Kako odstraniti klopa, ki prenaša okužbo?

Ko se klop prisesa na telo, je za preventivo že prepozno. To pa ne pomeni, da ne moremo več učinkovito ukrepati in preprečiti okužbe s katero izmed klopnih bolezni. Nekatere okužbe se sicer prenesejo takoj, pri drugih pa lahko okužbo preprečimo, če vemo, kako odstraniti klopa s čim manjšim tveganjem. Borelija, ki jo prenaša kakšnih 40% slovenskih klopov, za okužbo potrebuje tudi več kot 24 ur, tako da imamo nekaj časa za učinkovito ukrepanje. Najprej bo treba klopa seveda najti, pri čemer se za pravi ukrep izkaže samopregledovanje ob povratku iz narave. Klopa lahko hitro najdemo, lahko pa se tudi skrivajo. Kako odstraniti klopa, ki ga ne moremo najti? Običajno nas na prisotnost vsiljivca opozori značilno srbenje, nato klopa tudi začutimo ob praskanju. Seveda bo klopa težje odstraniti, če ga ne vidimo, zato za pomoč vprašamo koga drugega. V vsakem primeru pa moramo vedeti, kako odstraniti klopa, da tveganje za okužbo kar se da zmanjšamo. Z nepravilnim postopkom lahko namreč naredimo več škode kot koristi, sploh pri okuženih klopih. Pomembno je, da smo kar se da zanesljivi in odločni.

kako odstraniti klopa

Ugiz klopa je lahko zelo nevaren.

Kako odstraniti klopa z minimalnim tveganjem?

Klopa odstranimo z enim enakomernim gibom, brez vrtenja ali cukanja. Najbolje je, da ga primemo s pinceto, z nekaj prakse pa se lahko hitro naučimo, kako odstraniti klopa brez orodja, z golimi rokami. Da bi kar se da zmanjšali tveganje, raje uporabimo pinceto ali vsaj rokavice za enkratno uporabo. Okužbe se namreč lahko prenašajo tudi preko drugih površin, ne neposredno preko krvi, zato smo pri odstranjevanju klopa še posebej previdni na te stike. Z zadostno pozornostjo in znanjem, kako odstraniti klopa, lahko tveganje uspešno zmanjšamo. Pazimo predvsem na to, da klopa v celoti odstranimo in vboda ne dražimo, lahko pa ga razkužimo.

Za več informacij obiščite stran sos-klop.si.

Strije so zlasti težave pri ženskah

Ob omembi termina strije verjetno pomislite na rezultat kože ženske, ki je pravkar rodila. Na določenih predelih telesa, zlasti na trebuhu se pojavijo neprivlačne lise. To so strije. Za pridobitev strij pa ni nujno, da morate roditi. Strije zelo pogosto dobijo osebe, ki ves čas nihajo v teži oziroma osebe, ki so v krajšem ali daljšem časovnem obdobju izgubili kar nekaj kilogramov. Na trgu so vam na voljo številne učinkovite kreme, ki so namenjene za odpravljanje strij. A uporaba kreme za strije mora biti redna in dosledna, da z njo res dosežete dobre rezultate. Če vam strij ne uspe odpraviti pod lastno režijo, vam pri nas na srečo kar nekaj kozmetičnih salonov ponuja posebne posege, kjer lahko tovrstno težavo hitro in popolnoma brez bolečin omilite oziroma odpravite. Strije bodo tako samo še preteklost. Zelo malo pa je takšnih žensk, ki so na strije kot posledico rojstva ponosne.

Strije so lahko težava

Strije lahko opazite tudi na moških

Poleti na morju, ko smo vsi veliko manj oblečeni, lahko na ljudeh opazimo tudi pomanjkljivosti, ki jih sicer ne bi. Čeprav ste morda do sedaj bili popolnoma prepričani, da so strije samo izključno stvar predstavnic ženskega spola, pa ste se v resnici motili. Strije so težava, ki lahko doleti tako ženske kot tudi moške. Moški strije dobijo najpogosteje zato, ker izjemno hitro izgubijo zelo veliko število kilogramov. Še zlasti opazne so strije pri ljudeh, ki se nekaj časa zelo intenzivno ukvarjajo s športom, potem pa to za nekaj časa opustijo. Nato ponovno telovadijo, izgubljajo kilograme in tako dalje. Vse to pa lahko prinaša strije. Na telesu so videti kot zelo neprivlačne lise. Pogosto se nabirajo na rokah, nogah, okoli trebuha in še kje. Strije na varen in temeljit lahko omilite ali odpravite v enem od kozmetičnih salonov, ki vam svoje vrhunske storitve po dostopnejših cenah ponuja tudi po spletu.

Kako se boriti proti strijam si preberite na blogu Linea Snelle.

Pomivalni stroj za bistveno boljšo izkušnjo v kuhinji

Pomivanje posode ni posebej zahtevno, a je vseeno zamudno in mukotrpno. Zato ni nobeno presenečenje, da si tudi na tem področju pomagamo s sodobno tehnologijo, ki delo opravi namesto nas. Nalogo pomivanja posode bo seveda prevzel pomivalni stroj, ki je v mnogih kuhinjah že obvezna oprema. Ponekod sicer še vedno pomivamo na roke, predvsem tisti, ki živijo v manjših gospodinjstvih ali sami, ne moremo pa si predstavljati, da bi na roke stalno pomivali v gospodinjstvu z večjim številom članov. Za večje družine je pomivalni stroj naravnost nepogrešljiva naprava, ki v kuhinji ponudi bistveno boljšo izkušnjo na dolgi rok. Poleg tega so te naprave dokaj poceni in enostavne za uporabo, tako da skoraj ni kakšnih pomislekov, ki bi jih bilo vredno izpostaviti. Gre za rešitev, ki bo marsikomu močno olajšala življenje. Dober pomivalni stroj naredi v kuhinji veliko razliko, zato se vsekakor splača premisliti, kateri izdelek se bo v danih okoliščinah kar najbolje obnesel.

Pomivalni stroj

 

Pomivalni stroj odgovarja na različne potrebe

V ponudi najdemo celo paleto zmogljivih strojev, ki se bodo v kuhinji odlično obnesli. Pravi izdelek pa seveda izberemo glede na to, kakšne potrebe imamo. Čisto možno je, da bo svojo nalogo dobro opravil že povsem osnoven pomivalni stroj, tako da lahko brskamo tudi po nižjem cenovnem razredu. Ker pa pri teh napravah pogosto iščemo zanesljivost in vzdržljivost, je pametno tudi v primeru osnovnih zahtev izbirati med nekoliko dražjimi napravami, ki so bolj robustne. Vsak sodobni pomivalni stroj zmore dobro pomiti posodo, ne moremo pa pričakovati, da bo kar vsak stroj svoje delo opravljal brezhibno tudi pod večjimi obremenitvami in na dolgi rok. Seveda bodo morali boljši pomivalni stroj izbrati tudi tisti, ki so nekoliko bolj zahtevni pri uporabi, a na srečo je velik del ponudbe prilagojen tudi takšnim uporabnikom.