Kuhinjsko korito, ključni kos kuhinjske opreme

Pri naštevanju kuhinjske opreme na korito morda sploh ne pomislimo, saj ga že samoumevno prištevamo k tej zbirki. A v resnici gre za izjemno pomemben kos opreme, kateremu moramo posvetiti zadostno pozornost pri izbiri, vgradnji in uporabi. Kuhinjsko korito namreč lahko vpliva na to, kako zadovoljni bomo z uporabo kuhinje – korito uporabljamo za celo vrsto opravil, tako pri pripravi hrane kot pri pomivanju posode, zato je pomembno, da je prilagojeno vsem tem nalogam. Pri redni dolgoročni uporabi se bo hitro pokazalo, ali je koriti uporabno ali ne, na plan pridejo tudi kakšne malenkosti, ki lahko zagrenijo izkušnjo pri kulinaričnih podvigih. Ravno zato je treba kuhinjsko korito že v izhodišču premišljeno izbrati, ne gledamo le na to, da se element vizualno poda v izbrano kuhinjo. Če kupujemo komplet opreme, je korito običajno že vključeno in bo dobro sodelovalo s preostalo opremo, kar pa še ne pomeni, da bo s svojo funkcionalnostjo odgovorilo na vse potrebe uporabnikov. Na srečo lahko kuhinjsko korito dokaj enostavno zamenjamo ali nadgradimo, možno pa ga je tudi prilagoditi, ne da bi bistveno posegali v konstrukcijo kuhinje.

kuhinjsko korito

Kuhinjsko korito v drugih vlogah

Kuhinjsko korito ima že v čisto običajni kuhinji različne naloge. Je nepogrešljivo pri pripravi hrane, saj dotok čiste vode uporabljamo za pranje živil, voda je seveda neposredno uporabna za kuhanje, poleg tega si moramo pri delu v kuhinji pogosto umiti roke. Nadalje pa ima kuhinjsko koritozelo pomembno nalogo še pri pomivanju posode – to delo sicer pogosto prevzame pomivalni stroj, a tudi v koritu je treba kaj na hitro pomiti. Pomembno je, da ima korito za ta namen zadostno globino in dovolj prostora, da lahko brez skrbi pomivamo. Kuhinjsko korito pa ima lahko poleg tega še druge naloge in vloge, pravzaprav sploh ni nujno, da se nahaja v kuhinji – ta oprema se lahko uporablja tudi drugje.

Zmogljiv mini hladilnik

Z manjšimi dimenzijami običajno povezujemo tudi manjšo zmogljivost, a temi ni tako pri hladilnikih. Velikost namreč odloča le o kapaciteti – to je vsekakor pomembna lastnost, v mnogih primerih kar ključna, ni pa edina, ki odloča o tem, kako zadovoljni bomo s hladilnikom. Pogosto se lahko prav tako dobro obnese mini hladilnik, ki ponuja manjšo kapaciteto, a nič manjšo zmogljivost. Mnogi uporabniki se za kapaciteto ne zmenijo toliko, prednost dajejo zmogljivosti in zanesljivosti naprave, pomembna pa je tudi varčnost pri takšni opremi. Če se posvetimo zmogljivosti bomo ugotovili, da mini hladilnik v tem oziru celo prekosi večje hladilnike. Ker ni treba ohlajati velike prostornine, lahko hitreje in zanesljiveje dosežemo nizko temperaturo notranjosti, to pa tudi lažje vzdržujemo. Tudi pri pogosti uporabi bo mini hladilnik lažje ohranjal konstantno temperaturo, niti redno odpiranje vrat in dodajanje nove vsebine ne bo zmotilo zanesljivega delovanja. S svojo zmogljivostjo torej prav kompaktni hladilnik predstavlja pravo izbiro za tiste, ki iščejo napravo za zanesljivo hlajenje živil in drugih vsebin.

Druge odlike mini hladilnika

Seveda pa ima mini hladilnik še druge odlike, ki se izkažejo za zelo dobrodošle. Omenili smo že varčnost, ki pride pri hladilnikih še posebej do izraza – delujejo namreč 24 ur na dan, poleg tega pa za ohlajanje potrebujejo veliko energije. Večji hladilniki seveda porabijo več energije, medtem ko se bo mini hladilnik izkazal z izredno varčnim delovanjem, ne da bi morali zaradi tega pristati na slabšo zmogljivost. Ker je prav hladilnik verjetno en izmed potratnejših električnih porabnikov v domačem gospodinjstvu, se bo izbira varčnega kompaktnega hladilnika pokazala tudi kot prihranek na računu za električno energijo. Seveda pa ima mini hladilnik glavno prednost v tem, da ga lahko enostavno postavimo kamorkoli, prav tako lahko ga tudi prenašamo naokoli. Svoje mesto bo našel v letni kuhinji ali na terasi, v garaži, delavnici in drugje.