še dodano presenečenje. Čisto nič se Audi A4 ni »zažrl« v prtljažni prostor, le več ima športnih dodatkov, ki vožnjo naredijo še bolj posebno in še bolj športno. Ta serija ima še dodaten večji izpuh, tudi maska je bolj športna, kot pa pišejo pri Avto Magazin, pa ima ta Audi A4 še več dodatkov. Na obeh robovih ima reže v obliki črke U, potem so poskrbeli tudi za dodaten bolj športen izgled s Turbo modro barvo, športnim vzmetenjem, rdečimi zavornimi čeljustmi in večjimi platišči (19 palčna) in s prednjimi LED žarometi.

Bolj športen Audi A4 posodobljen tudi v notranjosti

Če ste že mislili, da je Audi A4 S – line Competition poskrbel samo za zunanje spremembe, se zelo motite. Tudi notri boste našli dodatke kot so ogljikova vlakna na armaturni plošči in ostalih dodatkih, potem boste našli tri kraki športni volan in s športnimi sedeži.
Vsekakor je novi športni model Audi A4 vozila šla še korak dalje, tako da izpolnijo še tiste ostale želje vseh navdušencev nad športnimi vozili.

Menjava gum – na kaj moramo biti pozorni?

Menjava pnevmatik dvakrat letno je za mnoge voznike le velika nevšečnost, nujno zlo. V veliki meri tudi zato, ker so nove gume precej drage, prišteti pa je treba še stroške dela. A hkrati je menjava gum priložnost, da naredimo nekaj dobrega za svojega jeklenega konjička, če le ne zagrešimo kakšne napake, ki se pogosto pripetijo pri teh opravkih. Na kaj moramo biti torej še posebej pozorni?

Izbira gum

Najpomembnejši faktor, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo z novimi gumami, je seveda izbira samih gum. Pomembno je, da se pred nakupom dobro informiramo in ugotovimo, kakšne pnevmatike bi pravzaprav radi nabavili. Prepogosto se zgodi, da se odločimo kar za kakšne poceni pnevmatike, ne da bi se prej vprašali, ali te res prinašajo zadovoljstvo na dolgi rok. Denarnica bo seveda hvaležna pri nakupu, a kasneje se bo izkazalo, da poceni pnevmatike ne prinašajo nikakršnih prednosti, niti pri stroških – že kmalu jih bo treba namreč menjati, tako da tudi prihranili ne bomo prav nič.

Pri nakupu pnevmatik se torej splača bolj kot na ceno gledati na druge lastnosti. Najprej pridejo seveda v poštev tiste, ki odločajo o tem, ali so gume sploh skladne z našim avtomobilom. Nato pa se pozanimamo, kako dobro se bodo pnevmatike izkazale v razmerah, v katerih jih nameravamo uporabljati.

Izbira ponudnika menjave gum

Menjavo gum omogoča avtomobilski servis in vsaka vulkanizerska delavnica

Ni vseeno, kje opravimo menjavo pnevmatik. To storitev ponuja praktično vsak avtomobilski servis in vsaka vulkanizerska delavnica, a ni vsak ponudnik enako zanesljiv in kakovosten. Tako kot poceni pnevmatike se tudi slabo opravljeno delo na dolgi rok izkaže za napako. Menjava gum sicer ni posebej zahtevno opravilo, a o zadovoljstvu na tem področju pogosto odločajo tudi detajli, zato se vsekakor splača nekaj pozornosti nameniti tudi izbiri izvajalca teh storitev. Poceni pnevmatike v kombinaciji s slabim izvajalcem menjave pomenijo katastrofo.

Potujte s pomočjo GPS naprave

Dobra navigacija je ključnega pomena za potovanje brez stresa. Še posebej, če se odpravljate na daljšo pot, vam bo GPS navigacija prišla še kako prav. Tako vam ne bo treba iskati prave poti s pomočjo zemljevida, ampak boste med vožnjo zgolj sledili glasovnim ukazom. Prav tako pa takšna GPS navigacija za avto pride prav tudi na krajših poteh, saj se tako lahko na izlet ali poslovno srečanje odpeljete skorajda brez kakršnih koli posebnih priprav, predvsem pa bolj mirni. S pomočjo GPS naprave boste namreč želeno lokacijo zagotovo našli ter tako tudi uspešno in pravočasno prispeli na svoj cilj.

Read the rest of this entry »

Lepa in praktična čelada za skuter

Skuter sicer ne dosega enakih hitrosti kot hitrejši in močnejši motorji, vendar vseeno potrebujete določeno zaščito telesa. Najpomembnejša je seveda čelada za skuter, ki vašo glavo in vrat zaščiti pred posledicami nesreče. Biti mora ravno prav velika, a vseeno malce tesna, da se popolnoma prilega glavi. Med vožnjo ne sme drseti ali se premikati. Nameščena mora biti tesno ob glavi, saj tako nudi optimalno zaščito. Izbirate lahko med odprtimi, delno odprtimi in popolnoma zaprtimi modeli. Vse je odvisno od prevožene razdalje, vremena in vaših želja.

Read the rest of this entry »

Prednosti, ki najem avtomobila postavijo pred javni prevoz

Tako imeniten kot je najem avtomobila, je malo katera stvar. Namreč že samo to, da lahko za točno določene datume naredimo najem avtomobila, s katerim se potem odpravimo na potovanje, je vredno vsakega denarja, saj vsi vemo, kako naporna in utrujajoča so lahko potepanja okrog po svetu, da pa bi pred, med ali po tem morali še venomer čakati na javne prevoze, pa preprosto nima smisla. No, v nadaljevanju si bomo pogledali, zakaj vedno več ljudi izbira najem avtomobila pred, med in po potovanju ter tudi kakšne so njihove izkušnje z uporabo najetih vozil. 

Zakaj ljudje izbirajo najem avtomobila pred javnimi prevozi, ko se podajajo na pot ali prihajajo s potovanja?

Razlogov, zakaj kdorkoli izbere najem avtomobila pred, recimo, avtobusom ali vlakom, je celo morje. Nekateri od teh so nam zagotovo že vsem znani. Na primer, za najem avtomobila nismo vezani na uradne ure prihodov in odhodov javnega prevoza. Torej nam ni treba skrbeti, če na primer naše letalo prileti z zamudo ali pa pozno v noč, saj nas bo, v primeru, da se odločimo za najem avtomobila, le-ta čakal na letališču ob dogovorjeni uri. Moramo seveda biti pripravljeni na morebitna doplačila, če nas bo v primeru letalske zamude morala poslovalnica z našim vozilom čakati. Ampak tudi v teh primerih so stroški tako majhni, če sploh so, saj so velikokrat ponudniki tovrstnih storitev zelo razumevajoči, ko pride do takih zapletov, ki so izven naše kontrole. V nasprotnem primeru pa, če je napaka na naši strani, moramo biti pripravljeni poračunati tudi za naše napake. Vse to pa s strani mnenj strank, ki pogosto uporabljajo storitve, kot so najem avtomobila ali kombija, pa odtehta zamude na javne prevoze ali dolga čakanja in gneče. Nič ni boljšega, pravijo, kot to, da priletiš na letališče in te tam čaka osebno vozilo, s katerim se odpeljemo domov.

Zavarovanje za mladega voznika je priporočljivo skleniti

Zavarovanje za mladega voznika je zavarovanje vozila, ki ga vozi voznik začetnik.

Voznik začetnik je oseba, ki ima vozniško dovoljenje manj kot tri leta. Zavarovanje za mladega voznika ni obvezno, je pa priporočljivo. V primeru prometne nesreče brez sklenjenega zavarovanja za mladega voznika, se breme kritja povzročene škode prenese na povzročitelja. V Slovenski zakonodaji pojem mlad voznik oziroma voznik začetnik pomeni voznik motornega vozila do dopolnjenega enaindvajsetega leta starosti ter voznik motornega vozila v obdobju dveh let od prve pridobitve vozniškega dovoljenja za vožnjo motornih vozil. Določilo velja za vozniško dovoljenje pridobljeno v Republiki Sloveniji ali v tujini. Zavarovanje za mladega voznika je pogosto sklenjeno v primeru, ko isto vozilo uporablja več oseb. S sklenitvijo zavarovanja za mlade voznike, se izognemo doplačilu dodatka za mlade voznike. Zelo koristne so tudi ponudbe, ki zavarovanje za mladega voznika vežejo na sklenitelja. Kar praktično pomeni, da je mlad voznik ali voznik začetnik zavarovan za primer prometne nesreče oziroma kritja s prometno nesrečo nastale škode ne glede na uporabljeno vozilo. Z drugo besedo : uporablja lahko katerokoli vozilo, zavarovanje za mladega voznika v vsakem primeru krije ob v prometni nesreči nastalo škodo. Produkt zavarovanje za mladega voznika je od zavarovalnice do zavarovalnice različen, zato velja podrobno pregledati podrobnosti. Vsaka zavarovalnica ob sklenitvi v pogodbi natančno določa pogoje. Predvsem je potrebno pogledati, na kaj je vezano doplačilo oziroma zavarovanje za mladega voznika ter kakšne pravice s sklenitvijo pridobimo. Večje razlike nastanejo pri večjih škodah, kar lahko pomeni več tisoč evrov izraženo v denarju. Nekatera zavarovanja nam takšne zneske krijejo, pri drugih pa je potrebno doplačilo. Zato ni dobro zgolj prebrati pogoje, ampak zahtevati tudi pojasnilo od zavarovalnice ali njenega predstavnika na točno določenem primeru. Vprašanje se lahko glasi : kakšno kritje dobim s sklenjenim točno določenim zavarovanjem za mladega voznika.

Zavarovanje za mladega voznika je paleta različnih ponudb, vse najdete pri zavarovalnici WIZ kjer uredite vse preko spleta.

Registracija avtomobila, tehnični pregled, zavarovanje in cestna taksa

Registracija avtomobila je za mnoge tehnični pregled ter poravnava zavarovanja in cestnine.

Pooblaščene registracijske organizacije , pri katerih je mogoča registracija avtomobila, so upravne enote, pooblaščene gospodarske družbe in samostojni podjetniki posamezni, ki opravljajo dejavnost prodaje vozil ter pooblaščene organizacije, ki opravljajo tehnične preglede vozil. Da je registracija avtomobila veljavna, lahko dokažemo z prometnim dovoljenjem. Veljavnost prometnega dovoljenja je pogojena z prvim iztekom datuma oziroma tehničnega pregleda, vplačila za uporabo cest ter zavarovanjem avtomobilske odgovornosti. Vsi našteti dejavniki morajo biti izpolnjeni, da je registracija avtomobila veljavna. Največkrat se registracija avtomobila podaljšuje, to izkušnjo imajo praktično vsi lastniki motornih vozil. Praktično to pomeni, da se veljavna registracija avtomobila podaljša. Običajno za eno leto, pri tem je potrebno storiti kar nekaj aktivnosti. Tehnični pregled je strokovni pregled motornega vozila ali priklopnega vozila, s katerim se preveri njegova tehnična ustreznost. Motorna in priklopna vozila morajo na tehnični pregled štiri leta po prvi registraciji, nato do samega leta starosti vsake dve leti. Starejša vozila morajo na tehnični pregled vsako leto, s strokovnim pregledom vozila se potrdi ali ovrže njegova ustreznost. Tehnično ustrezna vozila imajo z opravljenim tehničnim pregledom osnovo za podaljšanje registracije. Poleg opravljenega tehničnega pregleda, morajo lastniki poravnati povračilo za uporabo cest ter zavarovanje avtomobilske odgovornosti. Tehnično neustrezna vozila so zavrnjena, lastnik ima določen rok za odpravo tehničnih napak in pomanjkljivosti. Pri prvi registraciji je postopek podoben, dodatno mora biti predloženo dokazilo o izvoru in lastništvu vozila, dokazilo o skladnosti ali soglasje k registraciji. Enako kot podaljšanje tudi prva registracija avtomobila zahteva poravnavo letne dajatve za uporabo vozil v cestnem prometu, sklenjeno zavarovanje avtomobilske odgovornosti oziroma dokazilo o zavarovanju potnikov ter dokazilo o tehničnih brezhibnosti vozila. Celoten postopek se lahko opravi skupaj na enem mestu, ali na več mestih. Postopek registracije vozil na enem mestu opravljajo organizacije, ki so pooblaščene za tehnične preglede.

Registracija avtomobila zagotavlja njegovo uporabnost.

www.wiz.si/wiz-avto/izracun