Dolgoročni stroški ogrevanja

Ogrevanje stanovanjskih prostorov je velik strošek, ki ga gotovo želimo znižati. A velikih kompromisov si ne moremo privoščiti, saj potrebujemo zanesljivo ogrevanje, s katerim bomo lahko vzdrževali prijetne temperature tudi v zimskem času. Zato se odločamo za varčne naprave, ki ponujajo dobre izkoristke, a vseeno dosegajo tudi visoko zmogljivost, ki je nujna za dobro končno izkušnjo.

Priljubljeno izbiro predstavljajo toplotne črpalke, ki najbolj prepričajo prav z dolgoročnimi stroški oziroma s prepričljivimi prihranki v primerjavi z drugimi ogrevalnimi sistemi. S tega vidika gre gotovo za najboljšo izbiro, zato se splača premisliti o možnostih, ki jih imamo na tem področju.

Na dolgi rok največji strošek pri ogrevanju predstavlja poraba energentov, ki se uporabljajo za dovajanje energije za ogrevanje prostorov. Že tu imamo več relevantnih podatkov, recimo ceno energentov, porabo in izkoristek. Tudi naprava, ki uporablja drage energente, ima lahko na dolgi rok nizke stroške, če uspe stanovanje odlično ogrevati že pri minimalni porabi. Toplotne črpalke imajo prednost s tem, da za ogrevanje uporabljajo brezplačno energijo, ki jo pridobivajo iz okolja – dolgoročne stroške predstavlja le minimalna poraba elektrike, ki poganja črpalko, pomisliti pa moramo še na servis toplotnih črpalk.

Dolgoročni stroški ogrevanja

Vzdrževanje in servis ogrevalnega sistema

Pri razmisleku o dolgoročnih stroških včasih kar nekoliko zanemarimo vzdrževanje in servis sistema. Tako je tudi servis toplotnih črpalk lahko relevanten faktor, ki izstopa pri izračunu stroškov, ki jih bomo imeli z ogrevanjem na dolgi rok. Na srečo so sodobne toplotne črpalke zelo dobro pripravljene na redno uporabo in lahko brezhibno delujejo več deset let tudi z minimalnim vzdrževanjem. Poskrbeti moramo predvsem za to, da napravo uporabljamo v skladu z omejitvami, nato bo servis toplotnih črpalk potreben le občasno.

Podobno velja za druge sisteme, pri katerih pa bo morda več dela. Če imamo opravka z dimom in sajami, bo recimo več dela in potencialnih stroškov že s čiščenjem.